Σκουπίδια: Μεγάλο το πρόβλημα στα νησιά – Την “τιμητική” της και η Κάλυμνος.

271

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων συνεχίζει να παραμένει πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο η κατάσταση στα νησιά τείνει να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Καλύμνου

Σχεδόν καθημερινό φαινόμενο είναι η εκδήλωση πυρκαγιών στον Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων στη… βιτρίνα, μάλιστα, του νησιού. Η κατάσταση εκεί είναι απελπιστική με το «ηφαίστειο» σκουπιδιών να απειλεί την υγεία των κατοίκων, αλλά και να δυσφημεί την τουριστική εικόνα του νησιού αφού η χωματερή βρίσκεται στην είσοδό του.

Οι δημοτικές αρχές πιστεύουν ότι το πρόβλημα οφείλεται στην έλλειψη υποδομών ανακύκλωσης, στην έλλειψη προσωπικού καθαριότητας και στο γεγονός ότι τα νησιά στερούνται χώρων ταφής, για αυτό και δημιουργούνται παράνομες χωματερές.

Το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας καθώς επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία, το φυσικό περιβάλλον και τον τουρισμό.

Στην εκπομπή Eco Γεγονότα μίλησε ο γενικός διευθυντής της WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας, αναφορικά με τα προβλήματα στη διαχείριση των σκουπιδιών στα νησιά και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.

«Το πρόβλημα στα νησιά είναι μεγάλο, και έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι ότι στα νησιά αυτά υπάρχει το στοιχείο της εποχικότητας.

Τους θερινούς μήνες η παραγωγή των σκουπιδιών πολλαπλασιάζεται, ενώ και η σύνθεση των σκουπιδιών είναι διαφορετική καθώς έχουμε περισσότερα πλαστικά. Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι σε αυτά τα νησιά υπάρχει πολλές φορές σημαντική έλλειψη υποδομών και οργάνωσης για πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Είναι ελάχιστα αυτή τη στιγμή τα νησιά που έχουν ένα λειτουργικό σύστημα ανακύκλωσης.

Τέλος, πολλά από αυτά τα νησιά δεν έχουν χώρους για υγειονομική ταφή, ακόμα και σήμερα. Αυτά είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικό που δημιουργούν το πρόβλημα με τα σκουπίδια στα νησιά, το οποίο ζούμε εδώ και πολλά χρόνια», σημείωσε ο κ. Καραβέλλας.

Προτεινόμενες λύσεις

«Δεν είναι πράγματα απίθανα να γίνουν. Σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες το πρόβλημα αυτό έχει λυθεί, ενώ το ίδιο ισχύει και για κάποια νησιά στην Ελλάδα, όπως τους Λειψούς.

Θα έπρεπε να γίνει άμεση εφαρμογή του μέτρου “πληρώνω όσο πετάω”, να βοηθηθούν οι δήμοι για να οργανώσουν υπηρεσίες ανακύκλωσης υψηλής ποιότητας με συλλογή πόρτα – πόρτα, να γίνει συντονισμένη προσπάθεια για να στραφούμε σε υπηρεσίες και προϊόντα που επαναχρησιμοποιούνται.

Ακόμα, πρέπει σε τοπικό επίπεδο να αναθεωρηθούν τα σχέδια διαχείρισης αποβλήτων ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα απόβλητα, και τέλος είναι σημαντικό να προχωρήσουν καμπάνιες ενημέρωσης κατοίκων και επισκεπτών ώστε να καταλάβουμε ότι έχουμε όλοι ένα ρόλο σε αυτό».

(ΠΗΓΗ: in.gr)