Ο Γιάννης Τριαντάφυλλος για το δύτη παππού του “το λατάρι” που πριν 133 χρόνια βρέθηκε με τη σκανταλόπετρα στα «σαγόνια του καρχαρία» και διασώθηκε!

1054

Η είδηση των τελευταίων ημερών για 56χρονο δύτη αλιέα αστακών, ότι την ώρα ψάρευε στα ανοικτά της Provincetown της Μασαχουσέτης, τον κατάπιε μια φάλαινα και στη συνέχεια τον «έφτυσε», φέρνει στην επικαιρότητα  μία ιστορία με Καλύμνο δύτη πριν 133 χρόνια.

Ο Καλύμνιος δύτης ονομαζόταν Γιώργος Τριαντάφυλλος και ήταν γνωστός ως το Λατάρι, παρωνύμιο  που μέχρι σήμερα φέρει ο 92χρονος εγγονός του Γιάννης Τριαντάφυλλος.

Ο Καλύμνιος δύτης ασχολιόταν με τη σπογγαλιεία και το 1988,σε ηλικία 20 ετών στα ανοιχτά της Τρίπολης της Λιβύης βουτούσε για σφουγγάρια.

Σε μία κατάδυση του με τη σκανταλόπετρα στα χέρια του, έχασε το φως του και μια δύναμη άρχισε να τον στροβιλίζει. Βρισκόταν στο στόμα ενός μεγάλου κήτους, ίσως καρχαρία! Η σκανταλόπετρα που κρατούσε τον έσωσε ,αφού χτύπησε το μεγάλο ψάρι στον φάρυγγα, άνοιξε το στόμα του και ο Τριαντάφυλλος αναδύθηκε  στην επιφάνεια της θάλασσας. Είχε βαθιές πληγές στα χέρια και στον αριστερό του θώρακα και έμεινε τρεις μήνες σε νοσοκομείο στη Τρίπολη  της Λιβύης αρχικά και στη συνέχεια στην Αθήνα.

Πολλοί αμφισβήτησαν την ιστορία του, λέγοντας ότι ήταν αδύνατο ένας άνθρωπος να χωρέσει ολόκληρος στο στόμα ενός καρχαρία και ότι αν τον καταβρόχθιζε θα ήταν αδύνατον να τον απελευθερώσει από το στόμα του. Ωστόσο, οι βαθιές ουλές από κοφτερά δόντια που έφερε ο Καλύμνιος δύτης στην πλάτη μέχρι το θάνατό του, μαρτυρούσαν ότι σίγουρα είχε δεχτεί επίθεση από ένα μεγάλο κήτος….

 Για το περιστατικό  πριν 3 χρόνια μας, μίλησε στο kalymnos-news.gr  ο εγγονός του Γιώργου Τριαντάφυλλου ,ο 92χρονος σήμερα Γιάννης Τριαντάφυλλος, που συνεχίζει να φέρει το παρωνύμιο του παππού του “Το λατάρι¨και ασχολείται με το σφουγγάρι εδώ και 70 χρόνια ως δύτης  στη νεαρή ηλικία και ως εκτιμητής σφουγγαριών  στη συνέχεια και μέχρι σήμερα

 Ο Γιάννης Τριαντάφυλλος θυμάται  για τον παππού που πέθανε σε ηλικία 75 ετών το 1943, όταν αυτός ήταν 14 ετών, για το πως πήρε το όνομα « το λατάρι» και  την ιστορία  που  τον καταβρόχθισε ένα μεγάλο ψάρι (καρχαρίας) το 1888 όταν βρισκόταν στα ανοιχτά της Τρίπολης της Λιβύης . Ωστόσο, πριν προλάβει να τον καταπιεί η σκανταλόπετρα που κρατούσε, χτύπησε το ψάρι στον φάρυγγα, άνοιξε το στόμα του και ο παππούς του  αναδύθηκε γρήγορα στην επιφάνεια της θάλασσας με φανερά τα σημάδια του κήτους που τον κατάπιε.

Δείτε το video με το Γιάννη Τριαντάφυλλο πριν 3 χρόνια, στις 10 Αυγούστου 2018  που ετοίμασε ο Μάμας Χαραμαντάς

10-8-2018 Γιάννης Τριαντάφυλλος - Το «Λατάρι»