Στη Λέρο η έδρα του Αναπτυξιακού Oργανισμού.- Ι.Γαλουζής: Η Κάλυμνος ουραγός. Ευθύνες στη Δημοτική Αρχή (video)

962

Ο τέως Δήμαρχος και επικεφαλής της Ελάσσονος μειοψηφίας Ιωάννης Γαλουζής παραχώρησε σήμερα Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο kalymnos-news.gr

 Ο Γιάννης Γαλουζής εστίασε στο θέμα ίδρυσης του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης με έδρα τη Λέρο. Είναι ένα θέμα που πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλυμνίων και εγκρίθηκε

Ο τέως Δήμαρχος αναφερόμενος στο θέμα, είπε:

Είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει οι δημότες μας να γίνουν κοινωνοί του προβλήματος, γιατί είναι θέμα που έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη του τόπου και της περιοχής μας. Είναι θέματα που η Κάλυμνος έπρεπε να έχει τον ηγετικό ρόλο, ως μεγαλύτερος Δήμος της περιοχής και ως Διοικητικό κέντρο της ΠΕ Καλύμνου. Θα έπρεπε σε τέτοιου είδους δράσεις να έχει την πρωτοβουλία και να διεκδικεί και να πρωτοπορεί και να τρέχει σε τέτοιου είδους θέματα και να έρχεται αρωγός και στα προβλήματα των γειτονικών Δήμων.

Λυπάμαι διότι ενώ δώσαμε στη σημερινή Δημοτική αρχή, μια έτοιμη δουλειά, μια εταιρεία ,μία ΑΕ η οποία γινόταν σε συνεργασία  με τους υπόλοιπους δήμους της ΠΕ Καλύμνου και μάλιστα είχαμε συμπεριλάβει και την Τήλο ενώ είχε τις δυνατότητες να χρηματοδοτηθεί η δράση της μέσα από προγράμματα Ευρωπαϊκά ως καινοτόμα και είχαμε ενταχθεί σε Πρόγραμμα Ευρωπαϊκό ,μάλιστα με χρηματοδότηση από Στρασβούργο και υπήρχαν οι κατάλληλοι συνεργάτες που μας βοηθούσαν για τα περαιτέρω κι ενώ βγήκαν τα καταστατικά και ψηφίσαμε τους εκπροσώπους για τη Γενική Συνέλευση και έμενε να γίνει η ΓΣ και να συσταθεί το ΔΣ και την πρωτοβουλία αυτή θα έπρεπε να πάρει ο δήμαρχος κ. Διακομιχάλης. Αυτό το πράγμα δεν έγινε ποτέ και το άφησε ,το παρόπλισε για να σβήσει.

Βλέποντας αυτή την κίνηση οι γειτονικοί  Δήμοι και αρπάζοντας την ευκαιρία που έδινε ο νέος νόμος τη δυνατότητας στους Δήμους να φτιάξουν Αναπτυξιακές εταιρείες, έρχεται ο δήμαρχος της Λέρου ο κ. Κόλιας και καλά το κάνει, ο κάθε Δήμαρχος αγωνίζεται για τον τόπο του και θέλει να κάνει το καλύτερο από αυτό το οποίο μπορεί στη φάση αυτή. Έρχεται λοιπόν παίρνει μία πρωτοβουλία ,φτιάχνει, πείθοντας και τους γειτονικούς Δήμους, νέα Αναπτυξιακή Εταιρεία ΑΕ . Στην Εταιρεία αυτή προβλέπεται αφενός η έδρα να είναι τη Λέρο, που σημαίνει ότι δεν προβλέπεται να γίνουν παραρτήματα αλλού ,η έδρα θα είναι εκεί, το προσωπικό που θα διορίζεται στην ΑΕ θα είναι στη Λέρο , άρα ποιος Καλύμνιος θα θέλει να διοριστεί στη Λέρο, άρα χάνουμε τις θέσεις εργασίας στη φάση αυτή και αφετέρου ερχόμαστε ενώ είμαστε ο δήμος με 16.000 πληθυσμό, να έχουμε το ίδιο μετοχικό κεφάλαιο στην εταιρεία με της Λέρου που έχει 7.000 κατοίκους. 100.000 μετοχές παίρνει η Κάλυμνος 100.000 έχει και η Λέρος. Και σίγουρα έχει και τις συμπλεύσεις και τη  συνεργασία με κάποιους γειτονικούς  Δήμους και αυτομάτως θα υπάρχει ένας πλήρης έλεγχος του ΔΣ και μπορεί  να λέει  ο δήμαρχος Λέρου δεν θα είμαι εγώ ποψήφιος Πρόεδρος για την αντίστοιχη θέση της Εταιρείας ,αλλά μπορεί να πάει ένας άλλος Δήμαρχος από την Πάτμο, από τους Λειψούς και να ελεγχθεί. Η Εταιρεία αυτή έχει σημαντικές δραστηριότητες

Ο Γιάννης Γαλουζής στη συνέχεια είπε, ότι το θέμα το έφεραν πολύ πρόχειρα στην οικονομική Επιτροπή.

 Ο Δήμαρχος Καλυμνίων έπρεπε να πάρει πρωτοβουλίες να κινηθεί να αναθέσει τα αντίστοιχα θέματα και να έχει στα χέρια του μία Αναπτυξιακή  Εταιρεία. Ο Αναπτυξιακός αυτός Οργανισμός είναι  ένα πολυεργαλείο για την ανάπτυξη το τόπου διότι θα αναλαμβάνει μελέτες ,έργα ,θα δίνει θέσεις εργασίας, θα διαχειρίζεται χρήματα ,θα πάρει χρήματα από το Υπουργείο Εσωτερικών .

 Για αυτό έτρεξε ο Δήμαρχος Λέρου για το ποιος θα προλάβει να έχει τον έλεγχο για να πάρει και τα χρήματα που θα δοθούν σε αυτές τις αναπτυξιακές εταιρείες ,τα οποία θα δοθούν στη συνέχεια στους υπόλοιπους Δήμους για μελέτες κλπ. Θα είμαστε ουραγοί στην όλη ιστορία.

 Στο ερώτημα γιατί αδράνησε ο Δήμος, ο Γιάννης Γαλουζής απάντησε:

Δεν γνωρίζω γιατί αδράνησε ,την απάντηση θα πρέπει να δώσει ο ίδιος ο Δήμαρχος , όμως θεωρώ ότι τέτοιου είδους σημαντικά θέματα ,θέματα που άπτονται άμεσα με την Ανάπτυξη του τόπου και της περιοχής , θέματα θεσμικά για την περιοχή που έχουμε συζητήσει στα ΔΣ,  ότι ο ρόλος της Καλύμνου θα πρέπει να είναι ρόλος ενός Διοικητικού Κέντρου της περιοχής , ένας ρόλος αρκετά σημαντικός ο οποίος δεν θα έπρεπε να χαθεί, γιατί όλα τα τελευταία  χρόνια ,άρχισε να χάνεται και να σβήνει και η Κάλυμνος να γίνεται ένα χωριό της Επαρχίας από εκεί που είναι κέντρο ,γιατί αν αύριο ,μεθαύριο χάνονται τέτοια στο τέλος θα χάσει και την έδρα που έχει.

Αυτά τα πράγματα που γίνονται σήμερα ,είναι ντροπή για την Κάλυμνο, είναι ντροπή για τους πολιτικούς και νομίζω ότι οι αντιπολιτεύσεις ξεγελάστηκαν και μιλάω για την Παράταξη του κ. Μαύρου και του κ. Μαστροκούκου που συμμετείχαν στην Οικονομική Επιτροπή και ψήφισαν ,διότι ψήφισαν κάτι για το οποίο διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν είχαν το χρόνο να το διαβάσουν, όμως εμπιστεύτηκαν τη Δημοτική αρχή ότι υπάρχει μια εισήγηση κατάλληλη ,που να στηρίζεται σε αυτά που είπαμε πιο πριν, στη θέση της Καλύμνου στην ευρύτερη περιοχή που είναι να παίξει ηγετικό ρόλο. Τον ηγετικό ρόλο δεν τον έπαιξε κι έρχεται ουραγός και κάτω από τους άλλους Δήμος και δεν θα μπορεί αύριο να πάει να  μιλήσει και να περάσει τίποτα εκεί μέσα και θα τα περνάνε οι άλλοι ,θα γίνονται έργα και εμείς απλώς θα τα χρηματοδοτούμε.

Κλείνοντας ο τέως Δήμαρχος είπε, ότι ο ίδιος δεν ήταν στην Οικονομική επιτροπή γιατί βρισκόταν στην Αθήνα για λόγους υγείας. Έρχομαι τώρα και λέω ότι οι Παρατάξεις τόσο του κ. Μαστροκούκου όσο και του κ. Μαύρου, αλλά και οι υπόλοιπες παρατάξεις να διαβάσουν το καταστατικό αυτού του αναπτυξιακού Οργανισμού να δουν ποια είναι η θέση της Καλύμνου και νομίζω ότι το ΔΣ που είναι και το κυρίαρχο όργανο να φέρει το θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο ,ακόμη λεφτά δεν έχουμε δώσει   και μπορούμε να ξαναπάρουμε απόφαση να μπουν τα πράγματα στη θέση τους ,τώρα που είναι νωρίς και αρχή. Καλώ τις Δημοτικές Παρατάξεις ,οφείλουμε όλοι να το πράξουμε για να  διατηρήσουμε τη θέση της Καλύμνου εκεί που της αρμόζει

Δείτε αναλυτικά τα όσα είπε ο Γιάννης Γαλουζής στο video που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαίλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς. 

24-6-2021 Συνέντευξη με τον Γιάννη Γαλουζή