Δημοσιεύτηκε η έγκριση μελέτης στερέωσης και αποκατάστασης, επανάχρησης και λειτουργικής αναβάθμισης των ανεμόμυλων της Χρυσοχεριάς Καλύμνου (video)

478

Με χθεσινή ημερομηνία 2 Ιουλίου 2021 υπογράφηκε από την Υπουργό Πολιτισμού  Λίνα Μενδώνη και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο η απόφαση έγκρισης της μελέτης στερέωσης και αποκατάστασης, επανάχρησης και λειτουργικής αναβάθμισης των ανεμόμυλων της Χρυσοχεριάς Καλύμνου και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου αυτών.

Η απόφαση αυτή θέτει μία σειρά όρων που που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κα να τηρηθούν

Αυτούσια την απόφαση μπορείτε να τη δείτε πατώντας εδώ

Να θυμίσουμε ότι στις 11 Μαΐου 2021 συζητήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) το θέμα της  «Έγκρισης ή μη μελέτης στερέωσης και αποκατάστασης, επανάχρησης και λειτουργικής αναβάθμισης των ανεμόμυλων της Χρυσοχεριάς Καλύμνου και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου ​αυτών»

Η μελέτη αυτή υποβλήθηκε στο ΚΑΣ από το Δήμο Καλυμνίων μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Εκπονήθηκε από τον  Αρχιτέκτονα Γεώργιο Σιδερή και τα έξοδα της κάλυψε, ο Καλύμνιος ομογενής επιχειρηματίας Γεώργιος Ντόβελλος.

Εισηγητές στο ΚΑΣ ήταν οι  Ι. Παπαγεωργίου και Θ. Βλαχούλης . Τόσο η εισήγηση όσο και η απόφαση ήταν θετικές στην έγκριση της μελέτης.

 Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του kalymnos-news.gr και  μετά την επικοινωνία μας με τη αρμόδια Γραμματεία στο ΚΑΣ ενημερωθήκαμε ότι ήδη η απόφαση είχε διαβιβαστεί  στη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, προκειμένου να εκδοθεί και δημοσιευτεί η τελική απόφαση, κάτι που έγινε χθες 2 Ιουλίου 2021.

 Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ μας στις 27 Μαΐου 2021

27-5-2021 Εγκρίθηκε μελέτη για την αναστήλωση των Μύλων της Χρυσοχεριάς

Μετά από αυτή τη θετική εξέλιξη, ο Δήμος Καλυμνίων θα πρέπει να εξασφαλίσει την ανάλογη χρηματοδότηση του έργου είτε από ίδιους πόρους, είτε με ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και να προβεί στις προβλεπόμενες διαδικασίες σύναψης προγραμματικής σύμβασης με την αρχαιολογία, εφόσον απαιτηθεί και στην προκήρυξη του έργου.