Κάδοι πράσινοι, κόκκινοι, κίτρινοι, πορτοκαλί, μπλε, φορτωμένοι με σκουπίδια δεν τους βλέπετε καλέ..

1509

Τη μεγάλη επιτυχία «Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε καραβάκια» που ερμήνευσε η αξέχαστη Βίκυ Μοσχολιού, θυμίζουν τα χρώματα των κάδων απορριμμάτων που υπάρχουν στους δρόμους της Καλύμνου.

Κάδοι πράσινοι, κόκκινοι, κίτρινοι, πορτοκαλί, μπλε, φορτωμένοι με σκουπίδια δεν τους βλέπετε καλέ..

Ας βάλουμε όμως τα πράγματα στη σειρά.

 Η πολυχρωμία των κάδων δεν οφείλεται στο «λεπτό γούστο» και στην «καλαισθησία» που διακρίνει τη Δημοτική Αρχή! Αντίθετα δείχνει την ανευθυνότητα, την απραξία και την ανικανότητα της σημερινής Δημοτικής Αρχής.

Τους πολύχρωμους κάδους που βρίσκονται σκορπισμένοι  σε διάφορα σημεία στην Κάλυμνο, τους προμηθεύτηκε η προηγούμενη  Δημοτική Αρχή του Γιάννη Γαλουζή.

Ήταν στο πλαίσιο δημιουργίας 41 πράσινων σημείων σε διάφορες περιοχές της Καλύμνου για την εφαρμογή της ανακύκλωσης και προκειμένου η διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών να γίνεται στην πηγή.

Το κάθε πράσινο σημείο περιλάμβανε μία ξύλινη κατασκευή εντός της οποίας ήταν τοποθετημένοι 4 κάδοι διαφόρων χρωμάτων που θα δεχόντουσαν ανάλογα του χρώματος ανακυκλώσιμα υλικά, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο, χαρτί . Επίσης θα υπήρχαν και οι πράσινοι κάδοι για την υποδοχή σύμμεικτων απορριμμάτων.

Τα πράσινα σημεία ξεκίνησαν να στήνονται  λίγο πριν την αλλαγή στο τιμόνι του Δήμου, με την προϋπόθεση ότι θα ξεκινούσε και η ανακύκλωση στην Κάλυμνο.

Η νέα Δημαρχία του Δημήτρη Διακομιχάλη διαπίστωσε ότι γινόταν κακή χρήση των πράσινων σημείων και υπήρχαν προβλήματα αφού ακόμα δεν είχε ξεκινήσει η ανακύκλωση.

Έτσι έδωσε εντολή και συγκεντρώθηκαν οι ξύλινες κατασκευές σε χώρο στο βιολογικό καθαρισμό ,όπου βρίσκονται σε εγκατάλειψη.

 Οι  χρωματιστοί κάδοι συγκεντρώθηκαν σε αποθήκη με την πρόβλεψη τα πράσινα σημεία να στηθούν μόλις ξεκινήσει η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.

Μέχρι τώρα η Δημαρχία Διακομιχάλη κλείνει 2 χρόνια στο τιμόνι του Δήμου και ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ακούμε και ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ δεν βλέπουμε.

Έχουμε χάσει το λογαριασμό πόσες φορές ο Δήμαρχος εξήγγειλε ότι θα ξεκινήσει η ΑΝΑΚΥΚΛΏΣΗ στην Κάλυμνο ,χωρίς δυστυχώς αυτό να έχει συμβεί μέχρι σήμερα.

Βέβαια εκείνο που δημιουργεί αλγεινή εντύπωση και δείχνει το ελάχιστο  ανευθυνότητα, είναι ότι σημερινή Δημοτική Αρχή χρησιμοποίησε τους χρωματιστούς κάδους για τη συλλογή σύμμεικτων απορριμμάτων . Αντί να προμηθευτεί τους αναγκαίους νέους πράσινους κάδους για σύμμεικτα απορρίμματα, προσέφυγε στην εύκολη λύση, Πήρε τους χρωματιστούς κάδους που προορίζονται για να δέχονται συγκεκριμένα ανακυκλώσιμα υλικά και τους σκόρπισε σε διάφορα σημεία.

Βέβαια το εξοργιστικό είναι ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει αντιληφθεί ότι με την ενέργεια της αυτή, δημιουργεί λανθασμένες εικόνες στον κόσμο και κυρίως στις μικρότερες ηλικίες που γνωρίζουν ότι ο κάθε κάδος ανάλογα του χρώματος  είναι να δέχεται συγκεκριμένα ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο) με σκοπό η ανακύκλωση να ξεκινά από την πηγή.

Και όμως, κάποιοι του περίγυρου του Δημάρχου ,κατηγορούν τους Καλύμνιους για έλλειμμα  οικολογικής συνείδησης, όταν η Δημοτική αρχή είναι η πρώτη που δίνει το κακό παράδειγμα. Βέβαια το ΑΝΕΚδοτο που κυκλοφορεί μεταξύ τους είναι αυτό, που κατά καιρούς λέει ο Δήμαρχος, ότι η Κάλυμνος είναι το “πιό καθαρό νησί του Αιγαίου”!!

Θα μου πείτε ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν λεπτομέρειες για τη σημερινή Αρχή. Άλλα είναι τα  ενδιαφέροντα  και οι προτεραιότητες της

Εμείς λοιπόν θα τους αφιερώσουμε το μελωδικό και όμορφο τραγουδάκι «Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε καραβάκια στο ταξίδι δε με παίρνετε, καλέ;» κάπως « πειραγμένο » και διασκευασμένο.

Κάδοι «Πράσινοι, κόκκινοι, κίτρινοι, πορτοκαλί, μπλε,

φορτωμένοι με σκουπίδια δεν τους βλέπετε καλέ

Ένα και δυό μετράω τα «σκούπιδα»

Έγια μόλα έγια λέσα

έλα Δήμαρχε και πάρτα

στη χωματερή μας μέσα.

Δε με βλέ , δε με βλέπετε, καλέ
όπου μέρα τα μαζεύω

και τη  νύχτα πάντα καίω

Δε το βλέπετε καλέ

Κάδοι«Πράσινοι, κόκκινοι, κίτρινοι, πορτοκαλί μπλε,

ξεχειλίσανε από σκουπίδια και το σύστημα κομπλέ
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός