Πρωταθλήτρια Ομάδα Δωδεκανήσου στους εφήβους στο μπάσκετ η Ακαδημία Καλύμνου

1030


Αναδημοσίευση από 12sports.gr

Το έκανε το 2019 στους παίδες, το…συνεχίζει στους έφηβους το 2021, ΠΑΝΑΞΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ η ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΨΥΧΩΜΕΝΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΑΛΥΜΝΟΥ, που κέρδισε στον μεγάλο τελικό της Κω τον Φοίβο με 53-44 και κατέκτησε τον δεύτερο τίτλο της σύγχρονης ιστορίας της!

Έστειλε το πρώτο μήνυμα το 2019 με τους παίδες και σήμερα υπενθύμισε σε όλα τα Δωδεκάνησα ότι ήρθε εδώ για να μείνει… Τα «σκυλιά του πολέμου» του Χρήστου Καλαϊτζίδη, η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΑΛΥΜΝΟΥ είναι ΠΑΝΑΞΙΑ η νέα πρωταθλήτρια ομάδα της Δωδεκανήσου στους εφήβους και αυτή που θα μας εκπροσωπήσει στην προκριματική φάση του πανελλήνιου πρωταθλήματος από 18 έως 22 Αυγούστου στην Αθήνα. Η ομάδα- θαύμα από το νησί των «σφουγγαράδων» κέρδισε δίκαια με 53-44 τον γηπεδούχο Φοίβο στο κλειστό γυμναστήριο της Κω, στο σημερινό μεγάλο τελικό του φάιναλ-φορ. Η κατάκτηση του τροπαίου αποκτά μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ακαδημία Καλύμνου δεν ήταν το φαβορί, ενώ στην κανονική περίοδο ηττήθηκε και τις δύο φορές από το Φοίβο Κω, παίρνοντας ουσιαστικά το εισιτήριο της πρόκρισης για την τελική φάση, την… τελευταία στιγμή. Όπως και στον ημιτελικό με τον Κολοσσό, το μάτι των παικτών του Χρήστου Καλαϊτζίδη… «γυάλιζε». Οι παίκτες του έπεφταν κάτω σε κάθε φάση, δεν άφησαν να πάει χαμένη ούτε μία πάσα, έπαιξαν «σκυλίσια» άμυνα και έδειξαν πόσο πολύ ήθελαν κι αυτό το τρόπαιο. Από την αρχή του αγώνα η Ακαδημία ήταν καλύτερη, είχε το προβάδισμα στο σκορ και πήρε αυτό που δικαιούταν. Πάθος, ενέργεια, δύναμη και «θέλω»… Αυτά είναι τα στοιχεία της ομάδας, που έχει κάνει αισθητή και με το παραπάνω την παρουσία της στο μπάσκετ της Δωδεκανήσου.

Καλύτερη παρουσία είχε η Ακαδημία Καλύμνου στο α’ δεκάλεπτου του μεγάλου τελικού του φάιναλ-φορ των εφήβων. Η ομάδα του Χρήστου Καλαϊτζίδη όπως και στον ημιτελικό με τον Κολοσσό, έτσι και στο σημερινό παιχνίδι μπήκε αποφασισμένη να επιβάλλει το ρυθμό της και προηγήθηκε 2-8 (3’), δίνοντας γρήγορο ρυθμό στο παιχνίδι της και βρίσκοντας λύσεις κυρίως με τον Πελεκάνο. Όταν μάλιστα ανέβηκε και ο Κουλιανός το 5-8, έγινε 5-12 στο 6’, με τους «σφουγγαράδες» να πατάνε καλύτερα στο παρκέ. Ο Φοίβος Κω πάντως αντέδρασε και άρχισε να ροκανίζει τη διαφορά (12-14 στο 9’) για να λήξει το α’ δεκάλεπτο με +4 (14-18).

Στη συνέχεια η ομάδα του Γιώργου Καζάκου βελτιώθηκε αισθητά ειδικά μετά το ξεκίνημα (17-22 στο 13’) και με τέσσερις συνεχόμενους πόντους του Τζέλλου, μετά από ισάριθμες ασίστ του Καπλανίδη μείωσε σε 23-24 (17’), ενώ ισοφάρισε 25-25 με δίποντο του Γκαντολούδη. Ο ίδιος πάντως λίγο πριν από το τέλος του ημιχρόνου χρεώθηκε με το 3ο του φάουλ και ο Σισώης διαμόρφωσε το 25-27 του ημιχρόνου.

Στο γ’ δεκάλεπτο έγιναν «μάχες» σώμα με σώμα… Ο Φοίβος Κω προηγήθηκε δύο φορές (28-27 στο 21’ και 30-29 στο 23.30’), αλλά η Ακαδημία πάντα έβρισκε τον τρόπο να έχει το προβάδισμα χάρη στην πιεστική της άμυνα. Οι «σφουγγαράδες» ξέφυγαν με 32-37 (26’) για να μειώσουν οι Κώοι σε 34-37 (27’). Ο Πελεκάνος έκανε αντιαθλητικό φάουλ στον Γκαντολούδη, ο οποίος αστόχησε στις δύο βολές, ωστόσο ο Παπαδημητρίου έφερε ξανά σε απόσταση βολής τον Φοίβο (36-37). Ο ίδιος όμως χρεώθηκε με το 4ο φάουλ του στο 28’ και ο Σισώης με δίποντο διαμόρφωσε το 36-39, με το οποίο έληξε το γ’ δεκάλεπτο.

Στην τελευταία περίοδο αρχικά ο Τζέλλος έκανε το σκορ 38-39, ωστόσο στη συνέχεια η Ακαδημία Καλύμνου ανέβασε στροφές. Τα τρία συνεχόμενα λάθη του Καπλανίδη και ένα άστοχο τρίποντο του, οι κακές επιλογές από Γκαντολούδη και Χαΐλη έδωσαν το δικαίωμα στους Καλύμνιους να βρουν λύσεις και με τους Οικονόμου, Πελεκάνο και Πιζάνια το σκορ έγινε 38-46 (4.43’ πριν το τέλος), αναγκάζοντας τον Γιώργο Καζάκο να καλέσει τάιμ-άουτ. Ο Σούλης μείωσε μετά από ώρα για τον Φοίβο (40-46 στο 36’), με τις δύο ομάδες να κάνουν συνεχόμενα λάθη για δύο λεπτά και το σκορ να παραμένει το ίδιο μέχρι και το 38’. Ο Παπαδημητρίου έκανε το 5ο φάουλ του (1.58’ πριν το τέλος), με τον εξαιρετικό Πιζάνια να κάνει το 40-48 (1.40’ πριν τη λήξη) μετά από ασίστ του Σισώη. Ο Καπλανίδης στο 1.36’ μείωσε με δύο βολές (42-48), ενώ ο Πελεκάνος αστόχησε σε δίποντο (στο 1.11’). Ο Χαϊλής (δεν βοήθησε σήμερα το Φοίβο) έκανε airball σε τρίποντο στο 1.03 και ο Πελεκάνος στον αιφνιδιασμό διαμόρφωσε το 42-50 (1.00 πριν τη λήξη).

Αυτό ήταν… Η Ακαδημία Καλύμνου ΠΑΛΙΚΑΡΙΣΙΑ και δίκαια πανηγύρισε ένα ακόμη τρόπαιο, αποδεικνύοντας ότι η σκληρή δουλειά του Χρήστου Καλαϊτζίδη, των παικτών του και της διοίκησης φαίνονται με την πρώτη ματιά. Ειδική μνεία φυσικά θα πρέπει να γίνει και στο Φοίβο Κω, ο οποίος έχει ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ αισθητά και από «σάκος του μποξ», έφτασε στον μεγάλο τελικό των εφήβων και διεκδικεί τίτλους. Από τους νικητές διψήφιο αριθμό πόντων είχαν οι Σισώης, Πελεκάνος, Πιζάνιας και Κουλιανός, ενώ από τον Φοίβο έλειψαν οι πόντοι των Γκαντολούδη και Χαϊλη, με την ομάδα να κάνει πάρα πολλά λάθη στο τελευταίο δεκάλεπτο. Πάρα πολύ καλή ήταν η διαιτησία του Άρη Φάκαρου και του Ηλία Ασλανίδη.

Τα δεκάλεπτα ήταν: 14-18, 25-27(ημ.), 36-39, 44-53
Διαιτητές: Φάκαρος- Ασλανίδης
ΦΟΙΒΟΣ ΚΩ (Καζάκος): Καπλανίδης 7(1), Γιαννόπουλος, Γρηγοριάδης 3, Χαΐλης 5(1), Παπασταματίου 2, Τζέλλος 6, Μάμμης, Σούλης 2, Παπαδημητρίου 8, Μιμερίνης 7(1), Γκαντολούδης 2, Ντούνγκα 2.
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΑΛΥΜΝΟΥ (Καλαϊτζίδης): Τρικοίλης, Μπουλαφέντης 2, Κουλιανός 11, Σισώης 12, Πελεκάνος 11, Καρυώτης, Μούγκρος, Πιζάνιας 11, Τσαγκάρης 2, Οικονόμου 4.