Έτοιμες οι κτιριακές εγκαταστάσεις του  νέου υπερσύγχρονου Βρεφονηπιακού Σταθμού στα Βασιλικά Καλύμνου. Καθυστερεί ο εξοπλισμός.(video)

693

Κλιμάκιο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με επικεφαλής τον προϊστάμενο της Αντώνη Βουτσίνο και παρουσία του Προϊστάμενου των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλυμνίων Μιχάλη Ζωγραφάκη και του εκπροσώπου της αναδόχου Εταιρείας 3Κ Νικόλαο Κρούσκο επιθεώρησε την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021 το νέο υπερσύγχρονο Βρεφονηπιακό Σταθμό στα Βασιλικά Καλύμνου.

Ο φακός του kalymnos-news.gr βρέθηκε στο νέο Βρεφονηπιακό Σταθμό και συνομίλησε με τον εκπρόσωπο της 3Κ Νικόλαο Κρούσκο, ο οποίος αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του έργου από τα μέσα Αυγούστου, παρότι στα τελειώματα, η Εταιρεία του είχε κηρυχθεί έκπτωτη. Όπως είπε η Εταιρεία του συνέχισε τις υπολειπόμενες εργασίες και τις ολοκλήρωσε.

Διευκρίνισε ότι το κτίριο είναι έτοιμο ολοκληρωμένο και η Εταιρεία του δεν έχει καμία εμπλοκή στην προμήθεια του εξοπλισμού που αποτελεί υποχρέωση της Δημοτικής αρχής  .

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του kalymnos-news.gr οι λόγοι που δεν επέτρεψαν την άμεση λειτουργία και “το κουδούνι ΔΕΝ χτύπησε” τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 για το νέο υπερσύγχρονο Βρεφονηπιακό Σταθμό στα Βασιλικά Καλύμνου οφείλεται:

1. Στην καθυστέρηση εκ μέρους του Δήμου της προμήθειας του εξοπλισμού του νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού και

2. Στην μη έγκαιρη ολοκλήρωση κάποιων γραφειοκρατικών διαδικασιών για την αδειοδότηση του.

Για την προμήθεια εξοπλισμού του νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού,μόλις  στις 31 Αυγούστου 2021 η Οικονομική Επιτροπή προχώρησε στην ανάδειξη μετά από διαγωνισμού του αναδόχου  για μέρος του εξοπλισμού καθόσον για τα υπόλοιπα  είδη δεν κατατέθηκε προσφορά με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός εν μέρει να κριθεί άγονος και να προταθεί η προσφυγή στη διαδικασία διαπραγμάτευσης και απευθείας ανάθεσης.

Και βέβαια εδώ να θέσουμε το εύλογο ερώτημα, γιατί η Δημοτική Αρχή περίμενε την τελευταία στιγμή να προβεί στην προμήθεια του εξοπλισμού;

Ήταν διαδικασίες που μπορούσαν να είχαν ξεκινήσει έγκαιρα, να είχε ήδη προμηθευτεί τον προβλεπόμενο εξοπλισμό, αφού οι απαραίτητες πιστώσεις ήταν εξασφαλισμένες και με την παραλαβή του κτιρίου να τον τοποθετήσει.

Δυστυχώς η Δημοτική αρχή δεν ασχολήθηκε με την έγκαιρη προμήθεια,  με αποτέλεσμα να είναι ανέτοιμη να εξοπλίσει το νέο Βρεφονηπιακό Σταθμό για να λειτουργήσει.

Βέβαια και η καθυστέρηση στην διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, καταδεικνύει ότι δεν υπήρξε το ανάλογο ενδιαφέρον και καμία πρόβλεψη από πλευράς Δημοτικής αρχής.

 Με δεδομένα την καθυστέρηση προμήθειας του εξοπλισμού και της ολοκλήρωσης κάποιων γραφειοκρατικών διαδικασιών αλλά και την χαρακτηριστική καθυστέρηση που επιδεικνύει η Δημοτική Αρχή ,  με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις, και τη νέα ενημέρωση ο Βρεφονηπιακός σταθμός θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει αρχές του 2022.

Ευελπιστούμε ότι στην πορεία  δεν θα προκύψουν νέα εμπόδια.

Ας αναφερθούμε όμως και στο ευχάριστο του θέματος, ότι η Κάλυμνος  απέκτησε έναν υπερσύγχρονο  νέο Βρεφονηπιακό Σταθμό και να παραθέσουμε κάποια στοιχεία για το έργο. Ο φακός του kalymnos-news.gr κατέγραψε όμορφες και αισιόδοξες εικόνες από το εσωτερικό του κτιρίου.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο διώροφο κτίριο με υπόγειο, συνολικής επιφάνειας των 2 ορόφων 352,46 τ.μ. και με υπόγειο  επιφάνειας 256,78 τ.μ . Δυναμικότητας 60 νηπίων, εντός οικισμού Πόθιας στην περιοχή Βασιλικά Καλύμνου

Το ισόγειο του κτιρίου έχει επιφάνεια 206,68 τ.μ. και περιλαμβάνει  αίθουσα απασχόλησης 20 νηπίων, χώρο τραπεζαρίας-αίθουσα εκδηλώσεων, κουζίνα, γραφείο διεύθυνσης, χώρο υποδοχής, wc και wc ΑμεΑ.

Ο όροφος του κτιρίου έχει επιφάνεια 145,78 τ.μ. και περιλαμβάνει δύο αίθουσες απασχόλησης συνολικά 40 νηπίων, χώρο ύπνου νηπίων και wc.

Το υπόγειο του κτιρίου έχει επιφάνεια 256,78 τ.μ. και περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους.

Επίσης περιλαμβάνει άνετους, ασφαλείς και καλαίσθητους εξωτερικούς  χώρους με παιδικές χαρές.

Σύμφωνα με τη μελέτη προσβασιμότητας εξασφαλίζεται αυτόνομη και ασφαλής πρόσβαση ατόμων με αναπηρία, με ισόπεδες διαδρομές σε κάθε όροφο, ικανοποιητικό άνοιγμα θυρών, ικανοποιητικό πλάτος διαδρομών και ανελκυστήρα.

Η Κάλυμνος απέκτησε ένα σύγχρονο βρεφονηπιακό σταθμό  πλήρως λειτουργικό, με όλες τις απαιτούμενες δομές, έτσι ώστε να εξασφαλίζει ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον εκπαίδευσης στα μικρά παιδιά, τις οικογένειές τους, τους δασκάλους το προσωπικό του σχολείου, προσβάσιμο από όλους χωρίς καμία διάκριση, καλύπτοντας τις ανάγκες της περιοχής.

Το έργο «Βρεφονηπιακός Σταθμός Δήμου Καλυμνίων»,  συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020  και η  επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανερχόταν σε  1.020.000,00 ευρώ.

Το έργο «Βρεφονηπιακός Σταθμός Δήμου Καλυμνίων», σχεδιάστηκε, εκπονήθηκαν οι μελέτες, εντάχθηκε και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του, από τη Δημαρχία του Γιάννη Γαλουζή η οποία προχώρησε στη δημοπράτηση του έργου και τον Μάιο 2018 η  ΕΥΔ ενέκρινε  την υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο, που ήταν η Εταιρεία 3Κ.

Αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης οι εργασίες ξεκίνησαν άμεσα και προχώρησαν με γρήγορους ρυθμούς στο αρχικό στάδιο. Όταν έγινε η αλλαγή Δημαρχίας την 1η Σεπτεμβρίου 2019,το έργο βρισκόταν ήδη στους σοβάδες  και η πρόβλεψη ήταν να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος 2019 .

Στη συνέχεια μεσολάβησαν 2 χρόνια με καθυστερήσεις ,δόθηκαν αλλεπάλληλες παρατάσεις, ενώ πριν δύο μήνες περίπου και λίγο πριν ολοκληρωθεί το έργο, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου κήρυξαν έκπτωτο την ανάδοχο Εταιρεία. Η Εταιρεία συνέχισε τις εναπομένουσες εργασίες και ήδη την  Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021 είχαν  ολοκληρωθεί.

Δείτε το video που ετοίμασε η Μπέττυ Μαίλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς

16-9-2021 Έτοιμος ο νέος Βρεφονηπιακός σταθμός