Από τις καταστροφικές θεομηνίες στην ακριτική Ψέριμο.

2905

Την αφορμή για το σημερινό δημοσίευμα,  μας έδωσε ο φίλος Γιώργος Καραϊσκος , ο οποίος μας έστειλε φωτογραφίες από την θεομηνία στην Ψέριμο στις 10 Νοεμβρίου 2007.

Η θεομηνία το 2007 δημιούργησε πολλά προβλήματα στο ακριτικό νησί κυρίως στο λιμάνι και στην παραλία και έστειλε το μήνυμα ότι το νησί είναι εντελώς ανοχύρωτο να αντιμετωπίσει έντονες βροχοπτώσεις ή κάποια ακραία καιρικά φαινόμενα.

Παραθέτουμε τις φωτογραφίες του Γιώργου Καραϊσκου από τη θεομηνία στην Ψέριμο στις 10 Νοεμβρίου 2007 με τις ζημιές που προκλήθηκαν.

Η θεομηνία μετά από 6 χρόνια, στις 25 Νοεμβρίου 2013, δημιούργησε τεράστια προβλήματα στο νησί αναδεικνύοντας και πάλι την ανάγκη δημιουργίας αντιπλημμυρικών και άλλων έργων για να προστατευτεί και να θωρακιστεί το νησί.

Παραθέτουμε απόσπασμα και φωτογραφίες από τη θεομηνία στις 25 Νοεμβρίου 2013 από τα δημοσιεύματα της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» εκείνης της εποχής.

Η Ψέριμος στο  «μάτι» της καταστροφικής θεομηνίας που έπληξε την περιοχή μας ( Φύλλο 30.11.2013 ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ)

Στο «μάτι» της καταστροφικής θεομηνίας που έπληξε την περιοχή μας, την περασμένη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, βρέθηκε η Ψέριμος.  Η έντονη βροχόπτωση που κράτησε περισσότερο από 2 ώρες, δημιούργησε  ποτάμια νερού που κατέστρεφαν ότι εύρισκαν μπροστά τους.

Εικόνες «βομβαρδισμένου τοπίου» θύμιζε το ακριτικό νησί, όταν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που το έπληξαν κόπασαν.

 Σοβαρές υλικές ζημιές έχουν υποστεί αρκετά σπίτια και  καταστήματα του νησιού, που  πλημμύρησαν και γέμισαν από λάσπες, ενώ πέργκολες και τοιχία  κατέρρευσαν και αυτοκίνητα βρέθηκαν μέσα στην θάλασσα.

Η εκκλησία της Παναγιάς  μετατράπηκε σε λίμνη, η παραλία σχεδόν έχει εξαφανιστεί αφού η θάλασσα  έφτασε μέχρι στα σπίτια και στα καταστήματα, ενώ οι δρόμοι έχουν καταστραφεί.

Το δίκτυο ύδρευσης έπαθε σημαντικές ζημιές και  διακόπηκε η  υδροδότηση.

8 χρόνια μετά,  κανένα αντιπλημμυρικό έργο ,καμία ουσιαστική παρέμβαση για τη θωράκιση δεν έχει γίνει, αν και είχε εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Σε μία νέα θεομηνία την οποία απευχόμαστε  και πάλι θα υπάρξουν τα ίδια και ίσως χειρότερα αποτελέσματα.

Και πάλι τότε,  οι δημοτικοί άρχοντες θα κλαίνε πάνω από το «χυμένο γάλα» και θα εξαγγέλλουν αντιπλημμυρικά και άλλα έργα!

 Δυστυχώς η ιστορία θα επαναληφθεί με την κακή της εκδοχή, λόγω ανικανότητας ,ανεπάρκειας και αδιαφορίας των Δημοτικών Αρχών που έρχονται και παρέρχονται.

 Η ακριτική Ψέριμος παραμένει ξεχασμένη και σε εγκατάλειψη.
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός