Για την καθιέρωση της εορτής της Ναυμαχίας του Γέροντα -Γράφει η Μαρία Ζαϊρη*

577

Ιστορική αναδρομή

Τώρα που έσβησαν τα πυροτεχνήματα και καταλάγιασαν μέσα μας τα αισθήματα υπερηφάνειας για την άψογη διοργάνωση των τριήμερων εκδηλώσεων από την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, παρουσία μάλιστα της Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά τα οφειλόμενα συγχαρητήρια στον Δήμο, το Επαρχείο και όλους τους συντελεστές, αξίζει να κάνουμε μία μικρή αναδρομή.

Να δούμε πότε και πώς καθιερώθηκε η εορτή αυτή να γίνεται στην Κάλυμνο και όχι αλλού.

Το 1986 λοιπόν, ο τότε Δήμαρχος αείμνηστος Μιχαήλ Ζαΐρης εισηγήθηκε και ψηφίστηκε από το Δημοτικό συμβούλιο να εορτάζεται ως Εθνική Εορτή η Ναυμαχία του Γέροντα στην Κάλυμνο, όπως φαίνεται στα πινάκια του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο ίδιος κίνησε άμεσα τις διαδικασίες και προσωπικά επιμελήθηκα, ως Πρόεδρος του Αναγνωστηρίου τότε, το κείμενο με τα ιστορικά στοιχεία που συνόδευσε τα έγγραφα που εστάλησαν όπου έπρεπε από το Δήμο μας. Το αίτημα έγινε δεκτό και στα πινάκια του 1987 αναγράφεται η έγκριση της πίστωσης για τον εορτασμό της επετείου.

Στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως βρίσκουμε το υπ’ αριθμόν 345 Προεδρικό Διάταγμα επί Προέδρου Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη με ημερομηνία 21 Αυγούστου 1987 και με το εξής περιεχόμενο:

«Η πρώτη Κυριακή μετά την 28η Αυγούστου, επέτειο της Ναυμαχίας του Γέροντα, καθιερώνεται ως Ημέρα Δημόσιας Εορτής, για τον εορτασμό του ιστορικού αυτού γεγονότος.»

Ήταν μία ενέργεια που ενέταξε την Κάλυμνο στους τόπους που συνδέθηκαν με το 1821 και βρήκε την απόλυτη δικαίωσή της με τη συμμετοχή της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου κατά τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση. Φυσικά δεν είναι αμελητέα και η προβολή του νησιού με την εκπροσώπηση αυτή και την παρουσία τόσων Μέσων Ενημέρωσης.

Κατά τον εορτασμό του 1987 είχα αναλάβει τον Πανηγυρικό της ημέρας στη δοξολογία που έγινε τότε στη Μητρόπολη, τον Χριστό.
Από τον Πανηγυρικό εκείνο που είναι δημοσιευμένος στα Καλυμνιακά Χρονικά τόμος Ζ σελ. 140-145 θα ήθελα να αναφέρω μία φράση:

«Θα της άξιζε (της ναυμαχίας) ένα πανόραμα και μάλιστα εδώ στην Κάλυμνο, σαν αυτά που βλέπουμε σε διάφορα μουσεία, που να δείχνει παραστατικά όλες τις φάσεις της και να μπορεί και ένα μικρό παιδί να εκτιμήσει την αξία των προγόνων του και το τίμημα των προσπαθειών τους.»
Προς μεγάλη μου χαρά είδα ότι αυτή η φαντασίωσή μου πραγματοποιήθηκε με την εξαιρετική αναπαράσταση στο λιμάνι κατά τους εορτασμούς και τυχεροί όσοι παρευρέθηκαν. Μακάρι να γινόταν κάθε χρόνο. Όμως και κάτι σχηματικό και κατά κάποιο τρόπο μόνιμο σε ένα μουσείο σίγουρα θα είχε ενδιαφέρον και θα ήταν μία διαρκής υπόμνηση του εξαιρετικού αυτού γεγονότος, που έλαβε χώρα στα νερά μας και είχε την πρόνοια να διεκδικήσει τον εορτασμό του ο αείμνηστος Δήμαρχος Μιχαήλ Ζαΐρης.

Κάλυμνος 3/9/21
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός