Η υπουργός Πολιτισμού επιβεβαιώνει τις ανησυχίες ότι ο “Έφιππος Θωρακοφόρος” που ανασύρθηκε από Καλύμνιους ψαράδες θα εκτεθεί σε Μουσείο εκτός Καλύμνου.

1283

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη επιβεβαιώνει με τον πλέον επίσημο τρόπο, τους φόβους και τις ανησυχίες που υπήρχαν για την τύχη των 4 χάλκινων κινητών μνημείων (κεφαλή ηγεμόνα με διάδημα και καυσία, δεξιά και αριστερή κνήμη έφιππου ανδριάντα) που συνθέτουν τον «Έφιππο Θωρακοφόρο» και ανασύρθηκαν την περίοδο 1997-1999 από τη θαλάσσια περιοχή της Καλύμνου ,από Καλύμνιους ψαράδες, ότι πρόκειται να εκτεθούν σε αρχαιολογικό Μουσείο εκτός Καλύμνου.

Ο σχεδιασμός του ΥΠΠΟΑ,είναι να εκτεθούν στο προς οργάνωση Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά και αυτό αναφέρεται με τον πλέον επίσημο τρόπο από τη σημερινή Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στην απάντηση της στη Βουλή των Ελλήνων, μετά από σχετική ερώτηση που κατατέθηκε από τον Πρόεδρο της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκο Βελόπουλο.

Μεταξύ άλλων αναφέρονται στην απαντητική επιστολή:

Εάν αποδειχθεί ότι και τα τέσσερα γλυπτά αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο, τότε ο χώρος παρουσίασης του προς ανάταξη εμβληματικού συνόλου, κλίμακας μεγαλύτερης του φυσικού, θα οριστεί σε συνάρτηση με τη διασφάλιση των ενδεδειγμένα άριστων συνθηκών έκθεσης και φύλαξής του, δεδομένου ότι θα αποτελεί εφεξής σημείο αναφοράς για τους μελετητές της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής.

Μάλιστα ήδη  έχουν ενταχθεί στη μουσειολογική προμελέτη του , εθνικού χαρακτήρα και μοναδικού στη χώρα στο προς οργάνωση Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά.

Πιο συγκεριμένα, υπάρχει και  Πόρισμα της 4μελούς Επιτροπής και βάσει της παραδοχής ότι ο «Έφιππος Θωρακοφόρος», μετά την ανάταξή του, θα αποτελέσει ένα νέο εύρημα, το ιστορικό απόκτησης και σύνθεσης του οποίου συνιστά ένα πρότυπο παράδειγμα σταδιακής και τμηματικής παράδοσης αρχαιοτήτων από πολίτες που ασχολούνται επαγγελματικά με τη θάλασσα.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, η ένταξή του σε ειδική ενότητα της μουσειολογικής μελέτης, που εστιάζει αποκλειστικά στην περίπτωση της Καλύμνου, θα προβάλλει το νησί σε ευρύτερο διεθνές κοινό.

Βέβαια στην απάντηση της η Υπουργός δε  παραλείπει να «χρυσώσει το χάπι» για την Κάλυμνο με την επιστολή να καταλήγει ως εξής:

Όσον αφορά στους ισχυρισμούς που εκφράζονται για την απομάκρυνση και των λοιπών χάλκινων ευρημάτων, ενάλιας προέλευσης, από το Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου, δηλαδή της Κυράς της Καλύμνου και του δελφινιού, αυτοί είναι ανακριβείς: Στην από 11.1.2021 εγκεκριμένη μουσειολογική προμελέτη για την οργάνωση της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων δεν περιλαμβάνονται τα εν λόγω εκθέματα, τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου

Παραθέτουμε πλήρη ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου και την πλήρη απάντηση της Υπουργού Λίνας Μενδώνη