Η ισχυρή σεισμική δόνηση προκάλεσε υλικές ζημιές, πανικό και διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της Μελβούρνης
Υλικές ζημιές και πανικό προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση – 5,8 βαθμών σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS), 6,0 βαθμών σύμφωνα με το αυστραλιανό ινστιτούτο γεωεπιστήμης (Geoscience Australia) – που έπληξε το πρωί της Τετάρτης την νοτιοανατολική Αυστραλία, στην περιφέρεια της Μελβούρνης. Τραυματισμοί πάντως δεν αναφέρθηκαν.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε κοντά στην αγροτική πόλη Μάνσφιλντ, περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μελβούρνης· είχε ιδιαίτερα μικρό εστιακό βάθος, μόλις 10 χιλιόμετρα. Ταρακούνησε κτίρια στη Μελβούρνη όπου πάντως δεν έχει αναφερθεί κανένας τραυματισμός, σύμφωνα με τις πληροφορίες των αρχών μέχρι στιγμής.
Στιγμιότυπα που εικονίζουν κατοίκους πανικόβλητους στους δρόμους κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ενώ ανέβηκαν και βίντεο με ζημιές σε κάποια παλιά κτίρια Chapel Street του Prahran και το Brunswick Street του Fitzroy.Advertisement
Μέχιρ στιγμής αναφέρθηκαν ζημιές σε 46 κτίρια στις περιοχές Kensington, Ascot Vale, Parkdale, Prahran, Balwyn, Elsternwick, Northcote και West Melbourne.
Οι ειδικοί λένε ότι θα ακολουθήσουν και μετασεισμικές δονήσεις, σημειώνουν ότι τα 6 Ρίχτερ είναι ένας πολύ ισχυρός σεισμός αλλά προσθέτουν πως οι ουρανοξύστες της Μελβούρνης είναι σχεδιασμένοι να αντέχουν τέτοιες ή και ισχυρότερες δονήσεις.
O σεισμός έγινε αισθητός σε Καμπέρα, Σίδνεϊ και Τασμάνια ενώ σημειώθηκε και διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε κάποιες περιοχές.
Η διάρκεια του ήταν 20 δευτερόλεπτα και προκάλεσε πανικό σε πολλούς συμπολίτες μας.
Πολλοί εργαζόμενοι σε γραφεία στο κέντρο της πόλης βγήκαν στους δρόμους αλλά αργότερα επέστρεψαν στα γραφεία τους.
Οι μεγάλοι σεισμοί είναι ασυνήθιστοι στη νοτιοανατολική Αυστραλία.Μια περιοχή αρκετά πυκνοκατοικημένη: εκεί ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, που συνολικά φθάνει τα 25 εκατομμύρια.
Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανέφεραν πως έλαβαν κλήσεις ως ακόμη και από το Ντάμπο, 700 χιλιόμετρα από το επίκεντρο.
Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Αδελαΐδα, 900 χιλιόμετρα βόρεια
ΠΗΓΗ: neoskosmos.com



