Σχολείο Τελέντου. “Στολίδι” του Αιγαίου.-Γράφει ο Παναγιώτης Βούρος

364

Αγανακτισμένος πολίτης, μπαμπάς του μοναδικού μαθητή, επικοινώνησε μαζί μου προσωπικά και μου μετέφερε εικόνες και συμπεριφορές σχετικά το σχολείο του ακριτικού νησιού που γίνεται .. αντικείμενο εμπαιγμού με τις αντοχές των ανθρώπων αλλά και των μικρών μαθητών. Για την ιστορία, ήταν πρώτες μέρες του Οκτώβρη, πέρσι, όταν συνεργείο του Δήμου (χωρίς προειδοποίηση, κατά τις δηλώσεις του πατέρα του μοναδικού μαθητή, σήμερα, αλλά και το σάιτ “human-stories” που ασχολείται με θέματα κοινωνικά-νησιώτικα, ιδίως σε απομακρυσμένες περιοχές) ξεκίνησε εργασίες “συντήρησης” σταματώντας το μάθημα στην αρχή ακόμη της εκπαιδευτικής χρονιάς. Εφόσον είχε προηγηθεί ένα καλοκαίρι, χωρίς να γίνει το παραμικρό. Τότε λοιπόν, πήρε έκταση το θέμα, και θυμάμαι χαρακτηριστικά, έγραψαν παράγοντες στο FB, αφού ανήρτησαν το “έργο” που συντελείται, στην επίσημη σελίδα του Δήμου, “λίγη σκόνη ακόμη για μια-δυο μέρες δεν αποτελεί πρόβλημα”, ή το καλύτερο, “θα περιμέναμε να πείτε ένα ευχαριστώ”, ως απάντηση στις ενστάσεις και τις διαμαρτυρίες για τέτοιες αψυχολόγητες ενέργειες. Χωρίς οργάνωση, χωρίς προετοιμασία. Έπειτα, με άδεια του Δεσπότη, τα παιδιά έκαναν μάθημα στον ξενώνα της εκκλησίας, μαζί με μνημόσυνα, κηδείες, κ.ο.κ.

Ένας χρόνος μετά! Η κατάσταση αυτή που βλέπετε. Παράθυρα έτοιμα να πέσουν, ρωγμές, επικίνδυνες, αυλή σαν εμπόλεμη ζώνη, τουαλέτα χωρίς ρεύμα (πάνε με φακό για την ανάγκη τους), κλιματισμός δεν λειτουργεί, κ.α. Δεν είναι τυχαίο, ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν πέρασε από το σχολείο, γιατί δεν την πέρασαν από εκεί. Λογικό μου ακούγεται. Μην ξεφτιλιστούμε πανελλαδικώς. Οπότε, η μεγαλειώδης συντήρηση, είναι αυτή που βλέπετε. Χθες λοιπόν, υπήρξε διαπληκτισμός μεταξύ υπευθύνου του Δήμου με πολίτη της Τελέντου, γιατί φημολογείται πως θα ξεκινήσουν και πάλι εργασίες. Εφόσον η κατάσταση είναι αυτή που είναι, δραματική, αναγκάζοντας έτσι τον μοναδικό μαθητή, σε ένα ενδεχόμενο φυσικά τέτοιο σενάριο, να πάει στον ξενώνα ξανά εωσότου “αποκατασταθούν” οι βλάβες. Δηλαδή, τα ..μπαλώματα, αν κρίνω από τις φωτογραφίες. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, αν κρίνω από τα όσα εξελίσσονται.

Σημειωτέον, πάντα με καταγγελίες, υπάρχουν χορηγίες ιδιωτών που ουδέποτε πέρασαν οι αρχές, οι εκπρόσωποι δηλαδή, να τις πάρουν για να ενισχυθεί το δημοτικό σχολείο του ακριτικού νησιού. Επίσης, αν δεν με απατά η μνήμη μου, υπάρχει κονδύλι ψηφισμένο συγκεκριμένα για την ανακαίνιση του σχολείου.

Γενικώς, υπάρχει πρόβλημα. Διαχρονικά υπήρχε, άλλοτε σε καλύτερο βαθμό, άλλοτε σε χειρότερο. Τώρα, όμως, ξεχειλίζει η αγανάκτηση και εξαντλείται η υπομονή. Και είναι κατανοητό. Γιατί, έχει προηγηθεί αυτή η ιστορία, και οδεύουμε σε δεύτερο χρόνο με προβληματικές, αποσπασματικές και μη συντονισμένες ενέργειες που θα φέρουν ταλαιπωρία και απογοήτευση.

Για μαθητές, για μόνιμους κάτοικους του νησιού, και συνολικά στην κοινωνία μας.

Σχολείο Τελέντου. Το στολίδι του Αιγαίου.

Είμαι πολύ προσεκτικός στις παρατηρήσεις μου. Εξάλλου, το δημοσίευμα εκείνης της εποχής, ούτε έχει κατέβει ούτε λύγισε σε ..πιέσεις. Κάτι πήραν τα αυτιά μου. Γι’ αυτό και τότε το κοινοποίησα ως έχει. Το “kalymnos.doc”, το μνημείο ψευδών ειδήσεων όπως με αποκάλεσαν. Λες και ξύπνησα μια μέρα και άρχισα τις φαντασιώσεις. Και στα όσα είπε συμπολίτης μου, αυτά ακριβώς μεταφέρω, για τα οποία θα ενημερώσει όπως μου εκμυστηρεύτηκε, και μεγάλη ηλεκτρονική εφημερίδα του νησιού και αν το καταφέρει, μεγαλύτερη πανελλαδικά.Και όπως λέει μια ρήση, «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη», όπως δανείστηκε το “kalymnos-news” για να αποδώσει την απόφαση της δημοτικής αρχής να αποκόψει κάθε επικοινωνία με την εφημερίδα, αλλά και για δικές μου περιπτώσεις, που δέχθηκα επίθεση προσωπική. Αυτή είναι η διαφορά του ήθους μας. Εγώ, κάνω κριτική πολιτική. Όχι προσωπική. Φίλοι ή μη, είμαστε συνάνθρωποι και συμπολίτες. Αυτή είναι η διαφορά που κάποιος γίνεται παρελθόν, κάποιος άλλος παρόν, και κάποιος άλλος μέλλον. Είναι η εξέλιξη της ζωής.

Καλή σχολική χρονιά.