Την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις για την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην Κάλυμνο

282

Από το Επαρχείο ΠΕ Καλύμνου εκδόθηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας που θα πραγματοποιηθούν στην Κάλυμνο την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021.

Ως  Ημέρα Εθνικής Μνήμης της  Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας  από το  τουρκικό κράτος καθιερώθηκε , η 14η Σεπτεμβρίου, με ομόφωνη απόφαση της Ελληνικής   Βουλής ( Π.Δ.304 / 2001 (ΦΕΚ 207/τ.Α/21-9-2001) . Σκοπός αυτής της απόφασης είναι  η απόδοση της δέουσας τιμής στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και η διατήρηση  αναλλοίωτων στη μνήμη του έθνους μας των δραματικών ιστορικών γεγονότων του 1922, που οδήγησαν στον ξεριζωμό των Ελλήνων  και το τέλος της τρισχιλιετούς παρουσίας του Ελληνισμού στα χώματα της Μ. Ασίας .

    Φέτος οι εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 19  Σεπτεμβρίου 2021.

Στο νησί της Καλύμνου , έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, θα λάβουν χώρα τα παρακάτω :

  • Φωταγώγηση όλων των δημοσίων και δημοτικών  καταστημάτων καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 18ης Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι τις πρωϊνές ώρες της 19ης Σεπτεμβρίου 2021.
  • Γενικός σημαιοστολισμός από  8ης πρωϊνής ώρας μέχρι τη δύση του ηλίου της 19ης Σεπτεμβρίου 2021 όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α,  ΝΠΔΔ  και ΝΠΙΔ,  των τραπεζών, των ιδιωτικών καταστημάτων και οικιών, καθώς και των πλοίων που θα ναυλοχούν στο λιμάνι.
  •   ΄Ωρα 11.00: Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού χοροστατούντος του   Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας, κ.κ. Παϊσίου, συμπαραστατούμενου    από ολόκληρο τον Ιερό Κλήρο της Πόλεως.

            Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από  την κ. Σβίγκου Αγγελική  , δασκάΛΑ του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πόλεως Καλύμνου  .

  •   Ώρα 11.30: Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων  στην Κεντρική  Πλατεία, από τους :  Έπαρχο,   Δήμαρχο,   εκπροσώπους των αναγνωρισμένων από τον Κανονισμό της Βουλής   πολιτικών κομμάτων,  Πρόεδρο του  Δημοτικού Συμβουλίου ως  εκπρόσωπο της Εθνικής    Αντίστασης,     Διοικητή του 5\42  Σ.Ε. Καλύμνου,  Διοικητή   του  Α.Τ. Καλύμνου,   Λιμενάρχη,  Διοικητή της  ΑΕΝ , εφεδροπολεμιστικές   οργανώσεις  και  εκπροσώπους  των  παραρτημάτων  των αναγνωρισμένων  αντιστασιακών οργανώσεων που εδρεύουν στην  Περιφερειακή Ενότητα.        

Τιμές κατά τη δοξολογία και την κατάθεση στεφάνων θα αποδώσουν  άγημα του Στρατού  και η Φιλαρμονική  του Δήμου Καλυμνίων

[αρακαλούνται   οι κ. Διευθυντές των Σχολείων Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης, της Π.Ε. Καλύμνου, να μεριμνήσουν ώστε να γίνουν  ενημερωτικές για  την  Ημέρα   Εθνικής Μνήμης ομιλίες στα σχολεία, την Παρασκευή   17 Σεπτεμβρίου 2021.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα τηρηθούν οι υγειονομικοί κανόνες που προβλέπονται, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.