Η «χελώνα» το νέο «σήμα κατατεθέν» της Δημαρχίας Διακομιχάλη!

1581

Πολλά κα διάφορα είναι αυτά που έχεις να θυμάσαι από την στρατιωτική σου θητεία. Αρκετές οι αναμνήσεις με χαριτωμένες ιστοριούλες και αρκετά ευτράπελα.

Διαβάζοντας από το «ημερολόγιο ενός στρατιώτη» ανασύραμε ένα ευτράπελο γεγονός που συνέβη όταν υπηρετούσε τη στρατιωτική θητεία του και με αυτό θα ξεκινήσουμε το σημερινό μας δημοσίευμα.

 Ο Ανθυπολοχαγός τιμώρησε με 4 ημέρες κράτηση τον Μανωλιό από την Κρήτη γιατί κατά τη διάρκεια της  άσκησης κινείτο νωχελικά!

Την επόμενη ημέρα ο Μανωλιός βγαίνει στην αναφορά της Μονάδας για να αναφέρει την ποινή που του επιβλήθηκε,

Στρατιώτης Πεζικού Μανωλιός….Λαμβάνω την τιμή κύριε Διοικητά να αναφέρω ότι χθες τιμωρήθηκα από τον Ανθυπολοχαγό…. με 4 ημέρες κράτηση γιατί κατά τη διάρκεια της άσκησης πήγαινα χελωνικά!

Διοικητής: Μπράβο Μανωλιό. Άκυρη η ποινή, διότι αντιλήφθηκες πλήρως και με το δικό σου απλοϊκό τρόπο, το λόγο που σου επιβλήθηκε η ποινή . Πήγαινες χελωνικά, δηλαδή όπως η χελώνα θέλεις να πεις!

Με ρυθμούς χελώνας κινείται και η σημερινή Δημοτική Αρχή, ή όπως θα έλεγε ο Μανωλιός ΧΕΛΩΝΙΚΑ. Είναι κάτι που δυστυχώς το αντιλαμβάνεται ακόμη και αυτός που στοιχειωδώς παρακολουθεί τις δραστηριότητες του Δήμου.

Στην 2η επέτειο της Δημαρχίας την 1 Σεπτεμβρίου 2021 είχαμε πεί ότι ο μέχρι τότε απολογισμός έργου της Δημοτικής Αρχής είναι «Λευκή κόλλα» Σήμερα για να είμαστε περισσότερο ακριβοδίκαιοι και για να μην μηδενίσουμε το «γραπτό» της Δημοτικής Αρχής να χρησιμοποιήσουμε αυτό που είπε και ο Μανωλιός. Η δημοτική Αρχή κινείται χελωνικά και όπως φαίνεται έχει πλέον καθιερώσει ως σήμα κατατεθέν τη συμπαθητική χελώνα.

 Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις :

1.Αντιπλημμυρικά έργα για την αντιμετώπιση των όμβριων υδάτων  στον Εμπορικό δρόμο.

Ένα χρόνιο πρόβλημα, η επίλυση του οποίου ήταν πρώτη στις δεσμεύσεις της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Άπό το 2018 ,όντας ακόμη στην αντιπολίτευση ο Δ.Διακομιχάλης ,δήλωνε δημόσια ότι ήδη είχε αναθέσει σε Μελετητικό Γραφείο των Αθηνών να προχωρήσει σε μελέτη για επίλυση του θέματος

26 μήνες  μετά την ανάληψη της εξουσίας, δεν έχει γίνει κάτι το ουσιαστικό. Πριν 11 μήνες όταν το kalymnos-news.gr ανακίνησε το θέμα ο Δήμαρχος ασθμαίνων για να δημιουργήσει εντυπώσεις, έφερε στο ΔΣ θέμα για τα όμβρια ύδατα και πρόταση του συμβούλου Γιάννη Ρώτα για διακήρυξη διαγωνισμού “κατάθεσης ιδεών” για το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα. Οι αντιπολιτεύσεις με πολλές επιφυλάξεις ψήφισαν το θέμα. 11 μήνες μετά «σιγή ασυρμάτου». Η υπόθεση στα συρτάρια!

2. Κατάργηση Χωματερής

Η χωματερή καπνίζει και τα απορρίμματα καίγονται, αφού η σημερινή Δημοτική Αρχή με το επιχείρημα ότι υπάρχει κίνδυνος κατολίσθησης, αν τα απορρίμματα θάβονται με χώμα, δεν συνέχισε την προσωρινή λύση της ταφής που εφάρμοζε η προηγούμενη Δημαρχία και είχε περιορίσει, όσο αυτό ήταν εφικτό, τις συχνές πυρκαγιές και τους καπνούς.

Η δέσμευση της σημερινής Δημοτικής αρχής ήταν, ότι  αποτελεί βασική προτεραιότητα η επίλυση αυτού το χρόνιου  προβλήματος του νησιού και με διαδικασίες εξπρές  θα προχωρήσει στην υλοποίηση της Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων με τη δημιουργία ΧΥΤΥ σε συνδυασμό με την ανακύκλωση.

Μάλιστα θα εφάρμοζε βραχυπρόθεσμα  μια  μεταβατική διαχείριση των απορριμμάτων με ανακύκλωση-δεματοποίηση μέχρι να υλοποιηθεί η σχεδιασμός.

Εδώ και 10 μήνες ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου«Κατασκευή και λειτουργία Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων – Ο.Ε.Δ.Α. – Δήμου Καλυμνίων σε γήπεδο (δημοτική έκταση) επιφάνειας 65.315,00 m2 στην περιοχή Γιαννοχώραφα περιμένοντας την χρηματοδότηση και με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης 3-4 χρόνια με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Και το χειρότερο, εδώ στην Κάλυμνο καμία ολοκληρωμένη σκέψη δεν υπάρχει ή ενέργεια έχει εκδηλωθεί σε αυτούς τους 26 μήνες για μεταβατική διαχείριση των απορριμμάτων με ανακύκλωση-δεματοποίηση ή άλλη λύση,  μέχρι να υλοποιηθεί η σχεδιασμός που θα  απαιτήσει κάποια χρόνια ακόμη, με τη χωματερή να συνεχίζει να καίει και να  καπνίζει.

3. Ανακύκλωση

Στο μηδέν.Η μόνη ανακύκλωση για τη δημοτική Αρχή είναι η ανακύκλωση υποσχέσεων και μεγαλοστομιών

4. Αξιοποίηση Θερμοπηγών.

Ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, που δυστυχώς στιυς 26 μήνες  που πέρασαν  δεν έγινε η παραμικρή ουσιαστική  ενέργεια, παρότι εδώ και 5 χρόνια έχει γίνει η πιστοποίηση των Θερμοπηγών, που ανοίγει το δρόμο για την αξιοποίηση τους.

Το νέο νομοσχέδιο για τις εκμετάλλευση- αξιοποίηση των Θερμοπηγών σε όλη τη Χώρα, από το Υπουργείο Τουρισμού είναι έτοιμο,  οσονούπω θα ψηφιστεί και με την απραξία από πλευράς Δήμου Καλυμνίων ,με μαθηματική ακρίβεια οι Ιαματικές πηγές  Καλύμνου θα περιέλθουν στο νέο Οργανισμό που προβλέπεται να δημιουργηθεί.

5. Αξιοποίηση Καταδυτικού Πάρκου Αργινωντών.

Πέρασαν 17 μήνες από τότε που έγινε νόμος του Κράτους το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού «Ειδικές μορφές τουρισμού, διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη και άλλες διατάξεις»

Ένας νόμος που στο πρώτο του μέρος κάνει  ειδική αναφορά  στην «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ» και ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο  για την αδειοδότηση του καταδυτικού πάρκου και τη δημιουργία του υποθαλάσσιου τμήματος για την ανάπτυξη μιας μορφής τουρισμού, που μπορεί να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα για την Κάλυμνο. Ήταν καταλυτική  για αυτή την εξέλιξη η συμβολή του τότε Υφυπουργού Τουρισμού του Δωδεκανήσιου Μάνου Κόνσολα, ικανοποιώντας ένα δίκαιο αίτημα της Καλύμνου και δίνοντας διέξοδο στο να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια που υπήρχαν για την αδειδότηση και αξιοποίηση των επίγειων κτιριακών εγκαταστάσεων του Καταδυτικού Πάρκου και τη δρομολόγηση  δημιουργίας του Υποθαλάσσιου Τμήματος.

 Δυστυχώς και σε αυτό το θέμα η Δημοτική Αρχή στους 26 μήνες που πέρασαν “κοιμάται τον ύπνο του δικαίου” .

Πριν 3 μήνες όταν το kalymnos-news.gr ανέδειξε και πάλι το θέμα ο Δήμαρχος θυμήθηκε τον ειδικό σύμβουλο Γιάννη Ρωτα λέγοντας ότι άμεσα θα του αναθέσει να προχωρήσει τις μελέτες.

Δυστυχώς το  υπερσύγχρονο κτιριακό συγκρότημα που κατασκευάστηκε εδώ και 11 χρόνια και εγκαινιάστηκε πριν 9  και πλέον χρόνια τον Ιούλιο 2012 συνεχίζει να παραμένει ανεκμετάλλευτο και αναξιοποίητο και σε πλήρη εγκατάλειψη

6. Η Αξιοποίηση Δημοτικής Αγοράς

Η Δημοτική Αγορά ανακαινισμένη από τον Ιούλιο 2014 ,παραμένει κλειστή και αναξιοποίητη.

7. Λειτουργία Τμήματος Σχολή Μηχανικών στην ΑΕΝ Καλύμνου.

Η υπόσχεση ήταν, ότι το 2020 το Τμήμα μηχανικών θα λειτουργούσε στην ΑΕΝ Καλύμνου.

 Μάλιστα στην ομιλία του ο Δήμαρχος κατά την ορκωμοσία του πριν 2 χρόνια, ανέφερε ότι άμεσα και στο πρώτο του ταξίδι στην Αθήνα, θα πρέπει να επιλυθεί το θέμα με τη ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης

Αλλεπάλληλες ανακοινώσεις για συναντήσεις και επικοινωνίες για το θέμα ακούμε κατά καιρούς. 26 μήνες μετά, μόνο εξαγγελίες ακι υποσχέσεις ακούμε

8. Δημοτική Συγκοινωνία.

 Ο μικρός αριθμητικά στόλος λεωφορείων και οι συχνές βλάβες, είχαν ως αποτέλεσμα στους 26 μηνες να χρειαστεί η δημοτική συγκοινωνία  να ενοικιάσει κάποιες φορές λεωφορεία για να εξυπηρετήσει το επιβατικό κοινό.

Και φυσικά λόγω covid-19, υπήρξε μειωμένη κίνηση επιβατικού κοινού και λιγότερα δρομολόγια και το πρόβλημα δεν αναδείχθηκε σε όλη του τη διάσταση

Η υπόσχεση αγοράς τουλάχιστον 2 καινούργιων λεωφορείων για τη ανανέωση του στόλου πήγε στα αζήτητα

9. Αντιπλημμυρικά Ψερίμου

Έχουν περάσει 8 χρόνια από το Νοέμβριο 2013 με τις καταστροφικές ζημιές που υπέστη το νησί από τη θεομηνία κι αν εξασφαλίστηκαν χρήματα,  δεν έγινε κάποιο αντιπλημμυρικό έργο με το νησί να παραμένει ανοχύρωτο σε μία νέα θεομηνία.

Στους 26 μήνες καμία ενέργεια από τη σημερινή Δημοτική Αρχή

10. Αξιοποίηση Ψερίμου .

 Στην πρώτη σειρά των προτεραιοτήτων στα προεκλογικό πρόγραμμα της σημερινής Δημοτικής αρχής ήταν η αξιοποίηση της Ψερίμου.Ε

Στους 26 μήνες ούτε κουβέντα.Εδώ θα πούμε φωνή βοώντος εν τη Ψερίμω!”

11. Αποχέτευση τουριστικών περιοχών.

Μία πονεμένη αμαρτία από τα παλιά, ένα έργο που συνεχίζει να παραμένει θαμμένο  Και σε αυτά στους 26 μήνες, καμιά συζήτηση. Ένα έργο υποδομής για τις τουριστικές περιοχές  φαίνεται να παραμένει στα αζήτητα.

12. Αξιοποίηση Χωράφας Αγίου Θεολόγου

 Ένας σημαντικός χώρος, στο κέντρο της Πόθιας  μένει αναξιοποίητος . Στους 26 μήνες που πέρασαν, καμία συζήτηση για το θέμα αξιοποίησης της Χωράφας του Αγίου Θεολόγου που έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου εδώ και 6 χρόνια.

13 . Οι προβλήτες στον Εμπορειό,  Αργινώντα, Τέλενδο, Βλυχάδια αλλά και η Παλιόνησο.

Υπόσχεση για αξιοποίηση του γραφικού όρμου του Εμπορειού με κατασκευή πλωτής προβλήτα για την προσέγγιση σκαφών αναψυχής.

Επίσης προβλήτες σε Αργινώντα, Τέλενδο, Βλυχάδια αλλά ακόμη και στη Παλιόνησο.  Μέχρι τώρα όλα αυτά αποτελούν μόνο προεκλογική υπόσχεση

14. Επέκταση διαδρόμου αεροδρομίου Καλύμνου.

Η επέκταση του διαδρόμου προσαπογειώσεων αεροσκαφών Κρατικού Αερολιμένα Καλύμνου ήταν και αυτό στις υποσχέσεις της σημερινής Δημοτικής Αρχής .Μέχρι τώρα  η μόνη εξέλιξη ήταν η επίσκεψη πριν 3 μήνες περίπου, Επιτροπής από την ΥΠΑ για επιτόπια αυτοψία και αναμένουμε.

15. Κατασκευή νέου Ελαιοτριβείου

Μετά την αναστολή λειτουργίας του παλαιού ελαιοτριβείου στη Χώρα Καλύμνου δόθηκε η υπόσχεση από τη σηεμρινή Δημοτική Αρχή για κατασκευή νέου υπερσύγχρονου στο Βαθύ.  Πέρασαν 26 μήνες, χωρίς καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή. Και φυσικά ούτε συζήτηση για  τα εκατοντάδες ελαιόδενδρα που θα προμηθευόταν ο Δήμος για να τα παραχωρήσει δωρεάν για να φυτευτούν!

 16. Περιφερειακός δρόμος Θέρμα -Άγιος Σάββας

Ένα έργο που ακούμε εδώ και πολλά χρόνια, προεκλογικά το υποσχόντουσαν όλες οι παρατάξεις. Η προηγούμενη Δημοτική αρχή του Γιάννη Γαλουζή κατάφερε μέσω του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να υπογράψει σχετική σύμβαση με την ΜΟΜΚΑ. Η σημερινή Δημοτική Αρχή ως αντιπολίτευση, είχε τις αντιρρήσεις και επιφυλάξεις για τον τρόπο κατασκευής του έργου.

 Το έργο ξεκίνησε προεκλογικά το Μάιο 2019 και  μετά από κάποια καταγγελία διακόπηκαν οι εργασίες τη 2η κιόλας ημέρα.

 Η σημερινή Δημοτική Αρχή εξασφάλισε κάποιες συμπληρωματικές αδειοδοτήσεις και το έργο ξεκίνησε πριν 11 μήνες. Κι ενώ οι ρυθμοί αρχικά ήταν γρήγοροι και φαινόταν ότι το έργο θα προχωρούσε , πριν 5 μήνες περίπου οι εργασίες σταμάτησαν . Βέβαια η όποια  διάνοιξη γίνει δεν αρκεί,  αφού για να ολοκληρωθεί το έργο του Περιφερειακού θα απαιτηθούν κι άλλες εργασίες, μελέτες και χρήματα για υδραυλικά έργα, ασφαλτοστρώσεις κα.

Απ’ότι φαίνεται μπήκε και αυτό το έργο στον “αστερισμό της χελώνας”

Καλό Παρασκευο-Σαββατοκύριακο.