Ο Δήμαρχος «έστειλε» τη μικρονησίδα ΣΑΦΟΝΗΔΙ του Δήμου Καλυμνίων στην Κάρπαθο! (video)

1326

Το να μην γνωρίζεις  ότι η μικρονησίδα Σαφονήδι βρίσκεται στο δίαυλο Καλύμνου–Κω ,πλησίον της νησίδας ΝΕΡΑ, ότι είναι εντός των ορίων και ανήκει διοικητικά στο Δήμο Καλυμνίων, σίγουρα δεν αποτελεί είδηση.

Όταν όμως αυτό δεν το γνωρίζει ο πρώτος πολίτης του νησιού και επί 14 χρόνια Δήμαρχος, τότε σίγουρα αποτελεί είδηση. Μάλιστα, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, όταν αυτά λέγονται με τον πλέον επίσημο τρόπο, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ακούγονται από τα επίσημα χείλη του Δημάρχου, κατά τη συζήτηση ενός σοβαρότατου  θέματος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, της απογραφής 2021. αφού η Χώρα Καλύμνου για δεύτερη φορά δεν περιλαμβάνεται στο Φύλλο Αυτοτελών Οικισμών (ΦΑΟ).

 Διαβάζοντας ο Δήμαρχος το ΦΑΟ με την πρόταση του Δήμου αναφέρει «…Σαφονήδι δεν ανήκει σε μας, στην Κάρπαθο κάτω είναι, ναι βέβαια» μάλιστα σε κάποια επισήμανση του Ιωάννη Μαστροκούκου λέει: «Υπήρχε και εκεί και το διαγράψαμε στη συνέχεια το 11».

Για του λόγου το αληθές ακούστε το Δήμαρχο:

Ο Δήμαρχος «μετέφερε» τη μικρονησίδα ΣΑΦΟΝΗΔΙ του Δήμου Καλυμνίων στην Κάρπαθο!

Τελικά ο Δήμαρχος πείστηκε ότι το Σαφονήδι ανήκει στο Δήμο Καλυμνίων και δεν το διέγραψε από το ΦΑΟ που έστειλε η ΕΛ.ΣΤΑΤ, ενώ με παρέμβαση του ο Γιάννης Γαλουζής διευκρίνισε ότι το Σαφονήδι είναι κοντά στη ΝΕΡΑ και έχει το ξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου.

Ας κάνουμε λοιπόν και λίγη «Πατριδογνωσία»  παραθέτοντας την αναφορά στο Σαφονήδι από την εγκυκλοπαίδεια ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ.

Το Σαφονήδι ή Σαφονίδι ή ο Άγιος Νικόλαος  είναι  βραχονησίδα  των Δωδεκανήσων, η οποία βρίσκεται νότιοδυτικά της Καλύμνου κοντά στην βραχονησίδα Νέρα και έχει με έκτασή 0,155 τ. χλμ.. Σύμφωνα με την απογραφή 2011 δεν κατοικείται και σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης ανήκει στον δήμο Καλυμνίων. Ως οικισμός αναγνωρίστηκε το 2001.

Κλείνοντας να θυμίσουμε ότι προεκλογικά το 2014, όταν και πάλι ήταν Δήμαρχος ο κ. Διακομιχάλης ,δημιουργήθηκε μείζον θέμα με έγκριση που δόθηκε για να μεταφερθεί Ιχθυοκαλλιέργεια στην θαλάσσια περιοχή στο Σαφονήδι με χερσαίες εγκαταστάσεις επί της νησίδας.

Έγιναν τότε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με συμμετοχή Φορέων και αλιέων ,επικράτησε μεγάλη ένταση, συνεντεύξεις από τη Δημοτική αρχή στα τοπικά ΜΜΕ,δέσμευση Δημάρχου ότι θα ακυρωθεί η απόφαση.

Και βέβαια η εύλογη απορία μας, όλα αυτά τα λησμόνησε  ο Δήμαρχος και “μετέφερ娔 το Σαφονήδι στην Κάρπαθο;. Πάλι καλά που το άφησε στα Δωδεκάνησα και δεν το έστειλε στα Ιόνιο ,στα Επτάνησα!

Λίγο περισσότερη ενημέρωση και αντιμετώπιση σοβαρών θεμάτων με  υπευθυνότητα και γνώση και όχι με προχειρότητα και «άρπα κόλα» δεν βλάπτει
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός