Κατάθεση ερώτησης Ν. Σαντορινιού για έλλειψη δεύτερου Καρδιολόγου στο Νοσοκομείο Καλύμνου.

213

Κατεπείγουσα ερώτηση για το μείζον ζήτημα της έλλειψης καρδιολόγων στο Νοσοκομείο Καλύμνου, κατέθεσε σήμερα ο Νεκτάριος Σαντορινιός προς τους Υπουργούς Υγείας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Κατ’ επανάληψη ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ έχει καλέσει τα αρμόδια Υπουργεία να αναλάβουν άμεσα συγκεκριμένες πολιτικές για τη στήριξη του ΕΣΥ των νησιών, ενώ πολλές φορές έχει θέσει υπόψη της Κυβέρνησης τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει το «Βουβάλειο» ΓΝ Καλύμνου, χωρίς όμως μέχρι τώρα να έχει γίνει κάτι. Δυστυχώς, όπως σημειώνει ο Νεκτάριος Σαντορινιός στην Ερώτησή του,αυτή τη φορά αφορμή γίνεται ο θάνατος ενός συμπολίτη μας, ο οποίος στις 14/12/2021 έχασε τη μάχη με τη ζωή μετά από σοβαρό καρδιολογικό επεισόδιο, την ώρα που στο Νοσοκομείο δεν εφημέρευε κανένας ιατρός καρδιολόγος.

Ο βουλευτής σχολιάζει πως εδώ και καιρό, μέσω πολλαπλών αιτημάτων και επιστολών, έχει υπογραμμισθεί το κρίσιμο ζήτημα της έλλειψης καρδιολόγων στο Νοσοκομείο, καθώς από τους τρεις υπηρετούντες ιατρούς ειδικότητας, λόγω συνταξιοδότησης και ιδιώτευσης, υπηρετεί πια μόνο ένας Καρδιολόγος, που προφανώς δεν επαρκεί, αφού είναι ανθρωπίνως και νομικά αδύνατο να αντιμετωπίσει μόνος του όλες τις μηνιαίες εφημερίεςκαι τις ανάγκες που παρουσιάζονται. Ειδικά, δε, όπως τονίζεται στην Ερώτηση, αυτή την περίοδο, ο μοναδικός καρδιολόγος του Νοσοκομείου τελεί σε αναρρωτική άδεια, με έναν αποσπασμένο γιατρό από άλλο Νοσοκομείο να προσπαθεί να αναπληρώσει το κενό.

Οι φορείς του νησιού ανησυχούσαν έντονα, μήνες τώρα, για την τραγική περίπτωση που συνάνθρωπός μας θα βρισκόταν σε έκτακτη ανάγκη και δε θα υπήρχε γιατρός της συγκεκριμένης ειδικότητας, και να που τελικά αυτό συνέβη, με μη αναστρέψιμη, δυστυχώς, κατάληξη. Προς αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, ο Ιατρικός Σύλλογος Επαρχίας Καλύμνου έχει καταθέσει μέρες τώρα συγκεκριμένες προτάσειςγια την εύρυθμη λειτουργία της καρδιολογικής κλινικής του Νοσοκομείου του νησιού, όπως την προκήρυξη δυο θέσεων Διευθυντών Καρδιολόγων, έτσι ώστε ο βαθμός να αποτελέσει κίνητρο για την πλήρωση των θέσεων. Επίσης, ως άμεση λύση έχει προτείνει την απόσπαση ενός καρδιολόγου από άλλο νοσοκομείο, έως ότου πληρωθούν οι θέσεις που θα προκηρυχθούν ή/και την πρόσληψη 2 καρδιολόγων με τον ισχύοντα νόμο λόγω έκτακτων συνθηκών εξαιτίας της πανδημίας. Μάλιστα, ο ΙΣΕΚ, διαβλέποντας το έντονο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, πρότεινε ακόμη και την πρόσληψη δυο καρδιολόγων με μπλοκάκι με την δαπάνη να καλύπτεται από το ίδιο το Νοσοκομείο.

Η τοπική κοινωνία της Καλύμνου είναι ανάστατη και οι νησιώτες αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας, σχολιάζει ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Οι δομές Υγείας των νησιών και ειδικά το Γ.Ν. Καλύμνου λειτουργεί στα όριά του, με μεγάλες και σοβαρές ελλείψεις κρίσιμου ιατρικού προσωπικού. Άμεσα χρειάζονται συγκεκριμένες και adhoc ενέργειες ώστε να καλυφθούν τα κενά στην καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου, γεγονός που θα αποτελούσε απόδειξη συγκροτημένης πολιτικής βούλησης, από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, για την προστασία της Υγείας των νησιωτών

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν αν είναι σε γνώση τους το συγκεκριμένο περιστατικό θανάτου συμπολίτη μας το οποίο και αναδεικνύει με τραγικό τρόπο τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό ειδικότητας καρδιολόγου και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση ώστε άμεσα το Νοσοκομείο να ενισχυθεί με γιατρούς της συγκεκριμένης ειδικότητας. Επίσης, ζητείται από την ηγεσία του Υπ. Υγείαςνα απαντήσει σχετικά με το αν προτίθεται να υιοθετήσει τις προτάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Καλύμνου για την ευρυθμότερη λειτουργία της Καρδιολογικής Κλινικής του ΓΝ Καλύμνου.