Παρέμβαση του Μ.Κόνσολα για να ενεργοποιηθεί ο μόνιμος μηχανισμός κρατικής αρωγής για την αποζημίωση των πληγέντων από τη θεομηνία στην Κάλυμνο

196

Την άμεση ενεργοποίηση του Μόνιμου Μηχανισμού Κρατικής Αρωγής για τις φυσικές καταστροφές, προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες από τη θεομηνία στην Κάλυμνο, ζήτησε με παρέμβασή του από τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ.Μάνος Κόνσολας.

Σε αυτό το πλαίσιο, κινείται η λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, η οποία συντονίζει και διασφαλίζει σε εθνικό επίπεδο την υλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την κρατική αρωγή και απαρτίζεται από Γενικούς Γραμματείς των συναρμόδιων Υπουργείων, καθώς και τον Διοικητή του ΕΛΓΑ.

Σε κάθε περιφερειακή ενότητα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την Κρατική Αρωγή, πρέπει να υπάρχει περιφερειακός συντονιστής κρατικής αρωγής, ο οποίος αποτελεί τον μόνιμο σύνδεσμο της περιφερειακής ενότητας με την Εθνική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής. Είναι αρμόδιος για τον συντονισμό της διαδικασίας εκτίμησης και καταγραφής των ζημιών, την πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με τα θέματα αρμοδιότητας της περιφέρειας και τη μέριμνα για την έκδοση των αποφάσεων συγκρότησης των επιτροπών κρατικής αρωγής.

Στο σχετικό νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί στη Βουλή προβλέπεται ότι οι διαδικασίες που αφορούν την οικονομική ενίσχυση για θεομηνίες σε επιχειρήσεις, φορείς και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, υλοποιούνται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κρατικής αρωγής.

Ο κ.Κόνσολας σε δήλωση του τονίζει:

«Οι ζημιές που προκάλεσε η θεομηνία στην Κάλυμνο, αποτελούν μια ευκαιρία προκειμένου να ενεργοποιηθεί άμεσα ο Μόνιμος Μηχανισμός Κρατικής Αρωγής για να δοθούν αποζημιώσεις στους δικαιούχους».