Δύο(2) μήνες μετά την ομόφωνη απόφαση απευθείας αγοράς ακινήτου για τη Σχολή Μηχανικών ΑΕΝ Καλύμνου και ακόμη δεν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες!  

1723

Σήμερα 17 Φεβρουαρίου 2022, συμπληρώθηκαν δύο(2) μήνες από την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021, με μοναδικό θέμα την «Απευθείας αγορά ακινήτου στη θέση «ΑΓ. ΚΗΡΥΚΟΣ» της ενορίας Αναστάσεως για τη στέγαση Ακαδημίας Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο».

 Τότε το ΔΣ με ομόφωνη απόφαση ενέκρινε

1. Την απευθείας αγορά του ακινήτου , που θα στεγάσει τη ΣχολήΜηχανικών Εμπορικού Ναυτικού Καλύμνου, στη θέση «ΑΓ. ΚΗΡΥΚΟΣ» της ενορίας Αναστάσεως συνιδιοκτησίας 1)Μιχαήλ – Τσαρλς ΝΤΟΒΕΛΛΟΥ του Γεωργίου και της Ελένης και 2) Κωνσταντίνου – Ιωάννη ΝΤΟΒΕΛΛΟΥ του Γεωργίου και της Ελένης, έναντι του ποσού των 300.000€, πλέον των εξόδων μεταβίβασης ακινήτου και πιστοποιητικού μετεγγραφής του στο οικείο υποθηκοφυλακείο κλπ.

2. Εξουσιοδοτεί το Δήμαρχο για όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να εκτελεστεί η παρούσα απόφαση, την υπογραφή Συμβολαίου μεταβίβασης ακινήτου, πιστοποιητικό μετεγγραφής του στο οικείο υποθηκοφυλακείο κλπ.

Στη συνεδρίαση εκείνη, ο Δήμαρχος Δ.Διακομιχάλης είχε δηλώσει μεταξύ άλλων, ότι ο στόχος είναι η Σχολή Μηχανικών να λειτουργήσει με το νέο Ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και για το λόγο αυτό:

1.Θα αναλάβει ο ίδιος προσωπικά το θέμα ,θα ασχολείται καθημερινά και αποκλειστικά με αυτό, ενώ με τα υπόλοιπα θέματα θα ασχολούνται οι συνεργάτες του.

2 Θα πάρει το “φάκελο στη μασχάλη” και θα τρέχει όπου χρειαστεί, προκειμένου να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες μελέτες διαμόρφωσης του κτιρίου, να εξασφαλίσει τη  χρηματοδότηση επισκευών και να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν οι εργασίες για να είναι έτοιμο το κτίριο να δεχθεί τους νέους σπουδαστές

3.Μέχρι τέλος του έτους 2021, εκτιμά ότι θα έχει ολοκληρωθεί η αγορά και η μεταβίβαση του ακινήτου.

 Δυστυχώς 2 μήνες μετά την ομόφωνη απόφαση ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες προκειμένου το κτίριο να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου Καλυμνίων

Απλά να να παραθέσουμε τι έχει γίνει:

1.Η απόφαση που λήφθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2021,αναρτήθηκε με καθυστέρηση 2 εβδομάδων στο Διαύγεια στις 30 Δεκεμβρίου 2021.

2. Η εν λόγω απόφαση επιστράφηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου προκειμένου να διορθωθεί και συμπληρωθεί με στοιχεία που υποδείχθηκαν από την αρμόδια Υπηρεσίας της.

3. Η απόφαση συμπληρωμένη και διορθωμένη σύμφωνα με τις οδηγίες αναρτήθηκε εκ νέου από το Δήμο Καλυμνίων στις 11 Ιανουαρίου 2022 και επικυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου στις 14 Ιανουαρίου 2022.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα 17 Φεβρουαρίου 2022 η διαδικασία αγοράς και μεταβίβασης του ακινήτου ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

Το τονίζουμε αυτό, διότι αν ο στόχος είναι η νέα Σχολή όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ ,έστω και με τα 25 άτομα είναι να λειτουργήσει το νέο Ακαδημαϊκό έτος, από το Σεπτέμβριο 2022-2023, τότε οι ενέργειες από πλευράς Δημοτικής Αρχής θα πρέπει να είναι άμεσες .

Δεν μπορεί για την επικύρωση της απόφασης του ΔΣ  μία εσωτερική διαδικασία ρουτίνας,να χρειάστηκε σχεδόν ένα μήνας για να ολοκληρωθεί,ενώ η διαδικασία της απευθείας αγοράς που ο Δήμαρχος διαβεβαίωνε ότι θα είχε τελειώσει σε λίγες ημέρες, είναι άγνωστο πότε τελικά θα συντελεστεί.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχάσουμε την αρχική μεγάλη καθυστέρηση των 2 ετών και πλέον για να επαναφέρει η Δημοτική αρχή το θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο από τον Οκτώβριο 2019 το Δεκέμβριο 2021. Να θυμίσουμε ότι το θέμα έφερε για πρώτη φορά η Δημοτική Αρχή τον Οκτώβριο 2019. Η αντιπολίτευση ζήτησε τότε να προσκομιστεί έγγραφο του ΥΝΑΝΠ που να βεβαιώνει ότι το εν λόγω κτίριο είναι κατάλληλο για τη Σχολή Μηχανικών ΕΝ.Από τότε πέρασαν 2 και πλέον χρόνια και το θέμα το επανέφερε η Δημοτική αρχή στη συνεδρίαση του ΔΣ στις 17 Δεκεμβρίου 2021 οπότε και λήφθηκε η ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση.

Πιστεύουμε ότι οι αδικαιολόγητες αυτές  καθυστερήσεις από πλευράς Δημοτικής αρχής δεν έχουν καμία σχέση με τη λαϊκή παροιμία Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει πέντε μέρες κοσκινίζει

Κλείνοντας να αναφέρουμε τα στοιχεία του ακινήτου που θα αγοραστεί

Στοιχεία ακινήτου όπως αναφέρονται στην απόφαση:

Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος ανέφερε για το συγκεκριμένο ακίνητο:

Πρόκειται για το μοναδικό κατάλληλο ακίνητο με σκοπό τη χρήση που προαναφέρθηκε είναι το ακίνητο ιδιοκτησίας της οικογένειας Ντόβελλου. Το ακίνητο βρίσκεται στη θέση «ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ», στην ενορία Αναστάσεως του οικισμού Πόθιας του Δήμου Καλυμνίων. Το οικόπεδο είναι αστικό επίπεδο, περίπου ορθογώνιο και έχει πρόσωπο 33,10 μέτρα σε δημοτική αδιέξοδη πάροδο πλάτους 4,00 μέτρων. Πρόκειται για διώροφο κτίριο με δώμα (πλυσταριό), το οποίο κατασκευάστηκε σύμφωνα με την με αριθμό 176/1970 οικοδομική άδεια, η οποία εκδόθηκε από το Πολεοδομικό Γραφείο Καλύμνου και προέβλεπε κτήριο με χρήση εργαστηρίου γλυπτικής στο ισόγειο και κατοικίας στον όροφο. Η επιφάνεια του οικοπέδου σύμφωνα με το τοπογραφικό της αδείας είναι 1460,52m2. Η καλυπτόμενη επιφάνεια του κτηρίου σύμφωνα με το φύλλο της αδείας είναι 525,00m2 στο ισόγειο και η δομημένη επιφάνεια της κατοικίας είναι 525,00m2 στο ισόγειο και 307,80m2 στον όροφο. Στη στάθμη του Β ορόφου η δομημένη επιφάνεια είναι 38,19m2 Στο βάθος του του οικοπέδου ( δυτικά) υπάρχει μία ισόγεια αποθήκη επιφάνειας 30,00m2.

ο Η εκτίμηση της αγοραίας αξίας από εκτιμητή εγγεγραμμένο στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών, το οποίο τηρείται στην Διεύθυνση Τομέων Παραγωγής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, όρισε τη τιμή αυτού σε 538.000€.
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός