Καταργείται η βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ σε μεταβιβάσεις ακινήτων

372

Για την έκδοση της βεβαίωσης μη οφειλής του τέλους ακίνητης περιουσίας συχνά απαιτείτο διάστημα τριών μηνών

Του Νίκου Ρουσάνογλου στην kathimerini.gr

Σημαντικό θα είναι το όφελος στις συναλλαγές ακινήτων από την επικείμενη κατάργηση της βεβαίωσης μη οφειλής του τέλους ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ), καθώς αναμένεται να εξοβελιστεί ένα έγγραφο που συχνά απαιτούσε ακόμα και τρεις μήνες προκειμένου να χορηγηθεί στους ενδιαφερομένους. Οπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπ. Εσωτερικών Στ. Πέτσας στο 39ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοκτητών Ακινήτων της ΠΟΜΙΔΑ, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, έχει ήδη ετοιμαστεί διάταξη για την κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ στα συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ είχε καταργηθεί το 2014, αλλά επανήλθε το 2017. Πρόκειται για άλλο ένα έγγραφο που προστέθηκε στη λίστα των απαιτούμενων βεβαιώσεων και πιστοποιητικών που συνοδεύουν υποχρεωτικά κάθε αγοραπωλησία ακινήτου σήμερα, εξέλιξη που έχει φέρει τη χώρα μας στην 153η χειρότερη θέση παγκοσμίως, με βάση στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.  

Σήμερα η βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ (εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ) αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην επιτάχυνση της διαδικασίας αγοραπωλησίας ακινήτων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των συμβολαιογράφων, Γιώργο Ρούσκα, «για τις απλές περιπτώσεις μεταβιβάσεων απαιτείται ένας μήνας, ενώ για τις πιο σύνθετες από τρεις έως εννέα μήνες». Οπως ανέφερε, μεταξύ των καθυστερήσεων περιλαμβάνεται ασφαλώς και η έκδοση βεβαίωσης ΤΑΠ, που για παράδειγμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης εκκρεμούν 4.000 αιτήσεις, ενώ άλλες περιπτώσεις καθυστερήσεων αφορούν την έκδοση φορολογικής ενημερότητας, ζητήματα με τους δασικούς χάρτες και την έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας.

Οπως επισήμανε στο συνέδριο ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, η εκτεταμένη φορολογική και πολεοδομική «πιστοποιητικοκρατία» στις μεταβιβάσεις ακινήτων τις έχει μεταβάλει σε γολγοθά και υπενθύμισε την ανάγκη κατάργησης πιστοποιητικών, όπως αυτό για το ΤΑΠ, αλλά και τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής έκδοσής τους. Στο σημείο αυτό φαίνεται να εστιάζει πλέον και η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, η νεοσύστατη πλατφόρμα myProperty έχει ήδη υποδεχθεί 105.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, δωρεών και γονικών παροχών, ενώ μόνο τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν υποβληθεί πάνω από 20.000 δηλώσεις. Η εν λόγω πλατφόρμα αφορά την ηλεκτρονική βεβαίωση και έκδοση του φόρου μεταβίβασης που συνοδεύει κάθε αγοραπωλησία. Εντός του έτους αναμένεται να επεκταθούν οι δυνατότητες της πλατφόρμας, ώστε να καλύπτουν τόσο τις κληρονομιές όσο και τις άτυπες δωρεές. Επίσης, κατά τη διάρκεια του 2022 θα υλοποιηθεί η ψηφιοποίηση της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής, ενώ μια ακόμα σημαντική εξέλιξη αφορά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για τη διασύνδεση της βάσης δεδομένων της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο.

Ωστόσο, τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή και της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου στις αγοραπωλησίες και στις νέες μισθώσεις ακινήτων, η οποία όχι μόνο διατηρεί το σύνολο των εγγράφων που απαιτούνταν μέχρι σήμερα, αλλά προσθέτει και την επισύναψη της οικοδομικής άδειας και των σχεδίων που τη συνοδεύουν, το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί, όπως επίσης και τυχόν δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων, τα σχέδια κατόψεων, το δελτίο δομικής τρωτότητας του κτιρίου κ.ο.κ