Το Λύκειο Ελληνίδων Καλύμνου τιμά την Ημέρα της Γυναίκας

259

            Σήμερα, 8 Μαρτίου, ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα, σ’ όλες τις γυναίκες του κόσμου. Γιατί η γυναίκα είναι πηγή της ζωής, είναι η πηγή της δημιουργίας, αφού μέσα στο σώμα της δημιουργείται και αναπτύσσεται ένας νέος άνθρωπος. Η γυναίκα είναι το τιμόνι της οικογένειας, όπως λέει το ρητό : «Γυνή χρηστή πηδάλιον εστί οικίας». Είναι το στήριγμα όλων στην οικογένεια, μικρών και μεγάλων.

            Αυτές τις μέρες όμως η σκέψη μας είναι κοντά στις γυναίκες του πολέμου, στις γυναίκες της προσφυγιάς. Στις γυναίκες που στη δίνη του πολέμου στερούνται την ασφάλεια της ζωής, την ελευθερία τους, που υποφέρουν, που προσπαθούν να σώσουν την οικογένειά τους. Σ’ αυτές που παρά τις αντίξοες συνθήκες συνεχίζουν να φέρνουν στη ζωή παιδιά. Αναλογιζόμαστε τη σημερινή γυναίκα του πολέμου, του ξεριζωμού, της προσφυγιάς που οι άντρες τις συνοδεύουν μέχρι τα σύνορα και στη συνέχεια εμπιστεύονται σ’ αυτές ολόκληρη την οικογένεια.

            Η  γυναίκα τα τελευταία χρόνια πέτυχε πολλά. Κατακτήσεις που όχι μόνο την ίδια ωφέλησαν, αλλά έπαιξαν ρόλο στην αναβάθμιση ολόκληρης της κοινωνίας.  Όμως παρά τις όποιες επιτυχίες στον επαγγελματικό τομέα, παραμένει η Γυναίκα, η Μάνα, η Αδελφή, η Κόρη.

            Οι αγώνες της γυναίκας για την ισότητα και την καταξίωσή της στον σύγχρονο κόσμο δυστυχώς δεν γίνονται με τους ίδιους ρυθμούς παντού. Υπάρχουν χώρες στις οποίες οι γυναίκες υφίστανται ακόμα βάρβαρες παραδοσιακές πρακτικές. Αλλά και στη χώρα μας πολλοί δεν μπορούν ακόμα να αποδεχθούν την χειραφετημένη, ανεξάρτητη γυναίκα. Έτσι εκδηλώνονται προβλήματα στις οικογένειες και σε ακραίες περιπτώσεις εκδηλώνεται βία. Η πραγματικότητα αυτή  μας προβληματίζει έντονα.

            Το γυναικείο ζήτημα θα παραμένει ανοικτό και δυσεπίλυτο όσο θα υπάρχουν γυναίκες που υπομένουν τη σωματική, τη λεκτική και τη ψυχολογική βία. Είναι ανάγκη λοιπόν να υπάρξουν στην οικογένεια νέοι προσανατολισμοί σχετικά με τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και των νέων, αλλά και στην εκπαίδευση με τη φροντίδα της πολιτείας.

            Η 8η Μαρτίου δε θα μπορούσε να είναι ημέρα γιορτής μόνο, αλλά κυρίως ημέρα τιμής, ημέρα συμπαράστασης, ημέρα αλληλεγγύης στη γυναίκα που ζει, εργάζεται, πονά , αγωνίζεται, διεκδικεί. Είμαστε δίπλα της με σεβασμό και αγάπη.

                                                               Η Πρόεδρος

                                                                   Κασσάρα-Τρικοίλη Καλλιόπη                                                                     και το Διοικητικό Συμβούλιο