ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ : Ο “Ανέσπερος Φάρος” των κατοίκων Καντουνιού, Λιναριών, Επάνω Πατέλλας, Έξω Χωραφιών, Μυρτιών και ψαράδων από Λιμνιονάρι και Τέλεντο ! -του Γιώργου Θ.Πατέλλη  

603

Του Γιώργου Θεοφίλου Πατέλλη

Από τον εκλεκτό συμπατριώτης μας Γιώργο Θεοφίλου Πατέλλη(γεν. 1948) που διαμένει στην Αθήνα, πήραμε ακόμη ένα εξαιρετικό και  όμορφο του άρθρο, που σίγουρα «πυροδοτεί» πολλές  παιδικές αναμνήσεις σε παλιούς “μπροστινούς” αλλά εκφράζει και μία κρυφή εσωτερική αγωνία του για το πώς θα επιβιώσει το μικρό ιστορικό εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής.

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Πατέλλης το δημοσίευμα μας για την Αγία Κυριακή, της 28ης Μαΐου 2022 με τις μοναδικές  φωτογραφίες του Γιάννη Αλευροφά, του “πυροδότησε” παιδικές μνήμες, κίνησε το ενδιαφέρον,τον απασχόλησε πάρα πολύ και του έδωσε την αφορμή για να γράψει το εξαιρετικό άρθρο το οποίο μας έστειλε και παραθέτουμε.

Από το kalymnos-news.gr τον ευχαριστούμε και ευχόμαστε να είναι πάντα καλά.

ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ : ο “Ανέσπερος Φάρος” των κατοίκων του Καντουνιού, των Λιναριών, της Επάνω Πατέλλας, των Έξω Χωραφιών(Πλατύ Γιαλού), των Μυρτιών και των ψαράδων από το Λιμνιονάρι και την Τέλεντο !

Αγαπητό μας kalymnos-news.gr
Δεν ενημερώνετε μόνο και συντροφεύετε τους Καλύμνιους όπου γης, αλλά και τους πληροφορείτε με ιστορικά και αριθμητικά στοιχεία που πολλοί από εμάς τα πληροφορούμαστε για πρώτη φορά…! Με αυτό τον τρόπο προσφέρετε ποικίλες σύγχρονες “υπηρεσίες” λόγω της γειτονικής θρασύτητας των ημερών που ζούμε.

Σας ευχαριστούμε πολύ γι ´αυτά που μας προσφέρετε !
Το Άρθρο του kalymnos-news.gr της 28ης Μαΐου 2022 (για την Αγ.Κυριακή), “πυροδοτεί” ανεξέλεγκτα σε πολλούς “μπροστινούς” από την γενιά μου και παλαιότερους, άπειρες παιδικές και νεανικές αναμνήσεις…!
Γι ´αυτό πολλά συγχαρητήρια και ευχαριστίες και στον Γιάννη Αλευροφά (που προσωπικά δεν τον γνωρίζω…).  Η φωτογραφική του μηχανή πολύ καλή και οι φωτογραφίες του εξαιρετικές ! Νομίζω ότι οι φωτογραφίες του της Αγ.Κυριακής είναι οι καλύτερές του μέχρι τώρα(γιατί δεν έχουν πολύ…κίτρινο χρώμα…)
Οι Καλύμνιοι (οι εκτός Καλύμνου) ζούμε αυτή την ειρωνική διάθεση των ξένων για απαξίωση της Καλύμνου, όταν βλέπουν κιτρινισμένα τα βουνά της !

ΠΑΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ(1968) και ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΔΕΣΠΟΖΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΝΟΡΜΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ…!

Για να συγκρίνουμε και την διαφορά της τεχνολογίας…παρεμβάλλω μία “ιστορική” φωτογραφία…
Η φωτογραφία αυτή βρίσκεται (με κορνίζα…) αναρτημένη στο σπίτι των αδελφών μου, Νικόλα Κουλιανού και Πόππης Πατέλλη-Κουλιανού.
Εάν την μεγενθύνει κανείς βλέπει λεπτομέρειες της ακτογραμμής απέναντι :
Τις ακραίες πέτρες και την παραλία του Έξω Μελιτσάχα, επάνω την Βίγλα, κάτω τον Ρουκχαλιστή (Ρογχαλιστή), την περιοχή του Κουρούνη με την ρεματιά και το πηγάδι και επάνω δεξιά τα τελευταία σπίτια των Έξω Χωραφιών(ΠλατύΓιαλού). Όπως διαπιστώνετε μόνοι σας, η διαφορά της τεχνολογίας μεταξύ των δύο φωτογραφιών τεράστια…Βέβαια και η χρονολογική διαφορά 54 χρόνια…!
Αυτή η φωτό τραβηγμένη το 1968 μετά από Θεία Λειτουργία στην Αγ.Κυριακή (πράγμα δυστυχώς σπάνιο…στην σημερινή μας εποχή !), στην άκρη της αυλής της Εκκλησίας. Από τους 6 της Φωτό, μόνο η νεαρή κοπέλα με τα γυαλιά (21 ετών τότε) είναι εν τη ζωή. Οι υπόλοιποι 5 προφανώς έχουν “φύγει”…Στην φωτό δεσπόζει η επιβλητική παρουσία του Μακαριστού Πρεσβύτερου και Δασκάλου Μικέ-Νομικού Κουλιανού(που ήταν γνωστός σε όλους τους παλιούς ως “Παππά Κράτσης” ). Το 1944 ο κοσμικός τότε δάσκαλος Μικές-Νομικός Κουλιανός χειροτονήθηκε σε Ιερέα στη Λέρο από τον Μακαριστό Μητροπολίτη (Λέρου Καλύμνου και Αστυπαλαίας) Απόστολο. Ήταν Δάσκαλος στο Δημ.Σχολείο Πανόρμου και Ιερέας στον Άγ.Γεώργιο του Καντουνιού. Διέμενε με την αείμνηστη Πρεσβυτέρα Σεβαστή στο κελί του Αγ.Γεωργίου επί 33 χρόνια περίπου δημιουργώντας μία εκλεκτή και Χριστιανική 5μελή οικογένεια. Η προσωπικότητα του Μακαριστού “Παππά Κράτση” δέσποζε στην περιοχή του Πανόρμου όλα τα χρόνια της Ιεροσύνης του. Ήταν παρών σε όλα τα εξωκλήσια της ευρύτερης περιοχής (από τον Σταυρό, τον Αγ.Αθανάσιο, τον Αγ.Φώτη, την Αγ.Κυριακή, τον Άγ.Γεώργιο στο Μολαράκι(Πλατύ Γιαλός) , στο εκκλησάκι του Σκλαβερού κλπ. Ήταν πολύ αγαπητός στους πιστούς και ιδίως στους Καλύμνιους της διασποράς. Ποιός ξεχνά την μελωδική Θ.Λειτουργία που έκανε κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου στο Σταυρό !
Εκοιμήθη στις 16 Ιανουαρίου 1982…
Στην παρακάτω φωτό γνωρίζω άλλα 2 πρόσωπα, είναι ο Μιχάλης Ψαρός(καθιστός δεξιά) και η σύζυγός του Νίκη Καθοπούλη-Ψαρού(καθιστή στο κέντρο).
Τα υπόλοιπα 3 πρόσωπα δεν τα γνωρίζω. Από επιβεβαιώσεις της Νύμφης μου Νόρμας Σιμεών Καθοπούλη-Πατέλλη, ο άνδρας καθιστός αριστερά είναι ο θείος της, Λεφτέρης Καθοπούλης του Θέμελη (ο μικρότερος αδερφός του Πατέρα της, Σιμεών Καθοπούλη του Θέμελη). Όλα τα χρόνια στο Nassau Bahamas. Όρθια επάνω αριστερά η σύζυγός του Ελένη Μαΐλη-Καθοπούλη και δεξιά όρθια η κόρη τους Καλιόππη(Cally) Καθοπούλη-Jenkins. Γεννήθηκε και μεγάλωςε στο Nassau Bahamas. Στην φωτό το 1968 ήταν τότε 21 ετών. Μετά τις σπουδές της παντρεύτηκε και μένει τώρα στην Αγγλία.

Τα κρυστάλλινα και καταγάλανα νερά Της, σου επιτρέπουν να αναγνωρίζεις όλα τα καταγεγραμμένα “θαλάμια” των χταποδιών…που κάθε φορά επισκεπτόσουν κρατώντας την αυτοσχέδια καρφοβελόνα και τα λάστιχα από παλιά σαμπρέλα ποδηλάτου του αείμνηστου Καπετάν Νικόλα Σπανού(Νούφρη). Πώς να μην θυμηθεί κανείς τα σκαράκια, τις σουλούτθες, τα σφακί, τους μαύρους σκορπιούς της Αγ.Κυριακής…!  Ψαρεύαμε κολυμπώντας, φυσικά χωρίς βατραχοπέδιλα(είδος δυσεύρετο και δαπανηρό) και όταν κουραζόμασταν βγαίναμε στη στεριά και περπατούσαμε ξυπόλυτοι πάνω στα σπιρούνια των βράχων.
Η  ΝΑ πλευρά της Αγ.Κυριακής είχε σχεδόν μαλακά βράχια, ενώ η ΒΔ πλευρά πολύ άγρια με αιχμηρά σπιρούνια. Το υποτυπώδες ίχνος κρηπιδώματος δεν υπήρχε τότε και έπρεπε να περιμένεις πολύ ώρα για να μπορέσεις να πηδήξεις από τη βάρκα στα βράχια με κίνδυνο να γλιστρήσεις και να κτυπήσεις !

Μπράβο κ.Αλευροφά !
Αξιέπαινος 

Αυτή η φωτογραφία του τέμπλου είναι το ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ !
Αρκετά φροντισμένο το εσωτερικό !
Εδώ μέσα (κάνοντας μεγέθυνση), βλέπει κανείς Αφιερώσεις από 4 Παλιές Σιωπηλές Κυρίες της Οικογένειας, του Καθήκοντος και της Προσφοράς !
Στην αριστερή Εικόνα (την σκεπασμένη με κορδέλα ) γράφει :
                         Αφιέρωμα
                 Ευδοκία Σεργίου
                     του Έλληνα.

Είναι η Ευδοκία Έλληνα (γυναίκα του Γιώργη Έλληνα, του ψαρά από την Τέλεντο) που μικρός την έβλεπα από ψηλά από τα Έξω Χωράφια να τραβά τα 2 κουπιά της 4κοπης διχτιάρικιας βάρκας (σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης) !
Αυτή την λεβεντογυναίκα στα νιάτα της, με το άσπρο μαντήλι στο κεφάλι να κωπηλατεί έγκυος !!! την συνάντησα μετά από πολλά χρόνια γριούλα στην Τέλεντο, να υπηρετεί τον Παππά της Τελέντου Μακαριστό Ιερομόναχο Μακάριο Καμπουράκη…Μου είχε πει τον αγώνα που κατέβαλλε με την διχτιάρικια βάρκα με τα 4 κουπιά, γιατί δεν είχε μηχανή η βάρκα τους. Κινδύνεψαν πολλές φορές, όταν άλλαζε απότομα ο καιρός, γιατί δεν είχαν την δυνατότητα να φύγουν γρήγορα…!
Σε κάποια φορά από αυτές αναγκάστηκαν να πέσουν στη θάλασσα και οι δύο (;) (δεν θυμάμαι καλά), εξ´ού και η αφιέρωση της εικόνας στην Αγ.Κυριακή !
Στην εικόνα της Αγίας (αριστερά στο Τέμπλο) γράφει :
                                    Δέηση
                  Καλοτίνα Ι. Ορφανού-Μαύρου
                  Νίκη Ι. Ορφανού -Πατέλλη
                           Σεβαστή Κουλιανού


Η Καλοτίνα Ι. Ορφανού-Μαύρου ήταν η μοναδική αδερφή της Μητέρας μου
(Έχασαν δύο αδέρφια από την Φυματίωση, 26 ετών τον Σκεύο και 18 ετών την Θεμελίνα…), δασκάλα, σύζυγος του δασκάλου Αριστείδη Μιχ.Μαύρου,
Διευθυντή του Β´Δημοτικού Σχολείου του “Δημοτικού Σχολείου Μαύρου”.
Έμενε στο ύψωμα της Επάνω Πατέλλας. Η θεία μου η Καλοτίνα είχε μόνιμη επικοινωνία με την Αγ.Κυριακή και πρωΐ πρωΐ το θυμιατό κάπνιζε ευωδία !
Η 2η της Δέησης είναι η Μητέρα μου Νίκη Ι. Ορφανού-Πατέλλη, δασκάλα,
2 Γιαγιάδες, 6 παιδιά, αγροτικές εργασίες (τους μήνες του Καλοκαιριού).Πρώτη προτεραιότητα η άμεςη εποπτεία στο διάβασμα του καθενός μας.Ανέθετε σε όλους συγκεκριμένες εργασίες. Μάζεμα σύκων και αμυγδάλων στο δώμα και στο συκοΐρι, άναβε φούρνο με σινοπόδια από δεμάτια που τα κουβαλούσε η ίδια, φορτωμένα στο κεφάλι της ! Έκανε φρύξιμο των σύκων στον πυρωμένο φούρνο και έκανε ξίδι από τα σταφύλια του αμπελιού.
Όμως πάνω απ´όλα για εκείνην ήταν το καθήκον της προσφοράς !Η 3η της Δέησης είναι η αείμνηστη Πρεσβυτέρα Σεβαστή Κουλιανού το γένος Μελισσά. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ήρθε νέα και πανέμορφη σε ηλικία 20 χρονών στη Χώρα. Εκεί την γνώρισε ο κοσμικός τότε δάσκαλος Μικές-Νομικός Κουλιανός. Το 1944 έγινε Πρεσβυτέρα και έζησε 33-35 χρόνια
στο κελί του Αγ.Γεωργίου με την 5 μελή οικογένεια της. Ευτύχισε να δεί τον γιό της Λεφτέρη Ιερέα, τον Πρεσβύτερο Ιεζεκιήλ του Βαθύ.
Ευτυχώς για Εκείνη που έφυγε πριν από την πρόωρη απώλεια του Μιχάλη της και του Ιεζεκιήλ…
Αισθανόταν και εκείνη την επικοινωνία με την Αγία Κυριακή απέναντί της…!
Γνωρίζω πολύ καλά ότι η ιδέα της Εικόνας ήταν δική της, αλλά όπως πάντα
ΣΕΜΝΗ και ΤΑΠΕΙΝΗ έβαζε τον εαυτό της τελευταίο και χωρίς τον τίτλο της…!
Όταν έχασε τον Πρεσβύτερό της έμενε στο ίδιο σπίτι με την Μητέρα μου στο ύψωμα του Αγ.Κηρυκού. Όλοι είχαν να πουν για την Αγαστή συνύπαρξη και των δύο στα 10 χρόνια της συγκατοίκησής τους…και το κουράγιο που έδινε η μία στην άλλη…στα τελευταία χρόνια της Χριστιανικής τους ζωής…!
“Έφυγε” στο τέλος του 1992, ένα χρόνο πριν από την Μητέρα μου…!
Άς είναι αιωνία τους η μνήμνη !


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΑΓ.ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Εξωτερικά το εκκλησάκι βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Απαιτεί συντήρηση !
Κάνω ΕΚΚΛΗΣΗ σε όλους τους “μπροστινούς” Καλύμνιους που είναι δεμένοι με την ύπαρξη της Αγ.Κυριακής, καθώς πλησιάζει η 7η Ιουλίου, να δούν τον Καιρό στο κομπιούτερ (ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Ν meteo.gr-Ο Καιρός) για 5 ημέρες και να προγραμματίσουν μετάβαση(εάν ο καιρός το επιτρέψει).
Διαφορετικά, μπορεί κανείς να πάει μόλις ο καιρός το επιτρέψει.
Αξίζει τον κόπο ! Προτείνω μάλιστα να οριστεί μία επιτροπή “μπροστινών”μονίμων κατοίκων Καλύμνου, ώστε να πάρει οικονομικές προσφορές(τεχνικά ορθές) συντήρησης, με καλά υγρομονωτικά υλικά.
Στην Κάλυμνο υπάρχουν πολύ καλά υγρομονωτικά υλικά και τεχνίτες καλοί !
Το εκκλησάκι είναι εντελώς εκτεθειμένο σε όλους τους καιρούς και πρέπει κάτι
να γίνει ! Να συνεισφέρουμε όλοι οι επιθυμούντες !
Πρέπει όμως να γίνει σωστή αντιμετώπιση ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ, γιατί εάν γίνει κάτι
εσωτερικά, τότε τζάμπα κόπος !
“Μπροστινά” Καλυμνάκια και Καλύμνιοι, φίλοι Ψαράδες από το “Λιμνιονάρι” και την Τέλεντο, ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ τον “Ανέσπερο Φάρο” της Αγ.Κυριακής να σβήσει !
ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ τον κυματοθραύστη των Υδροστροβίλων και το πνευματικό στήριγμα των Προγόνων μας να καταρρεύσει !
Σκεφτείτε το εξής απλό : Όσοι έχουν εξοχικό κοντά στη θάλασσα, είναι αναγκασμένοι το πολύ κάθε 2ο χρόνο να προβαίνουν σε συντηρήσεις !
Το εκκλησάκι της Αγ.Κυριακής που είναι από παντού εκτεθειμένο σε όλους τους καιρούς και στους Υδροστρόβιλους, δεν πρέπει να συντηρηθεί (;) .

Σας Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας !
Να έχετε την βοήθειά Της !

Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός