Μια νέα πρωτοποριακή θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη από το Ογκολογικό Τμήμα του Γ.Ν.Ρόδου.

351

Ακόμα μια μεγάλη επιτυχία κατέγραψε προχθές το Ογκολογικό Τμήμα του Γ.Ν.Ρόδου το οποίο από το 2018 που ιδρύθηκε έχει καταξιωθεί πανελληνίως για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών που προσφέρει στους Ογκολογικούς ασθενείς των Δωδεκανήσων.

Όπως μας ενημέρωσε ο Επιστημονικός υπεύθυνος του Τμήματος Δρ. Δημήτρης Ματθαίος στις 16/6/2022 υπεβλήθη ο πρώτος ασθενής από τα Δωδεκάνησα σε μια πρωτοποριακή θεραπεία που αφορά τον καρκίνο του προστάτη.

Πρόκειται για την θεραπεία με ραδιενεργό Lutetium-177 PSMA που αφορά ασθενείς με μεταστατικό ορμονοάντοχο καρκίνο προστάτη όπου έχουν εξαντληθεί οι υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές.

Πρόκειται για μια θεραπεία που γίνεται σε πολύ εξειδικευμένα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης. Είναι δε μια θεραπεία που απαιτεί την συνεργασία των θεραπόντων παθολόγων-ογκολόγων και των πυρηνικών ιατρών.

Έτσι και στην περίπτωση του ασθενούς μας όπως δήλωσε ο Δρ. Ματθαίος συνεργαστήκαμε με το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του νοσοκομείου Ευαγγελισμός στην Αθήνα όπου και ο ασθενής μας έλαβε την συγκεκριμένη θεραπεία στις 16/6/2022, παρέμεινε για νοσηλεία ένα 24ώρο και έλαβε εξιτήριο με επιτυχία και χωρίς καμία παρενέργεια.

Η θεραπεία αυτή όπως μας εξήγησε ο Δρ. Ματθαίος-που υπήρξε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο MDAndersonCancerCenterστο Χιούστον των ΗΠΑ και ασχολήθηκε σε βάθος με τον καρκίνο του προστάτη- στοχεύει σε ένα συγκεκριμένο υποδοχέα των καρκινικών κυττάρων του προστάτη στον οποίο και προσλαμβάνεται με αποτέλεσμα να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα όπου και αν αυτά βρίσκονται με την μορφή μεταστάσεων σε όλο το σώμα.

Τα πρώτα αποτελέσματα από τις μελέτες που έχουν γίνει είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Πλέον όπως δήλωσε ο κ. Ματθαίος για τον καρκίνο του προστάτη έχουμε στη διάθεση μας σύγχρονες θεραπείες που έχουν καταφέρει να επιμηκύνουν σημαντικά το προσδόκιμο της επιβίωσης και κυρίως να δώσουν ποιότητα ζωής στους πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη.