13 χρόνια κλειστό το Δημοτικό Σχολείο της ακριτικής Ψερίμου. Ήλθε η ώρα επαναλειτουργίας του.

5577

Ήταν Τρίτη 16 Ιουνίου 2009 ,πριν 13 χρόνια, που χτυπούσε το τελευταίο κουδούνι στο δημοτικό Σχολείο της ακριτικής Ψερίμου, όταν η μοναδική μαθήτρια, η 12χρονη τότε Άννα Μαύρου έπαιρνε το απολυτήριο της και η δασκάλα Χαρά Αγγελάτου ,ολοκλήρωνε το εκπαιδευτικό της έργο στο ακριτικό νησί ,αφού στη νέα σχολική χρονιά ,οι οικογένειες που παρέμεναν για τη χειμερινή περίοδο δεν είχαν  μικρά παιδιά, για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.Μία στενάχωρη στιγμή για τους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους της Ψερίμου , αφού το Δημοτικό σχολείο του νησιού μετά από 60 χρόνια περίπου λειτουργίας του ,έβαζε λουκέτο.

Έγιναν προσπάθειες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση,να κρατηθεί το Σχολείο “εν ζωή” και να συνεχίσει να λειτουργεί το Δημοτικό Σχολείο της Ψερίμου με άλλους πιό σύγχρονους τρόπους. Η τότε Νομαρχία Δωδεκανήσου,με Νομάρχη το Γιάννη Μαχαιρίδη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου το 2009 ανέλαβαν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν ένα πιλοτικό πρόγραμμα τηλεκπαιδευσης σε μαθητές αλλά και κατοίκους του μικρού νησιού τις απογευματινές ώρες. Μάλιστα εγκαταστάθηκε και ο κατάλληλος εξοπλισμός. Το εγχείρημα όμως για διάφορους λόγους δεν προχώρησε.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Το Σχολείο της Ψερίμου κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Το κτίριο βρίσκεται στο βάθος μιας έκτασης περίπου 1.000 τμ, Μπροστά από το Σχολείο υπήρχε κήπος με λουλούδια και θάμνους, ενώ σε όλο τον ελεύθερο χώρο του οικόπεδο υπάρχουν. κυπαρίσσια,πεύκα και ελαιόδενδρα. Αργότερα στήθηκε και μια μικρή παιδική χαρά για την ψυχαγωγία των μικρών μαθητών Στις καλές του στιγμές,στις αρχές λειτουργίας του, το σχολείο είχε περισσότερους από 50 μαθητές. Από το Σχολείο της Ψερίμου αποφοίτησαν αρκετοί μαθητές που συνέχιζαν σε Γυμνάσια της Καλύμνου, συμμετέχοντας στις εισαγωγικές εξετάσεις ,όπως προβλεπόταν και έχοντας επιτυχίες στο σύνολο τους σχεδόν. Μαθητές που φοίτησαν στο Σχολείο της Ψερίμου, εγιναν δάσκαλοι,ιερείς, Πλοίαρχοι Εμπορικού Ναυτικού κα

Το σχολικό κτίριο, διαθέτει 3 αίθουσες, γραφείο αλλά και κοιτώνα για τη διαμονή του δασκάλου.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Η κατάσταση του σχολείου σήμερα ,φαίνεται και από τις φωτογραφίες που μας έστειλε ο φίλος Μιχάλης Αρβύθης ,που μαζί με μικρά παιδιά με καταγωγή των γονιών του από την Ψέριμο, που βρίσκονται στο νησί για διακοπές, επισκέφτηκαν το Σχολείο και τους χώρους του.

Εξωτερικά το σχολείο χρήζει γενικών επισκευών και συντήρησης.

Εσωτερικά, η κατάσταση του κτιρίου είναι καλύτερη, σίγουρα όμως χρήζουν οι χώροι επισκευής και συντήρησης. Όλος ο εξοπλισμός που είχε το σχολείο, βρίσκεται μέσα στις αίθουσες. Δείτε τις φωτογραφίες

ΗΛΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΞΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΌ 13 ΧΡΟΝΙΑ.

Το κτίριο του σχολείου της Ψερίμου, χρήζει άμεσης επισκευής και συντήρησης ,πριν τα προβλήματα που υφίστανται χειροτερέψουν.

Το σχολείο θα πρέπει να επαναλειτουργήσει. Ήδη ο μικρότερος μόνιμος κάτοικος της Ψερίμου, έκλεισε τα 3 χρόνια του και για συνεχίσει να παραμένει η οικογένεια  του στο νησί θα πρέπει να λειτουργήσει το σχολείο . Επίσης ακολουθούν και άλλα μικρότερα παιδιά που οι οικογένειες τους διαμένουν στην Ψέριμο, ενώ η λειτουργία του Σχολείου θα δώσει την ευκαιρία και σε άλλα νεαρά ζευγάρια με μικρά παιδιά ,που θέλουν να εγκατασταθούν μόνιμα στο νησί να το πράξουν.

Οφείλουν οι αρμόδιοι άμεσα να προβούν στην επισκευή-συντήρηση του κτιρίου και να εκδηλωθούν έγκαιρα οι απαραίτητες ενέργειες για τη λειτουργία του σχολείου από την σχολική χρονιά 2023-2024.