Η απάντηση του Δήμου Καλυμνίων στο “Σύλλογο Ζωόφιλων Καλύμνου”

1023

Από το Δήμο Καλυμνίων εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου ως απάντηση στην επιστολή με ημερομηνία 10 Οκτωβρίου 2022, του “Σύλλογος Ζωόφιλων Καλύμνου” στο οποίο εκθέτει τους λόγους που οδήγησαν την Πρόεδρο, την Ταμία κι ένα μέλος του Συλλόγου, να αποσύρουν τη στήριξη τους στον Δήμο Καλυμνίων, στα πλαίσια της εφαρμογής του Νόμου 4830/2021, που ορίζει τις υποχρεώσεις των Δήμων όσον αφορά στη διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς και πρόληψης δημιουργίας νέων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΤΥΠΟΥ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΡΕΝΑ ΜΑΓΚΑΚΗ

Κάλυμνος 12/10/2022

mail: renamag82@gmail.com
Τηλ/νο 22433-60115

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αγαπητοί Φιλόζωοι,

Μετά τη δημοσίευση στα ΜΜΕ επιστολής εκ μέρους τριών μελών του φιλοζωικού σωματείου «Σύλλογος Ζωόφιλων Καλύμνου»  διανθισμένη από σωρεία ψευδών και κακοηθεστάτων κατηγοριών, είναι χρέος μας  ως Δημοτική Αρχή να απαντήσουμε στα επιμέρους ζητήματα, που έθιξαν τα εν λόγω μέλη, προς αποκατάσταση της αλήθειας και ενημέρωση του κόσμου.

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως οι θέσεις που διατυπώθηκαν δεν αφορούν το σωματείο «Σύλλογος Ζωόφιλων Καλύμνου», αλλά αποκλειστικά τα τρία αυτά μέλη που υπογράφουν την επιστολή. Τα μέλη που παραιτήθηκαν από την 5μελή Επιτροπή, δηλαδή η κ. Σεβαστή Τσατάρου (Πρόεδρος) και η κ. Τσάππου που την αναπλήρωνε, αντικαταστάθηκαν από 4 μέλη του ίδιου σωματείου και η 5μελής Επιτροπή συνεχίζει μετά από ανασύσταση της να υφίσταται ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ.  Φαίνεται πως  η Πρόεδρος αγνοεί της δημοκρατικές διαδικασίες λειτουργίας ενός νόμιμου σωματείου με 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο και θεωρεί ότι μπορεί να υπερκεράσει την πλειοψηφία αυτού. Ξεχνάει επίσης επιμελώς και προς δημιουργία εντυπώσεων πως μέχρι και σήμερα που γράφεται αυτό το Δελτίο Τύπου υφίσταται ΕΝΕΡΓΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ με το συγκεκριμένο σωματείο που μεταξύ άλλων φέρει την ευθύνη για περισυλλογή και υιοθεσία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και το οποίο βρίσκεται σε ισχύ μέχρι και τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Επομένως είναι παντελώς ΨΕΥΔΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΟΧΟ  ότι ο Σύλλογος απέσυρε την στήριξή του.

Πράγματι, ο νόμος 4830/21 ορίζει πως στη 5μελή Επιτροπή συμμετέχουν 2 εκπρόσωποι  από φιλοζωικά σωματεία, εντούτοις στην Κάλυμνο υφίσταται μόνο ένα  ενεργό φιλοζωικό σωματείο μέχρι στιγμής το οποίο και εκπροσωπήθηκε. Παρόλα αυτά και για να αποδειχθεί ότι δεν υφίσταται ίχνος υστεροβουλίας κατά την ανασύσταση της Επιτροπής συμπεριλήφθησαν 2 τακτικά και 2 αναπληρωματικά μέλη πάλι απ’ το εν λόγω σωματείο.

Ξεχνάει επίσης η κυρία Τσατάρου ότι η Επιτροπή συνεδρίασε 2 φορές παρουσία της. Μάλιστα δεν ήρθε ουδέποτε να υπογράψει το πρακτικό και δεν μπόρεσε να πάρει Αριθμό Πρωτοκόλλου, ενώ τα υπόλοιπα μέλη υπέγραψαν κανονικά. Άπειρες φορές τηλεφωνικά και επί σειρά μηνών την παρακαλούσαμε τόσο για συνεδρίαση της Επιτροπής , όσο και για συνάντηση με τα μέλη της Φιλοζωικής και συνεχώς αρνιόταν προφασιζόμενη έλλειψη χρόνου και διάφορες άλλες δικαιολογίες και στο σημείο αυτό γεννάται το ερώτημα :

  • Εφόσον τόσο πολύ ενδιαφερόταν  για τη σύγκληση της Επιτροπής γιατί ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΗ ΖΗΤΗΣΕ ΕΓΓΡΑΦΩΣ;

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Η Δημοτική Αρχή, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα κυριολεκτικά από το απόλυτο ΜΗΔΕΝ  ξεκίνησε να δουλεύει εντατικά και αδιάλλειπτα για την διαχείριση των αδέσποτων χωρίς καμία υποδομή, και χωρίς προσωπικό, με μοναδικό γνώμονα την αγάπη για τα ζώα και την αίσθηση καθήκοντος. Το σωματείο απαριθμεί δράση περί τα 20 χρόνια τώρα. Ακόμη και πριν το νόμο 4830/21 υπήρχε  αντίστοιχη νομοθεσία 4039/12 που και πάλι ο Δήμος είχε  τις ίδιες ευθύνες. Παρόλα αυτά δεν άνοιξε ρουθούνι. Προκαλούμε την Πρόεδρο να μας πει ανοικτά και δημόσια ποιές έγγραφες ενέργειες έκανε και τι διεκδίκησε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή στα 5 χρόνια θητείας; Και αντιστρέφουμε το ερώτημα που η ίδια διατύπωσε στην επιστολή της. Πότε άραγε συνέβησαν ξανά αυτά;

Η επιστολή ανέφερε προειλημμένες αποφάσεις.

Πάλι ξεχνάει η κ. Πρόεδρος.

ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΕΙΛΗΜΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ.

Στα πλαίσια της καλόπιστης συνεργασίας μας ενημερωνόταν τηλεφωνικά και από κοντά σε καθημερινή σχεδόν βάση πλην των τελευταίων μηνών που από μόνη της διέκοψε την επικοινωνία, για κάθε βήμα που γινόταν.

Υπάρχουν εγγράφως τόσο η λίστα εθελοντών που παρέδωσε όσο και οι τεχνικές προδιαγραφές που πρότεινε για τις ζωοτροφές στην υπηρεσία που συνέταξε τις μελέτες. Αντίθετα από τη μεριά της ουδέποτε βοήθησε ουσιαστικά στην καταμέτρηση των ζώων αφού παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας τα στοιχεία τους τα αντλούσαμε από τη γραμματεία και από το αρχείο των Κτηνιάτρων μιας και ποτέ δεν είχε χρόνο να μας ενημερώσει η ίδια με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να υπολογίσουμε σωστά τις ανάγκες των ζώων.

Αναλυτικά οι δαπάνες του Δήμου ανά έτος για τη διαχείριση αδέσποτων ζώων ήταν οι εξής :

Για το έτος 2020 ζωοτροφές  8.578€

Κτηνιατρικές υπηρεσίες 9.907€

Βασιζόμενοι  στο μνημόνιο συνεργασίας και στον όρο  ότι η φιλοζωική ανέλαβε τη σίτιση των αδέσποτων, παρότι ο 4830/21 μας επέτρεπε να δίνουμε τροφές και σε εθελοντές η φιλοζωική διαχειρίστηκε μόνη της την ποσότητα αυτή με την επίβλεψη της υπηρεσίας του Δήμου κατά την παραλαβή. Και ρωτάμε ευθέως :

  • Γιατί ΚΑΝΕΝΑΣ Καλύμνιος εθελοντής δεν γνώριζε ότι ο Δήμος διέθετε τροφές για τα αδέσποτα;
  • Γιατί σε μας δεν εστάλη ποτέ το αρχείο παραλαβής ζωοτροφών από εθελοντές, υπογεγραμμένο για λόγους διαφάνειας και χρηστής λειτουργίας ως οφείλατε ηθικά να κάνετε;
  • Γιατί φέτος για πρώτη φορά τόσοι πολλοί εθελοντές κατά δήλωση τους  πήραν ζωοτροφές από τον Δήμο;

Ενδεικτικά για το έτος δαπανήθηκαν:

Για το έτος 2021 ζωοτροφές 12.573,60€

Εξοπλισμός περισυλλογής 1.252,52€

Κτηνιατρικές υπηρεσίες 14.933,44€ εκ των οποίων οι 2.232€ αφορούσαν νοσηλείες.

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς είναι αδύνατον να προβλεφθεί εκ των προτέρων ο αριθμός ή η φύση των προβλημάτων υγείας των ζώων που θα αντιμετωπιστούν στο έτος οπότε και κάποια στιγμή εξαντλήθηκαν τα χρήματα των νοσηλειών πριν την λήξη της σύμβασης.

Από που προκύπτουν λοιπόν οι αποκαλούμενες  ψευδείς τηλεοπτικές δηλώσεις;

Και ως επισφράγιση της κακοήθειας φτάνουμε στο σημείο της κατηγορίας ότι μέσα σε ένα έτος η φιλοζωική πήρε τροφές 2 φορές.

Της υπενθυμίζουμε λοιπόν ότι μόνο η ίδια παρέλαβε ζωοτροφές στις 17/2/2022 στις 18/3/2022 στις 14/3/2022 στις 10/6/2022 με δική της υπογραφή χώρια οι ποσότητες που δόθηκαν στα υπόλοιπα μέλη του συλλόγου. Την προκαλούμε να μας πει και τις ποσότητες.

Τέλος φτάνουμε στο επίμαχο θέμα που αφορά στην ποιότητα των ζωοτροφών. Αμέσως μόλις γίναμε δέκτες παραπόνων από μέλη τη Φιλοζωικής απευθυνθήκαμε στο δικηγόρο του Δήμου κ. Μιχαήλ Τρικοίλη ο οποίος εισηγήθηκε στις κυρίες της Φιλοζωικής ως υπεύθυνες σίτισης να προσκομίσουν μια υπεύθυνη δήλωση που να λέει ότι σίτισαν με την συγκεκριμένη ζωοτροφή, συγκεκριμένη χρονική περίοδο και διαπιστώθηκαν γαστρεντερικές διαταραχές στα ζώα, καθώς και μια γνωμάτευση Κτηνιάτρου που να πιστοποιεί ότι εξέτασε και διέγνωσε ζώα με τα εν λόγω συμπτώματα προκειμένου να στοιχειοθετηθεί η κακή ποιότητα.  Τα έγγραφα ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΤΗΚΑΝ ΠΟΤΕ και ο Δήμος αναγκάστηκε μέσω της Υπηρεσίας να απευθύνει μόνος του επιστολή στην εταιρεία αιτούμενος την αντικατάσταση τους με καλύτερης ποιότητας (13/4/2022 Αρ. Πρωτ. Τ.Υ. 331-4888) στο οποίο η εταιρεία απάντησε αρνητικά υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχειοθετημένες αποδείξεις για την κακή ποιότητα και απειλώντας τον Δήμο με μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση. Όλα αυτά όπως και όλες  οι ενέργειες του Δήμου που αναφέρθηκαν αποδεικνύονται εγγράφως.

Εν κατακλείδι λυπούμαστε πολύ που τα δύσμοιρα ζώα γίνονται αντικείμενο έριδας και τολμούμε να πούμε διαδικτυακού «ξεκατινιάσματος» .

Η κοινωνία μας μικρή βλέπει, κρίνει, αξιολογεί τις προθέσεις, τα κίνητρα και τα αισθήματα του καθενός απέναντι στα ζώα και τους ανθρώπους.

Δεν είμαστε απρόσωπος δήμος ούτε κρυβόμαστε πίσω από κλειστά γραφεία.

Αιρετοί και Εθελοντές περισυλλέγουμε, φιλοξενούμε, ταΐζουμε καθαρίζουμε χωρίς διάκριση και δεν ταμπουρωνόμαστε πίσω από τίτλους και αρμοδιότητες.

Τα ζώα είναι ψυχές και όχι αντικείμενο πολιτικής φιλοδοξίας ή μεγαλομανίας του εκάστοτε εθελοντή όποιος και αν είναι αυτός και δεν έχει σχέση με τον ποιον συμπαθούμε ή όχι.

Μόνο με ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ μπορούμε να πετύχουμε κάτι σωστό.

Όποιος δεν μπορεί να το αντιληφθεί ειλικρινά είναι προτιμότερο να μην ασχολείται.

Όσο για όσα ψευδή, ανακριβή και συκοφαντικά καταγγέλλει η κ. Τσατάρου και όσοι υπέγραψαν  την επιστολή, επιφυλασσόμαστε, ως Δήμος, να διασφαλίσουμε το κύρος, τη σωστή λειτουργία του Δήμου και των υπηρεσιών του, για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα  με κάθε νόμιμο τρόπο.

Από το Γραφείο Αντιδημάρχου

Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων