Εγκρίθηκε η διαδικασία με διαπραγμάτευση επιλογής αναδόχου του έργου “Αποκατάσταση και ανάδειξη ανεμόμυλων Χρυσοχεριάς Καλύμνου ”.  

565

Με απόφαση που υπογράφει ο  Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου πολιτισμού Γεώργιος  Διδασκάλου και φέρει ημερομηνία 1 Νοεμβρίου 2022, εγκρίνεται η προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, λόγω του κατεπείγοντος για το έργο: «Στερέωση και Αποκατάσταση και λειτουργικής αναβάθμισης των ανεμόμυλων της Χρυσοχεριάς Καλύμνου και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου αυτών»

Να θυμίσουμε, ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του kalymnos-news.gr, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού / Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, στις 7 Ιουλίου 2022, προκήρυξε  με ανοιχτή διαδικασία επιλογή αναδόχου για την κατασκευή του έργου  «Στερέωση και Αποκατάσταση και λειτουργικής αναβάθμισης των ανεμόμυλων της Χρυσοχεριάς Καλύμνου και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου αυτών» εκτιμώμενης αξίας 967.741,94 € (πλέον ΦΠΑ), το οποίο ανήκει στην κατηγορία έργων ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ.

Οι προσφορές θα έπρεπε να υποβληθούν ηλεκτρονικά από τους ενδιαφερόμενους μέχρι 25 Ιουλίου 2022 στις 10.00 το πρωί

Μετά την  ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών  όπως αναφέρεται στο από 2 Αυγούστου 2022 Πρακτικό Αξιολόγησης της Επιτροπής Διαγωνισμού, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μία μόνο προσφορά. Η Επιτροπή προέβη στην απόρριψη της προσφοράς αυτής του οικονομικού φορέα «Φ. ΑΛΑΒΕΡΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ, ΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ως μη κατάλληλη για την ανάθεση του έργου “Στερέωση και Αποκατάσταση και λειτουργικής αναβάθμισης των ανεμόμυλων της Χρυσοχεριάς Καλύμνου και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου αυτών”

Μετά την απόρριψη της προσφοράς του εν λόγω υποψηφίου, δεν κατέστη εφικτή η ανάδειξη
προσωρινού μειοδότη, διότι στην διαδικασία δεν συμμετείχαν άλλοι οικονομικοί φορείς και η Επιτροπή προχώρησε στην κήρυξη ως άγονης της ανοικτής διαδικασίας επιλογής αναδόχου.

Μετά την εξέλιξη αυτή, αποφασίστηκε η ματαίωση της ανοικτής διαδικασίας με την προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση περίληψης, λόγω μη υποβολής κατάλληλης προσφοράς και μη τροποποίησης των αρχικών όρων της σύμβασης.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση του Γενικού Γραμματέα για προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση προβλέπεται ότι :

Η Πρόσκληση σε διαπραγμάτευση θα αποσταλεί σε τουλάχιστον τρεις οικονομικούς φορείς, κατά το άρθρο 84 του Ν. 4412/2016, oι οποίοι θα διαθέτουν εμπειρία και τεχνογνωσία σε συναφείς με το αντικείμενο της σύμβασης εργασίες επί μνημείων για την εξασφάλιση της εκτέλεσης της συγκεκριμένης σύμβασης σε κατάλληλο επίπεδο ποιότητας, των οποίων θα αξιολογηθούν οι Τεχνικές και Οικονομικές προσφορές, με βάση τα επιλεγέντα κριτήρια ανάθεσης της αρχικής ανοικτής διαδικασίας επιλογής, και με την ίδια φθίνουσα σειρά και στάθμισή τους.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, λόγω της θέσης του υπό ανάθεση έργου στο νησί της Καλύμνου, με αντικειμενική δυσκολία πρόσβασης για την προσκόμιση των υλικών
(απότομο βραχώδες ανάγλυφο του κάστρου – απουσία διαμορφωμένης οδού κλπ), θα αξιολογηθεί ο τρόπος οργάνωσης και η προσβασιμότητα του εργοταξίου, το χρονοδιάγραμμα και η μεθοδολογία υλοποίησης του έργου και εν γένει ο τρόπος με το οποίο ο προσφέρων σκοπεύει να το προσεγγίσει.
Επίσης θα ληφθεί υπ’ οψιν η ανάγκη προσδιορισμού της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής, με αξιολόγηση των Τεχνικών προσφορών των καλούμενων.

Να σημειώσουμε ότι στην απόφαση δεν καθορίζεται το χρονοδιάγραμμα επιλογής του αναδόχου στον οποίο θα ανατεθεί το έργο και πότε θα εγκατασταθεί.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στην απόφαση ένταξης για τους χρόνους υπογραφής της σύμβαση στη δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού, ως ημερομηνία υπογραφής της νομικής δέσμευσης (υπογραφή εργολαβικής σύμβασης), υπήρχε η εκτίμηση ότι θα ήταν στο πρώτο 10ήμερο Οκτωβρίου 2022.

Μετά την εξέλιξη μη ανάδειξης αναδόχου από την ανοιχτή διαδικασία και την προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση, σίγουρα θα υπάρξει σχετική καθυστέρηση για την ανάδειξη αναδόχου του έργου και την εν συνεχεία υπογραφή εργολαβικής σύμβασης. Αυτό εκτιμάται με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις να γίνει ,αν δεν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις, τέλος 2022,  αρχές 2023

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 720 Ημερολογιακές Ημέρες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά ,δεν υπάρξει καθυστέρηση από προσφυγές, στην επιλογή αναδόχου του έργου και ο ανάδοχος είναι συνεπής και τηρήσει επακριβώς τις συμβατικές του υποχρεώσεις, το έργο θα είναι έτοιμο τέλος 2024

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ

Το έργο είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την από 18-05-2022 Απόφαση Ένταξης, με τίτλο «SUB 1.18 – Αποκατάσταση και ανάδειξη ανεμόμυλων Καλύμνου» και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δημόσια δαπάνη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στη ΣΑΤΑ 014, ανέρχεται σε ποσό ύψους 1.200.000,00 €. Ο ΦΠΑ περιλαμβάνεται στον ανωτέρω προϋπολογισμό.

Ποσό συνεισφοράς Ταμείου Ανάκαμψης 967.742 ευρώ

Συνεισφορά Εθνικού ΠΔΕ-ΦΠΑ 232.758 ευρώ

Συνολικός Προϋπολογισμός έργου 1.200.000 ευρώ στο ΠΔΕ

Ετήσια κατανομή Προϋπολογισμού

Οι πιστώσεις του τρέχοντος έτους(2022) ανέρχονται σε ποσό ύψους 200.000 €

Το 2023: 500.000 ευρώ

Το 2024: 500.000 ευρώ

.