Μανταρίνι, το ζουμερό φρούτο που θωρακίζει την άμυνα και προφυλάσσει από το κρυολόγημα

365

Είναι μικρά, αλλά εξαιρετικά ζουμερά. Έχουν υπέροχη γεύση και μυρωδιά που απλώνεται στο χώρο και ανοίγει την όρεξη. Αυτό το χειμωνιάτικο φρούτο τα έχει όλα: Υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, μικρότερη ποσότητα οξέων και σακχάρων σε σχέση με άλλα φρούτα, αλλά και λιγότερους υδατάνθρακες.

Ο λόγος για τα μανταρίνια, που, όπως και όλα τα φρούτα που ανήκουν στην οικογένεια των εσπεριδοειδών φημίζονται για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. Αυτό το φρούτο φαίνεται, μάλιστα, να πρωταγωνιστεί, αποτελώντας εξαιρετική πηγή βιταμίνης C.

Το πιθανότερο είναι ότι δεν χρειάζεστε επιπλέον λόγους για να εντάξετε τα πεντανόστιμα μανταρίνια στη διατροφή σας, ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο, που είναι και η εποχή τους. Εκτός, όμως, από την λαχταριστή γεύση και μυρωδιά τους, κρύβουν και σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Για να αποκομίσετε αυτά τα οφέλη, δε χρειάζεται να καταναλώσετε υπερβολικές ποσότητες μανταρινιών, που θα σας προσθέσουν ανεπιθύμητους υδατάνθρακες. Αρκούν 1-2 μανταρίνια τη φορά.

Γνωρίστε τα πιο σημαντικά οφέλη των μανταρινιών:

1. Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, τα μανταρίνια μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, που προάγει την αποτελεσματική λειτουργία του, προστατεύοντας τον οργανισμό από ιούς και βακτήρια. Επιπροσθέτως, η βιταμίνη C λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, θωρακίζοντας την άμυνα του οργανισμού από την οξειδωτική βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, μάλιστα, η κατανάλωση μανταρινιών μπορεί να σας γλιτώσει από μια σειρά κοινών ασθενειών, όπως η γρίπη, ο πυρετός, ο βήχας και το κοινό κρυολόγημα.

2. Προφυλάσσουν το δέρμα

Ιδιαίτερα ευεργετική τροφή αποδεικνύονται τα μανταρίνια για την υγεία του δέρματος. Συγκεκριμένα, το βοηθούν να διατηρείται ενυδατωμένο και απαλό, χάρη στην ποικιλία αντιοξειδωτικών και τη μεγάλη ποσότητα νερού που διαθέτουν. Τα αντιοξειδωτικά είναι γνωστά για την ιδιότητά τους να προστατεύουν το δέρμα από την οξειδωτική βλάβη των ελεύθερων ριζών. Έρευνες υποστηρίζουν ότι η τακτική κατανάλωση μανταρινιών δείχνει να βελτιώνει την υγεία και την όψη του δέρματος, εμποδίζοντας διάφορες παθογένειες, όπως τα μαύρα στίγματα, οι ρυτίδες, η ακμή, τα σημάδια γήρανσης και άλλα.

3. Είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ

Τα μανταρίνια είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, ένα είδος βιταμίνης Β, που συμβάλλει στην παραγωγή γενετικών στοιχείων κρίσιμων για το ανθρώπινο σώμα, όπως RNA και DNA. Μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στη σωστή λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του σιδήρου στον οργανισμό. Η κατανάλωση μιας μέσης ποσότητας φυλλικού οξέος εμποδίζει τις αλλοιώσεις του DNA, που μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη καρκίνου. Το φυλλικό οξύ είναι γενικότερα πολύτιμο για την υγεία, επειδή ενισχύει τη σύνθεση των απαραίτητων ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα.

Πηγή:www.ygeiamou.gr