Ευχαριστίες του Νικηφόρειου 1ου ΓΕΛ Καλύμνου για τη φιλοξενία της Πολωνικής Ομάδας ERASMUS

280

Πρόσφατα είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε μια ομάδα 9 μαθητών/τριών και 2 καθηγητών από το 4ο Λύκειο “Νικόλαος Κοπέρνικος” του Rybnik της Πολωνίας στα πλαίσια βραχύχρονης κινητικότητας Erasmus (11-26 Φεβρουαρίου 2023). Μαθητές και καθηγητές αναχώρησαν με τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις με την υπόσχεση ότι θα επιστρέψουν σύντομα στην Κάλυμνο παρέα με συγγενείς και φίλους.

Η ομάδα μυήθηκε στην τέχνη της σαπωνοποιίας από τη Σαββίνα Καραβοκυρού και της ύφανσης στον αργαλειό από την Καλοτίνα Συριώτη. Έμαθε για την επεξεργασία των σφουγγαριών από τον Πάνο Χαραμή.

Διδάχθηκε παραδοσιακούς χορούς από την Ευδοκία Οικονομίδου του τοπικού παραρτήματος του Λυκείου Ελληνίδων. Γνώρισε πτυχές της ελληνικής και της πολωνικής μυθολογίας με τη βοήθεια της ΘΟΚ και συγκεκριμένα των: Κατερίνας και Άννας Κλωνάρη, Νίκης Μανιά, Κατερίνας Αδαμοπούλου, Χριστόδουλου Κατσαντώνη, Σέβης Πανάτου, Μαρίας Κυπραίου.

Ξεναγήθηκε στην Παναγιά του Χωριού από τον Πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Αμφιλόχιο Σακαλλέρο και τον εκπαιδευτικό Θεόφιλο Τσουκαλά. Ο αρχαιολόγος Μιχάλης Κουτελλάς παρουσίασε τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Καλύμνικης γης και θάλασσας, η διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου, Νομική Σαμίου, ανέδειξε πτυχές του καθημερινού βίου στην παλιά Κάλυμνο, ο δάσκαλος Γιάννης Χειλάς μίλησε για τη μακρά παράδοση της ναυτοσύνης στο νησί μας.

Ειδική μνεία οφείλουμε στο ΕΕΕΕΚ Καλύμνου (στον διευθυντή Στέφανο Κορφιά, τους συναδέλφους και τα παιδιά) για τη ζεστή υποδοχή και τις δραστηριότητες που είχαν οργανώσει. Για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της κινητικότητας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους παραπάνω ανθρώπους, συλλόγους και φορείς που πάντοτε προσφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους σε παρόμοιες δράσεις του σχολείου μας.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε τις οικογένειες που αγκάλιασαν τα παιδιά από την Πολωνία σαν να ήταν δικά τους παιδιά¨ πρόκειται για τις οικογένειες των μαθητών/τριών μας, Νομικής Καλόμοιρου, Σαββίνας και Καλλιόπης Γαλουζή, Μανώλη Χειλά, Μικέ Κουλιανού, Γιάννη Κενενούνη, Παντελή Στράτα-Μαρίας Μαύρου, Θεοφίλη Χατζησμάλη, Μιχάλη Κάτρη-Σεβαστής Χριστοφή.

Σας ευχαριστούμε!!!