Μεγάλη Παρασκευή: Video με τη μοναδική, ξεχωριστή και κατανυκτική περιφορά των Επιταφίων στην Κάλυμνο.

1398

Με την παρουσία πολύ κόσμου και αρκετούς επισκέπτες του νησιού , πραγματοποιήθηκε Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου 2023 η περιφορά των Επιταφίων στην Κάλυμνο με τον ξεχωριστό μοναδικό ,κατανυκτικό και εντυπωσιακό τρόπο.

Πριν την περιφορά των Επιταφίων τελέστηκε η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου, σε όλους τους Ιερούς ναούς του νησιού.

Ο φακός του kalymnos-news.gr βρέθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος Χριστού Καλύμνου, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Παΐσιος.

Λόγω των επισκευών που βρίσκονται σε εξέλιξη στο εσωτερικό του Ναού, η Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου τελέστηκε στον προαύλειο χώρο που κατακλύστηκε από πιστούς, παρουσία των Πολιτικών και λοιπών αρχών, αλλά και υποψηφίων βουλευτών.

Λίγο πριν τις 10.00 το βράδυ, ο Επιτάφιος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού με τον Μητροπολίτη κκ Παϊσιο, με τις Αρχές ,τους ενορίτες και με τη συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής και τιμητικού στρατιωτικού αγήματος, ξεκίνησε για τη ξεχωριστή θρησκευτική παρέλαση που πραγματοποιείται στην παραλιακή με τη συμμετοχή όλων των Επιταφίων των Ενοριών της Πόθιας.

Ο Επιτάφιος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού παρέμεινε στη συνέχεια στο χώρο μπροστά στο Ηρώον απ’ όπου διήλθαν όλοι επιτάφιοι αντίστοιχων ενοριών της Πόθιας και των Βοθυνών.

-Ι.ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

-Ι.ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
-Ι. ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ

-Ι. ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ι.ΝΑΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ

-Ι. ΝΑΟΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ (ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΛΑΜΙΩΤΙΣΣΑ )

-Ι. ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ
-Ι.ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

-Ι. ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ

-I.N ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

-ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ

-Ι.ΝΑΟΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

-Ι.ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΜΑΜΑΝΤΟΣ 

-Ι.ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΟΘΥΝΩΝ

Στην περιφορά του κάθε επιταφίου προπορευόταν η χορωδία,ψάλλοντας τα εγκώμια, ακολουθούσαν οι ιεροψάλτες,ο κλήρος,οι μυροφόρες,τα εξαπτέρυγα ,πρόσκοποι και πιστοί που έψελναν καθ’όλη τη διάρκεια της περιφοράς.

Για μία ακόμη χρονιά όλες οι ενορίες παρουσίασαν λουλουδόλιστους επιταφίους,αλλά και στολισμένους με λαμπερά υφάσματα, που σήκωναν με καμάρι νεαροί ενορίτες,  εκδηλώνοντας έτσι την αγάπη τους για τον σταυρωθέντα δι’ ημάς Χριστό ,ενώ οι χορωδίες προσπαθούσαν να ψάλλουν κάθε μία δυνατότερα για να ξεχωρίσει.

Η ευγενής άμιλλα ανάμεσα στις ενορίες για τον ομορφότερο στολισμένο επιτάφιο ήταν και φέτος φανερή

Δείτε video που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαίλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς με ρεπορτάζ από την ακολουθία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Σωτήρος Χριστού και τη μοναδική, ξεχωριστή και κατανυκτική περιφορά των Επιταφίων των Ενοριών της Καλύμνου.

14-4-2023 Μ.Παρασκευή - Η περιφορά των Επιταφίων στην Πόθια