(Επίκαιρο Απόσπασμα από παλαιότερη ανάρτηση)
Ο Σακελλάρης Αλαχούζος, γνωστός μεταπολεμικός επίτροπος σε κεντρικό ναό της Πόθιας και ανταποκριτής αθηναϊκής εφημερίδας στο νησί μας, είχε μία από τις δύο καλύτερες μαθήτριές μου στην Έκτη τάξη του σχολείου, στο οποίο υπηρετούσα. Ως ισόβαθμες είχαν επιλεγεί και οι δύο σημαιοφόροι για τις παρελάσεις του διδακτικού έτους 1973-74. Μετά από κλήρωση η κόρη του, η Μαρία, θα κρατούσε τη σημαία στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και η άλλη, η Δήμητρα, της 25ης Μαρτίου.
Μόλις το πληροφορήθηκε ο Σακελλάρης – εργασία δεν είχε για να τη διακόψει – έξαλλος από θυμό και οργή εισβάλλει λάβρος στο σχολείο, ανοίγει βίαια την είσοδο του γραφείου της διεύθυνσης και καταγγέλλει την “αδικία” στο παιδί του: Να οριστεί σημαιοφόρος στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, η οποία “από εθνικής απόψεως είναι κατωτέρα της 25ης Μαρτίου; Απαράδεκτο!” Και συμπληρώνει: “Αν δεν γίνει η διόρθωση της αδικίας και ταπείνωσης του παιδιού μου, θα απαιτήσω τη μετεγγραφή του σε άλλη σχολική μονάδα!” Καμία προσπάθεια του δασκάλου και της διευθύντριας, Νομικής Αυγουστίνου, να τον μεταπείσει, να αλλάξει γνώμη, για να παραμείνει η Μαρία στο γνωστό της σχολικό περιβάλλον, δεν απέδωσε. “Η 28η Οκτωβρίου, ως γεγονός”, υποστήριζε ο Σακελλάρης, “υστερεί σημαντικά από την 25η Μαρτίου, ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, η οποία χάρισε την Ελευθερία στη σκλαβωμένη Πατρίδα μας. Ενώ η άλλη δεν είχε κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα, αφού η Χώρας μας υποδουλώθηκε στον Ιταλογερμανικό Άξονα!”
Το μάθημα Ιστορίας και αξιολόγησης των δύο επετείων από τον χειμαρρώδη “ιστορικό” δεν στάθηκε ικανό να μεταβάλει τη θέση και την απόφαση τού Συλλόγου διδασκόντων του σχολείου. Η ρηματική διαμαρτυρία και απειλή τού γονέα να οδηγήσει το “πληγωμένο” παιδί του στο 6ο Δημοτικό Σχολείο, που απείχε τριπλάσια απόσταση από το σπίτι του, απορρίφθηκε ως αβάσιμη, ανιστόριτη και προσβλητική, τόσο για το σχολείο, όσο και για τον δάσκαλο. Όλες οι προσπάθειες των εκπαιδευτικών, να μη διαπράξει ένα τέτοιο λάθος που θα είχε, μεταξύ άλλων, σοβαρές συνέπειες στη μαθησιακή πορεία, στην ψυχική υγεία και στη συναισθηματική ισορροπία της κόρης του, δεν έφεραν αποτέλεσμα. Ούτε η σθεναρή αντίδραση της Μαρίας στάθηκε ικανή να τον κάνει να αλλάξει την απόφασή του.Την επόμενη μέρα επανήλθε με γραπτή αίτηση, όπως του ζητήθηκε. Στο μεταξύ, είχε μεσολαβήσει τηλεφωνική επικοινωνία της Νομικής Τσαγκάρη
και του Μιχάλη Κουτούζη, διευθυντών του 1ου και του 6ου δημοτικού σχολείου, προκειμένου να γίνει, κατ’ εξαίρεση, δεκτή η μετακίνηση μαθητή σε άλλη σχολική μονάδα, από εκείνη που ανήκε η ενορία, στην οποία διέμενε. Κράτησε, ο οργισμένος πατέρας, στο ένα χέρι το χαρτί της μετεγγραφής και στο άλλο, το χέρι της δακρυσμένης κόρης του κι έφυγε αγανακτισμένος και …ικανοποιημένος! …
Η Μαρία, στη νέα σχολική μονάδα, έχοντας χάσει τις φίλες και τον δάσκαλό της, έκλαιγε καθημερινά και σταμάτησε να διαβάζει! Μετά από λίγες μέρες επιστρέφει ο Σακελλάρης με κομμένα τα φτερά και εκλιπαρεί με ένα βροντερό “ήμαρτον” να δεχθεί το σχολείο την επιστροφή της κόρης του! Το αίτημά του ικανοποιήθηκε, μετά από την υποβολή …τρισέλιδης αναφοράς ειλικρινούς μεταμέλειας και αναγνώρισης του λάθους, όπως του ζητήθηκε: Από μία σελίδα για τον καθένα παράγοντα που έθιξε η πράξη του: Το σχολείο, τη διεύθυνση και τον δάσκαλο του παιδιού του! …”Και περισσότερες μπορώ να σας υποβάλω αρκεί να επιστρέψει το παιδί μου”, δήλωσε!… Από εκείνη την ημέρα δεν τίμησε ξανά το σχολείο με την παρουσία του, στερώντας τους δασκάλους και από άλλα ενδιαφέροντα ιστορικά μαθήματα… Στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου που ακολούθησε μετά από λίγες μέρες, ο Σακελλάρης χειροκρότησε το σχολείο και τη σημαιοφόρο του! Σε όσους επιχείρησαν να τον πειράξουν, δήλωνε με υπερηφάνεια πως η κόρη του παρήλασε, χρονολογικά πρώτη, ως καλύτερη μαθήτρια από την άλλη!!!
28 Οκτωβρίου 2023
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
ΣΗΜ: Στις φωτογραφίες που έθεσε στη διάθεσή μου η “παθητική πρωταγωνίστρια” του επεισοδίου, την οποία και ευχαριστώ, αναγνωρίζονται: Η σημαιοφόρος Μαρία Αλαχούζου και οι δύο παραστάτες, η Δήμητρα Δαραμπάρα (αριστερά της, και η Σούλα Παπαμιχαήλ).