Συνεχίζει να παραμένει δεμένο το πλοίο “ΝΗΣΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ”.

2923

Συνεχίζει να παραμένει δεμένο στο λιμάνι της Καλύμνου το πλοίο “ΝΗΣΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ” της ΑΝΕΚ από την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2023 ,μετά την λήξη στις 31 Οκτωβρίου 2023 της 5μηνης σύμβασης που υπήρχε με το ΥΝΑΝΠ για την εκτέλεση των 5 επιδοτούμενων δρομολογίων εβδομαδιαίως στις δρομολογιακές γραμμές ΚΑΛΥΜΝΟΣ-ΚΩΣ- ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ και ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ με επιστροφή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του kalymnos-news.gr αναμένεται η δημοσίευση της Προκήρυξης του ΥΝΑΝΠ για την εξυπηρέτηση των επιδοτούμενων δρομολογιακών γραμμών μέχρι 31 Οκτωβρίου 2024, με βάση τα νέα μισθώματα που θα καθορίζονται. Ειδικότερα για τις δρομολογιακές Γραμμές από ΚΑΛΥΜΝΟ προς ΣΑΜΟ (με τα ενδιάμεσα νησιά) που εξυπηρετούσε το “ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΚΙΑΔΕΝΗ” και ΚΑΛΥΜΝΟΣ-ΚΩΣ- ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ και ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ που εξυπηρετούσε το πλοίο “ΝΗΣΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ”, μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. θα ακολουθηθεί η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα γνωστά, τα δρομολόγια ΚΑΛΥΜΝΟΣ-ΚΩΣ- ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ και ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ μειώνονται από 5 σε 4 εβδομαδιαίως ,ενώ τα μισθώματα θα είναι μειωμένα κατά 50% περίπου σε σχέση με τα ισχύοντα πριν την 31η Οκτωβρίου 2023. Αυτό σημαίνει ότι το μηνιαίο μίσθωμα για τα 4 δρομολόγια θα είναι περίπου 85.000 ευρώ , ενώ με την την προηγούμενη σύμβαση ήταν 160.000 ευρώ περίπου. Αυτή η σημαντική μείωση των μισθωμάτων, δημιουργεί ερωτήματα κατά πόσο με τα χρήματα αυτά, η όποια ενδιαφερόμενη Εταιρεία και στην προκειμένη περίπτωση η ΑΝΕΚ, αποδεχθεί να αναλάβει την εξυπηρέτηση της εν λόγω γραμμής.

Να σημειώσουμε ότι αμέσως μετά τη διακοπή των δρομολογίων απολύθηκαν 6 από τα μέλη του πληρώματος του “ΝΗΣΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ” αφού εισέπραξαν όλες τις οφειλές δεδουλευμένων. Αυτή τη χρονική στιγμή δεν έχουν απολυθεί 9 άτομα (Καπετάνιος και 8 μέλη) στους οποίους οι οφειλές ανέρχονται περίπου στις 160.000 ευρώ σύμφωνα και με την Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (Π.Ε.Ν.Ε.Ν).

Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων, αναφορικά με τη δημοσίευση της Προκήρυξης που εκτιμάται να γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες, αλλά και της καταβολής από το ΥΝΑΝΠ και Υπουργείο Οικονομικών των υπόλοιπων οφειλόμενων από την εξυπηρέτηση της επιδοτούμενης γραμμής ΚΑΛΥΜΝΟΣ-ΚΩΣ- ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ και ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ μέχρι 31 Οκτωβρίου 2023,προκειμένου η ΑΝΕΚ εξοφλήσει τις οφειλές δεδουλευμένων του Καπετάνιου και των 8 μελών του πληρώματος που συνεχίζουν να είναι ναυτολογημένοι.