Αναχωρούν τα “ξιφιάδικα” της Καλύμνου για πολυήμερο αλιευτικό ταξίδι.(video)

4860

Ο φακός του kalymnos-news.gr βρέθηκε στο λιμάνι της Καλύμνου , όπου ο στόλος των αλιευτικών σκαφών αλιείας μεγάλων πελαγικών ψαριών (τόνου ,ξιφία, κα) τα γνωστά “ξιφιάδικα” προετοιμάζονται για το πολυήμερο αλιευτικό ταξίδι τους.

Οι σχετικές άδειες ήδη δόθηκαν από το Λιμεναρχείο Καλύμνου και τα “ξιφιάδικα” θα “οργώσουν” όλο το Αιγαίο, Βόρειο και Νότιο. Να σημειώσουμε ότι κατά την χρονική περίοδο από 01 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ έως 31 ΜΑΡΤΙΟΥ κάθε έτους, απαγορεύεται η αλίευση ξιφία σε όλη την Μεσόγειο. Μέχρι τότε επιτρέπεται η αλιεία Τόνου.

Ήδη οι προετοιμασίες και ο εφοδιασμός των αλιευτικών σκαφών για ένα πολυήμερο ταξίδι, ολοκληρώνονται και τα αλιευτικά έιναι πανέτοιμα να σηκώσουν άγκυρες,

Στην κάμερα του kalymnos-news.gr μας μίλησε ο καπετάνιος και ιδιοκτήτης του Α/Κ “ΚΑΠ.ΝΙΚΟΛΑΣ” Ν. ΚΑΛΥΜΝΟΥ Σκεύος Πιζάνιας του Νικολάου και ο πατέρας του καπετάν Νικόλας, για τις προετοιμασίες και το πολυήμερο ταξίδι.

Επίσης από το ρεπορτάζ μας δεν θα έλλειπε ο αειθαλής και ακούραστος Καπετάν Κώστας Πιζάνιος, ένας άριστος και έμπειρος  κυβερνήτης ξιφιάδικου σκάφους. Πρωτοξεκίνησε ως σφουγγαράς ,υπήρξε δεινός καπετάνιος και με το σφουγγαράδικο του σκάφος, ταξίδεψε σε όλο το Αιγαίο, στη Βόρεια Αφρική στην Κύπρο, στη Συρία. Όταν υπήρξε το πρόβλημα με τα σφουγγάρια, συνέχισε με την αλιεία των μεγάλων πελαγικών ψαριών. Βέβαια τη χειμερινή περίοδο δεν μένει άνεργος, αφού έχει μία ακόμη επαγγελματική ενασχόληση, αυτή του βοσκού, που συνεχίζει μέχρι σήμερα. Ο καπετάν Κώστας μας αφηγείται με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο διάφορες ενδιαφέρουσες ιστορίες, από την ενασχόληση που με τη θάλασσα.

Δείτε το video που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαΐλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς

14-2-2024 Ετοιμασίες των «Ψαράδικων» της Καλύμνου