Ο εσπερινός της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού στο ομώνυμο μοναστήρι στο Καντούνι Καλύμνου (video)

899

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος εορτάστηκε η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στο ομώνυμο μοναστήρι στο Καντούνι Καλύμνου,με τη μοναδική θεά το απέραντο γαλάζιο.

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024,παραμονή της Υψώσεως, εκατοντάδες πιστοί ανηφόρισαν στο μονοπάτι στην πλαγιά του Σταυρού για να παραστούν στον εσπερινό.

Δείτε video που ετοίμασε ο Μάμας Χαραμαντάς

Ο εσπερινός της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού στο ομώνυμο μοναστήρι στο Καντούνι Καλύμνου

Στη συνέχεια παραθέτουμε και φωτογραφίες από το σημερινό εσπερινό και το ιστορικό του Μοναστηριού, όπως το περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια και με γλαφυρό τρόπο ο εκπαιδευτικός, υπεύθυνος του Ναυτικού Μουσείου και συνεργάτης του kalymnos-news.gr Γιάννης Χειλάς

Στο Σταυρό, στο Καντούνι, Κείμενο: Γιάννη Χειλά

 Το ανέβασμα στο Σταυρό του Καντουνιού. Οι πιστοί, τη μέρα της Χάρης Του, «Της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού», ανηφορίζουν  το κακοτράχαλο μονοπάτι, ν’ ανάψουν το κερί της πίστης της ελπίδας, και να προσευχηθούν για τη σωτηρία της ψυχής τους, ανεβαίνοντας ο καθένας το δικό του «Γολγοθά»,  κουβαλώντας ο καθένας  το δικό του « Σταυρό»!

Το μοναστήρι κτίστηκε το 1890 -1906, από την Ειρήνη Κασσάρα – Ζερβού, κόρη του Ιωάννη Κασσάρα, δημογέροντα, ΄Ηταν θεία (αδελφή του πατέρα του αείμνηστου δασκάλου Γιάννη Γ. Κασσάρα). Ύστερα από όραμα που είδε και με παρότρυνση της Παναγιάς, ανέβηκε στο κακοτράχαλο πλαΐ, πάνω από την παραλία του Καντουνιού, στην περιοχή  «Κλήμα» Πανόρμου, όπου και βρήκε μες σε κοίλωμα, στην εκεί σπηλιά την εικόνα του Σταυρού. Η ευσεβής χριστιανή, με τη συμπαράσταση του συζύγου της Γεωργίου Ζερβού αφιέρωσε τη ζωή της στο κτίσιμο καστρομονάστηρου. Η σπηλιά έγινε ο λατρευτικός χώρος. Απ’ έξω και πλάι χτίστηκαν αυλές, κελιά, παράκελα. Στον κάτω χώρο του μοναστηριού περιμαντρώθηκε περιοχή, όπου σκάφτηκε, κουβαλήθηκε χώμα και  φυτεύτηκαν δεντριά. Το άγριο τοπίο μέρεψε, έγινε ένας σωστός παράδεισος , όπου ευτύχισαν να τον ζήσουν ως το θάνατό τους οι κτήτορες. Εκεί στο χώρο της «θυσίας» τους ζήτησαν και τους έθαψαν. Το έργο τους συνέχισε με τον ίδιο ζήλο από το 1960 ο «καλόγερος του Σταυρού» Σάββας Λάππας. Το μοναστήρι του Σταυρού έγινε για τους Καλύμνιους, ιδίως για του «Μπροστινούς»  λατρευτικό προσκύνημα. Ψηλά στο Καντούνι  ο Τίμιος Σταυρός δεσπόζει, σκορπά τη Χάρη του, καλώντας τους πιστούς να «άρουν το δικό τους Σταυρό» και.. να ακολουθήσουν το μονοπάτι της λύτρωσης!

Το εσωτερικό της σπηλιάς όπου  κτίστηκε – «στεγάστηκε» το μοναστήρι του Σταυρού.
Διακρίνεται η είσοδος στο  άγιο βήμα και γύρω ο κατανυκτικός λειτουργικός χώρος, φροντισμένος με ξεχωριστή λατρευτική διακόσμηση. Στο αριστερό χώρο, με το ανέβασμα στο σπηλιάι, κτίστηκε και μικρό εκκλησάκι, αφιερωμένο στην Αγία Ειρήνη. Πλάι στα σκαλοπάτια του ιερού είναι τοποθετημένα τα σεπτά οστά των κτητόρων Ειρήνης Ι. Κασσάρα – Ζερβού, του συζύγου της Γεωργίου Ζερβού, καθώς και του «Γέροντα του Σταυρού» Σάββα Λάππα, που έγινε μοναχός με το όνομα  του Αγίου Σάββα «του εν Καλύμνω ασκήσαντος» Και οι τρεις σήκωσαν το «Σταυρό» τους, τον ανέβασαν στο κακοτράχαλο πλαΐ του Καντουνιού και  αξιώθηκαν της «Ανάστασης».Το έργο τους θεάρεστο, προς Δόξα Κυρίου. Ας είναι αιωνία η μνήμη τους!