Από τον Αρχιερατικό εσπερινό του Αγίου Νικολάου στον ομώνυμο ΙΝ Πόθιας Κάλυμνου (video)

766

Η Κάλυμνος, το νησί της ναυτοσύνης, με ευλάβεια και μεγάλη συμμετοχή πιστών τιμά τον πολιούχο της, τον Άγιο Νικόλαο, προστάτη των ναυτικών και των θαλασσινών, του οποίου η εορτή είναι από τις πιο σημαντικές στο νησί.

Σήμερα Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024, παραμονή της εορτής, πλήθος πιστών συγκεντρώθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Πόθια, όπου στις 5:30 το απόγευμα τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας.

Του εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ.κ. Παΐσιος, πλαισιωμένος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Στρατονικείας κ. Στέφανο, τον εφημέριο του Ιερού Ναού π. Κωνσταντίνο Σμαλιό και τον Ιερό Κλήρο του νησιού.

Η ατμόσφαιρα στον ιστορικό ναό ήταν κατανυκτική, καθώς ψαλμωδίες, ύμνοι και προσευχές αντήχησαν παντού.

Παραβρέθηκαν οι Τοπικές αρχές και πλήθος πιστών

Μετά τον Εσπερινό, τελέστηκε Παράκληση με χαιρετισμούς προς τον Άγιο Νικόλαο, προσφέροντας στους πιστούς την ευκαιρία να καταθέσουν τις προσωπικές τους ευχαριστίες και παρακλήσεις στον Άγιο. Ιδιαίτερη ήταν η συγκίνηση των ναυτικών και των οικογενειών τους, καθώς η παράδοση να επικαλούνται τον Άγιο για προστασία και καθοδήγηση στις θάλασσες παραμένει ζωντανή στο νησί.

Συγκινητική η παρουσία στον Εσπερινό του υπέργηρου και σεβάσμιου κληρικού π. Γερβάσιου που για πολλές δεκαετίες διακόνησε και ήταν εφημέριος στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Ο Άγιος Νικόλαος: Σύμβολο Προστασίας και Ελπίδας των Ναυτικών

Ο Άγιος Νικόλαος, γνωστός για τα θαύματα και την αγάπη του για τους ανθρώπους, είναι στενά συνδεδεμένος με την Κάλυμνο και την παράδοση των σφουγγαράδων, που για αιώνες αναζητούσαν την προστασία του στις επικίνδυνες αποστολές τους. .

Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2024 – Ανήμερα της Εορτής

Η αυριανή ημέρα, η 6η Δεκεμβρίου 2024 , αναμένεται να κορυφώσει τις εορταστικές εκδηλώσεις με τη Θεία Λειτουργία και τη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Νικολάου στους δρόμους της Πόθιας, παρουσία πλήθους κόσμου. Ο ναός αναμένεται να γεμίσει και πάλι από πιστούς, που θα προσέλθουν για να αποδώσουν τιμή στον Άγιο και να ζητήσουν την ευλογία του.

  • 7:00 π.μ.
    Έναρξη Όρθρου.
  • 9:00 π.μ.
    Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία υπέρ του Πολεμικού Ναυτικού.
    Μετά τη Θεία Λειτουργία, λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου και της θαυματουργής Εικόνας του Αγίου Νικολάου. Η πομπή θα καταλήξει στην παραλιακή πλατεία, όπου μπροστά από τη Ναυτική Σχολή και το Δημαρχείο θα ψαλλεί δέηση για όλους τους ναυτικούς και εργαζομένους στη θάλασσα.

Η Κάλυμνος δείχνει για ακόμη μια φορά πως τιμά με σεβασμό και αγάπη τον Άγιο της, κρατώντας ζωντανές τις παραδόσεις που την καθορίζουν.

Δείτε 2 video που ετοίμασε ο Μάμας Χαραμαντάς από τον Εσπερινό.

Από τον Αρχιερατικό εσπερινό του Αγίου Νικολάου στον ομώνυμο ΙΝ Πόθιας Κάλυμνου (1ο)
Από τον Αρχιερατικό εσπερινό του Αγίου Νικολάου στον ομώνυμο ΙΝ Πόθιας Κάλυμνου (2ο)