Ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ελπιδοφόρο βήμα προς την ανακύκλωση έκανε η Κάλυμνος, όπως συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025. Το 6ο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε τη “Σύμβαση συνεργασίας του ∆ήμου Καλυμνίων με το εγκεκριμένο Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Εναλλακτικής ∆ιαχείρισης και Ανακύκλωσης Συσκευασιών και Αποβλήτων «ΑΝΤΑΠΟ∆ΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» για την Οργάνωση Ολοκληρωμένου Συστήματος Εναλλακτικής ∆ιαχείρισης Συσκευασιών στο ∆ήμο άνευ ανταλλάγματος”
Η συμφωνία αυτή προβλέπει τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος ανακύκλωσης στο νησί, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμο. Στην παρουσίαση του θέματος, ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας Βασίλης Μουσελλής ανέλυσε τη διαδικασία και τα οφέλη αυτής της πρωτοβουλίας.
Πώς θα λειτουργεί το σύστημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης
Η Ανταποδοτική Ανακύκλωση θα τοποθετήσει τρεις ειδικές μονάδες ανακύκλωσης (τα λεγόμενα «σπιτάκια ανακύκλωσης») σε επιλεγμένα σημεία του νησιού. Οι πολίτες θα μπορούν να τοποθετούν σε αυτά τέσσερα είδη ανακυκλώσιμων υλικών:
–Πλαστικό
–Αλουμίνιο
–Γυαλί
–Χαρτί
Η βασική διαφορά από τα κοινά προγράμματα ανακύκλωσης είναι η ανταποδοτική λειτουργία του συστήματος. Κάθε πολίτης που τοποθετεί 33 τεμάχια ανακυκλώσιμων υλικών θα λαμβάνει κουπόνι αξίας 1€, το οποίο θα μπορεί να εξαργυρώνει σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις του νησιού.
Σημαντικό είναι ότι η όλη διαδικασία δεν επιβαρύνει οικονομικά τον Δήμο, καθώς:
–Η εγκατάσταση, η συντήρηση και η αποκομιδή των απορριμμάτων καλύπτονται από την εταιρεία.
–Θα δημιουργηθούν 3-5 νέες θέσεις εργασίας για τη λειτουργία των σπιτιών ανακύκλωσης.
–Θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές δράσεις στα σχολεία και ενημέρωση των πολιτών.
Ο Δήμαρχος Καλυμνίων για την πρωτοβουλία
Ο Δήμαρχος Καλυμνίων, μιλώντας στη συνεδρίαση, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εξέλιξη αυτή, τονίζοντας ότι η ανακύκλωση αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι πολλοί δήμοι σε όλη την Ελλάδα χρειάστηκε να ενταχθούν στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για να αποκτήσουν τέτοιες μονάδες, με κόστος 300.000€ ανά μονάδα. Αντίθετα, η Κάλυμνος εξασφάλισε τις μονάδες εντελώς δωρεάν, χάρη στις σωστές διεκδικήσεις της Δημοτικής Αρχής.
“Δεν παρακαλάμε, δεν σκύβουμε το κεφάλι. Διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε ως νησί με ιστορία, κύρος και υπερηφάνεια”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.
Βασίλης Μουσελλής: “Η ανακύκλωση ξεκινά δυναμικά στην Κάλυμνο”
Μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας Βασίλης Μουσελλής μίλησε στο Kalymnos News, περιγράφοντας τη διαδικασία που ακολούθησε ώστε να εξασφαλιστούν οι μονάδες ανακύκλωσης.
Ο ίδιος μετέβη στην Αθήνα στα τέλη Νοεμβρίου, όπου με τη βοήθεια συνεργατών του, πέτυχε τη συμφωνία χωρίς κανένα οικονομικό βάρος για τον Δήμο.
Όπως ανέφερε, στόχος είναι:
–Να καλλιεργηθεί συνείδηση ανακύκλωσης στους πολίτες.
–Να γίνει η ανακύκλωση μέρος της καθημερινότητας των Καλυμνίων.
–Να εκπαιδευτούν τα παιδιά ώστε να γίνουν οι νέοι “πρεσβευτές” της ανακύκλωσης.
“Η νέα γενιά είναι πιο εξοικειωμένη με την ανακύκλωση από εμάς. Θέλουμε να μάθουμε από τα παιδιά και να διαμορφώσουμε όλοι μαζί μια νέα περιβαλλοντική κουλτούρα στο νησί”, τόνισε ο κ. Μουσελλής.
Τι σημαίνει αυτή η πρωτοβουλία για την Κάλυμνο
–Πρώτη ουσιαστική κίνηση ανακύκλωσης στο νησί.
–Ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης στους πολίτες.
–Οικονομικό όφελος για τους συμμετέχοντες μέσω των κουπονιών.
–Νέες θέσεις εργασίας για τους Καλύμνιους.
–Μείωση του όγκου απορριμμάτων και καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων.
Η ανακύκλωση στην Κάλυμνο μπαίνει σε νέα εποχή, και όλα δείχνουν πως η προσπάθεια αυτή θα έχει θετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία
Δείτε το video που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαΐλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς