Ο φακός του Kalymnos News βρέθηκε τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2025 στο Μασούρι, στην καρδιά της τουριστικής ζώνης της Καλύμνου, όπου η αναρριχητική περίοδος συνεχίζεται δυναμικά και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Νοεμβρίου. Η περιοχή σφύζει από ζωή, με τα καταστήματα εστίασης να παραμένουν γεμάτα από επισκέπτες και αναρριχητές που απολαμβάνουν τις ομορφιές και τις γεύσεις του νησιού.
Μία από τις στάσεις μας ήταν στη γνωστή ταβέρνα «Το Αιγαιοπελαγίτικο», σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της καλής κουζίνας και της μοναδικής θέας προς τη μαγευτική Τέλενδο. Ο ιδιοκτήτης και σεφ του καταστήματος, Γιώργος Πιζάνιας, μας υποδέχτηκε με χαμόγελο και μίλησε για τη φετινή τουριστική σεζόν, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την αυξημένη κίνηση και τη σταθερή στήριξη του κόσμου.


«Ήταν μια πολύ καλή χρονιά», ανέφερε ο Γιώργος Πιζάνιας, υπογραμμίζοντας πως η αγάπη των επισκεπτών αποτελεί τη μεγαλύτερη ανταμοιβή για τη συνεχή προσπάθεια βελτίωσης. Ο έμπειρος σεφ που κάθε χρόνο εξελίσσει την κουζίνα, προσθέτοντας νέα πιάτα, κρατώντας πάντα τις βασικές αρχές και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις αγνές πρώτες ύλες, στην ποιότητα , στην ποικιλία και στα προσεγμένα πιάτα , στην φρεσκάδα και στις πεντανόστιμες γεύσεις.
Οι επισκέπτες —και κυρίως οι αναρριχητές που γεμίζουν το Μασούρι άνοιξη και φθινόπωρο— προτιμούν ιδιαίτερα τα φρέσκα ψάρια. Από ξιφία, μπαρμπούνια και λιθρίνια, έως φαγκριά , σαργούς, τσιπούρες και συναγρίδες, η ταβέρνα προσφέρει καθημερινά εκλεκτές επιλογές, αλλά και ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας για όσους τα προτιμούν. Στο μενού δεν λείπουν τα παραδοσιακά κρεατικά, το κατσικάκι και το αρνάκι, ποικιλία από σούπες , τα ντολμαδάκια με παραδοσιακά φύλλα και νοστιμότατες σαλάτες.
Στην πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, επικρατεί οργάνωση, καθαριότητα και πειθαρχία, με τον Γιώργο Πιζάνια να διευθύνει τις εργασίες «σαν μαέστρος». Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, ο ίδιος μας παρουσίασε —σε μία εντυπωσιακή επίδειξη— την παρασκευή ενός περουβιανού σεβίτσε από συναγρίδα: ένα πιάτο που ξεχωρίζει για τη φρεσκάδα του και τον ιδιαίτερο τρόπο «μαγειρέματος» από την οξύτητα των εσπεριδοειδών αντί για τη θερμότητα


Ο σεφ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην άψογη συνεργασία με το προσωπικό του, το οποίο —όπως τονίζει— θεωρεί συνεργάτες και όχι απλώς υπαλλήλους. Μαζί του εργάζεται ο Νικόλας Παπασιδέρης, ένας από τους στενούς του συνεργάτες στην κουζίνα, που συμβάλλει καθημερινά στη διατήρηση της υψηλής ποιότητας του καταστήματος και μας μιλά για τη συνεργασία και το πόστο που κατέχει.


Δείτε το βίντεο που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαΐλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς, με εικόνες και στιγμιότυπα από την επίσκεψή μας στο Μασούρι και στην ταβέρνα “Το Αιγαιοπελαγίτικο”