Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και στιγμές έντασης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2025, στις 5:30 μ.μ., η τακτική μεικτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλυμνίων, στην αίθουσα του Δημοτικού Μεγάρου και μέσω τηλεδιάσκεψης, με 19 θέματα στην ημερήσια διάταξη.


Πριν την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην Δήμαρχος Καλύμνου, Ιωάννης Γαλουζής, έθεσε ένα ζήτημα που προκάλεσε συζήτηση και αντιδράσεις: την οικονομική διαχείριση και τον απολογισμό του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αναρρίχησης Καλύμνου.

Ο Γιάννης Γαλουζής, σε ερώτηση του, την οποία κατέθεσε και γραπτώς (δεν δημοσιοποιήθηκε το περιεχόμενο της) , ζήτησε από τον Δήμαρχο Ιωάννη Μαστροκούκο αναλυτική ενημέρωση για τα οικονομικά στοιχεία του φεστιβάλ, υπογραμμίζοντας ότι το όχι ευκαταφρόνητο κόστος των 100.000 ευρώ με ΦΠΑ είναι υπερπολλαπλάσιο σε σχέση με τα προηγούμενα φεστιβάλ. «Πρόκειται για ένα ποσό τετραπλάσιο από εκείνα που δαπανούσαμε εμείς, χωρίς να συνυπολογίζονται οι χορηγίες και οι δωρεές», τόνισε χαρακτηριστικά, ζητώντας να μάθει πού κατευθύνθηκαν τα κονδύλια και εάν επιτεύχθηκαν οι στόχοι που είχε θέσει η δημοτική αρχή.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας πρότεινε, μάλιστα, το θέμα να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να υπάρξει πλήρης και θεσμική ενημέρωση. «Δεν πρόκειται για μια απλή ερώτηση, αλλά για ζήτημα διαφάνειας και ενημέρωσης όλων των παρατάξεων», σημείωσε, επισημαίνοντας τη σοβαρότητα του θέματος.
Η τοποθέτησή του προκάλεσε αντίδραση από τον Δήμαρχο, ο οποίος χαρακτήρισε τη στάση του κ. Γαλουζή «άτοπη» και «υπαινικτική», τονίζοντας ότι «κανείς δεν ήρθε εδώ για να ανακαλύψει απατεώνες». Ο Γιάννης Μαστροκούκος υπογράμμισε ότι το φεστιβάλ αποτέλεσε μια επιτυχημένη διοργάνωση διεθνούς εμβέλειας, που ανέδειξε την Κάλυμνο παγκοσμίως, και ξεκαθάρισε πως θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση από την αρμόδια αντιδήμαρχο, Καλλιόπη Κουτούζη, στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
«Εάν ο στόχος είναι να μη γίνει τίποτα, τότε συγγνώμη, αλλά εμείς δεν θα μπούμε σε αυτή τη λογική. Εμείς θα συνεχίσουμε με έργο, ανάπτυξη και εξωστρέφεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, υπερασπιζόμενος τις επιλογές της δημοτικής αρχής.
Η αντιπαράθεση δεν έλειψε ούτε με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρη Μαραγκό, ο οποίος επεσήμανε ότι οι ερωτήσεις υποβάλλονται θεσμικά σε προκαθορισμένο χρόνο και τρόπο, προσπαθώντας να συγκρατήσει τους τόνους.
Ο Γιάννης Γαλουζής επέμεινε στην ανάγκη θεσμικής απάντησης και κατέθεσε επισήμως τις ερωτήσεις του στο Προεδρείο, ζητώντας να πρωτοκολληθούν.
Το θέμα, όπως όλα δείχνουν, δεν έκλεισε με τη συνεδρίαση της Τετάρτης. Αντίθετα, η συζήτηση για τον οικονομικό απολογισμό και τη διαχείριση του Διεθνούς Φεστιβάλ Καλύμνου αναμένεται να επιστρέψει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου —σύμφωνα με τη δέσμευση του Δημάρχου— θα υπάρξει αναλυτική παρουσίαση από τη δημοτική αρχή.
Ένα ζήτημα που ήδη προκαλεί έντονο ενδιαφέρον και αναμένεται να συνεχίσει να απασχολεί την τοπική κοινωνία.
Παραθέτουμε video που επιμελήθηκε ο Μάμας Χαραμαντάς με απόσπασμα των όσων διημείφθησαν με την ερώτηση του Γιάννη Γαλουζή , την απάντηση και αντίδραση του Δημάρχου, την παρέμβαση του Προέδρου. Στη συνέχεια ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Γιώργος Μαύρος έθεσε ερώτημα αναφορικά με τη συχνότητα και τον χρόνο συνεδριάσεων του ΔΣ

