Στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2026 βρισκόμαστε και η εικόνα που παρουσιάζουν οι ταμιευτήρες-φράγματα του νησιού, προκαλεί έντονο προβληματισμό. Παρά τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα, ο ταμιευτήρας στις Ελιές καθώς και τα τρία φράγματα – ταμιευτήρες στην περιοχή των Μυρτιών παραμένουν εντελώς στεγνοί, χωρίς ούτε μία σταγόνα νερού.
Το Kalymnos News βρέθηκε σήμερα, Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026, στους συγκεκριμένους χώρους και κατέγραψε με τον φακό του εικόνες που δύσκολα περνούν απαρατήρητες: ξεραμένα εδάφη, άδειες λεκάνες και πλήρη απουσία επιφανειακών υδάτων. Πρόκειται για εικόνες σχεδόν πανομοιότυπες με εκείνες που έχουμε καταγράψει τα τρία με τέσσερα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για το μέλλον των υδατικών αποθεμάτων του νησιού.







Η σύγκριση με το παρελθόν είναι αναπόφευκτη. Κάτοικοι της περιοχής θυμούνται ότι παλαιότερα, μετά από έντονες βροχοπτώσεις, οι ίδιες ακριβώς περιοχές γέμιζαν νερό, σχηματίζοντας μικρές λίμνες, οι οποίες ήταν κατάλληλες ακόμη και για “δραστηριότητες αναψυχής”, όπως το κανό. Σήμερα, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.
Σύμφωνα με τις καταγραφές του Kalymnos News, και η φετινή χρονιά έρχεται να επιβεβαιώσει τους προβληματισμούς που εκφράζονται ολοένα και πιο συχνά σχετικά με τον ανεπαρκή εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
Η εξήγηση από τον Γιώργο Καραΐσκο

Μια πιο τεκμηριωμένη προσέγγιση στο φαινόμενο δίνει ο Γιώργος Καραΐσκος, ο οποίος εδώ και 38 χρόνια παρακολουθεί με συνέπεια και ακρίβεια το ύψος της βροχής στην Κάλυμνο. Όπως επισημαίνει, η φετινή χρονιά παρουσιάζει αισθητή μείωση των βροχοπτώσεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Συγκεκριμένα, μέχρι τις 23 Ιανουαρίου 2025 το συνολικό ύψος βροχής είχε φτάσει τα 334 χιλιοστά, ενώ φέτος, μέχρι την ίδια ημερομηνία, το ύψος της βροχόπτωσης ανέρχεται στα 217,8 χιλιοστά. Παράλληλα, φέτος έχει βρέξει έξι ημέρες λιγότερο σε σχέση με πέρσι. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση 116 χιλιοστών ή, ποσοστιαία, σε πτώση της τάξης του 34,73%.
Ωστόσο, όπως τονίζει ο Γιώργος Καραΐσκος, δεν είναι μόνο η ποσότητα της βροχής που παίζει καθοριστικό ρόλο, αλλά και η φύση της. Οι φετινές βροχοπτώσεις χαρακτηρίστηκαν κυρίως από χαμηλή ένταση – τις λεγόμενες «ποτιστικές» βροχές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το νερό να απορροφηθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από το έδαφος, το οποίο ήταν ιδιαίτερα διψασμένο έπειτα από μια πολύμηνη περίοδο ξηρασίας.
«Οι βροχές ήταν μικρής έντασης και με πολλές διακοπές», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Μερικά δευτερόλεπτα βροχής, στοπ, και μετά πάλι λίγο. Έτσι το έδαφος προλάβαινε να απορροφήσει το νερό, το οποίο σε περίπτωση πιο έντονης βροχόπτωσης θα κατέληγε στα φράγματα. Εντατική βροχή δεν είχαμε πάνω από πέντε λεπτά, και αυτό μόνο μία με δύο φορές».
Παρόλα αυτά, ο ίδιος σημειώνει ότι το φαινόμενο αυτό έχει και μια θετική πλευρά, καθώς συμβάλλει στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, έστω και αν δεν αποτυπώνεται οπτικά στους ταμιευτήρες.
Υποψίες για ανθρώπινη παρέμβαση
Κλείνοντας το ρεπορτάζ μας, αξίζει να αναφερθεί ότι κάτοικοι των περιοχών εκφράζουν υποψίες πως ενδεχόμενη ανθρώπινη παρέμβαση σε υψηλότερα σημεία ίσως έχει αλλοιώσει ή εκτρέψει τη φυσική ροή των υδάτων προς τους ταμιευτήρες. Πρόκειται, ωστόσο, για ένα ζήτημα που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης από τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πράγματι υφίσταται τέτοιο ενδεχόμενο.
Το Kalymnos News θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα, καθώς το ζήτημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για το παρόν και το μέλλον του νησιού.
Δείτε το βίντεο που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαΐλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς,από την επίσκεψη στον ταμιευτήρα στις Ελιές και στα φράγματα στον Πάνορμο.

