Σε φάση υλοποίησης έχει περάσει το έργο της τοποθέτησης επτά (7) νέων «έξυπνων» στάσεων δημοτικής συγκοινωνίας στην Κάλυμνο, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα των προηγούμενων ημερών. Οι νέες στάσεις έρχονται να αντικαταστήσουν παλαιές και φθαρμένες κατασκευές, που εδώ και χρόνια εξυπηρετούσαν με δυσκολία το επιβατικό κοινό.
Ήδη συνεργείο της αναδόχου εταιρείας TOP VISION Ε.Π.Ε. πραγματοποιεί τις απαραίτητες εργασίες για την κατασκευή των βάσεων, πάνω στις οποίες θα τοποθετηθούν τα σύγχρονα στεγάστρα. Η εγκατάσταση των στάσεων αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα μετά την ολοκλήρωση των υποδομών, με την πλήρη ανάπτυξη του έργου να προγραμματίζεται εντός των επόμενων ημερών.
Το πρωί της Πέμπτης 30 Απριλίου 2026, το Kalymnos News βρέθηκε στη διασταύρωση προς τον Άγιο Σάββα, όπου εκτελούνται εργασίες, και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Δήμαρχο Καλυμνίων, Ιωάννη Μαστροκούκο, καθώς και με μέλη του συνεργείου κατασκευής.

Ο δήμαρχος τόνισε τη σημασία της παρέμβασης, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα αναγκαίο βήμα εκσυγχρονισμού της δημοτικής συγκοινωνίας. Όπως ανέφερε, οι νέες στάσεις δεν είναι συμβατικές, αλλά σύγχρονες «έξυπνες» κατασκευές εξοπλισμένες με φωτοβολταϊκά πάνελ, ενεργειακή αυτονομία, φωτισμό LED, δυνατότητα φόρτισης έξυπνων συσκευών, καθώς και ενημερωτικές πινακίδες.

«Είναι καιρός να εναρμονιστούμε με τα νέα δεδομένα και να ομορφύνουμε την Κάλυμνο», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στάσεις θα τοποθετηθούν σε κομβικά σημεία του νησιού, όπως στον Άγιο Σάββα, στο Δημαρχείο,στο Βαθύ στο Μασούρι, στα Λινάρια στη διασταύρωση Καλογιάννη και σε άλλες περιοχές.
Από την πλευρά του συνεργείου, επισημάνθηκαν τα τεχνικά πλεονεκτήματα των νέων στάσεων, οι οποίες είναι κατασκευασμένες από αλουμίνιο, δεν απαιτούν συντήρηση και διαθέτουν σύγχρονα συστήματα ενημέρωσης επιβατών. Όπως ανέφεραν, πρόκειται για καινοτόμες κατασκευές που δεν συναντώνται ευρέως στην Ελλάδα.
Παράλληλα, ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στη συνολική αναβάθμιση της δημοτικής συγκοινωνίας, αποκαλύπτοντας ότι ήδη βρίσκεται στο νησί ένα ηλεκτρικό λεωφορείο, ενώ δρομολογείται η προμήθεια ακόμη δύο. Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για την απόκτηση ενός συμβατικού λεωφορείου.
Απαντώντας σε ερωτήματα για τα υπάρχοντα δρομολόγια, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν δυσκολίες, τονίζοντας όμως ότι η δημοτική αρχή παρέλαβε συγκοινωνία χωρίς επαρκή στόλο. Όπως εξήγησε, καταβλήθηκαν άμεσες προσπάθειες ενίσχυσης με διαθέσιμα μέσα, ενώ συνεχίζονται οι ενέργειες για την πλήρη αναδιοργάνωση του συστήματος.
Το έργο των νέων στάσεων χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Δήμου, με τη δημοτική αρχή να δηλώνει ότι αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο, από χορηγίες έως προγράμματα, προκειμένου να προχωρήσουν παρεμβάσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.
Το σχετικό ρεπορτάζ συνοδεύεται από βίντεο που επιμελήθηκαν η Μπέττυ Μαΐλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς, με δηλώσεις και εικόνες από το σημείο των εργασιών.

