Γευστικό ρεπορτάζ στο “Aegean Alas”- Ένα στέκι για χειμώνα -καλοκαίρι στη νέα παραλιακή της Καλύμνου (video)

607

Στη νέα παραλιακή της Καλύμνου, εκεί όπου το κύμα αγγίζει σχεδόν τα τραπέζια και το βλέμμα ταξιδεύει στο λιμάνι που σφύζει από ζωή, βρίσκεται ένα από τα πιο γευστικά στέκια του νησιού: το «Aegean Alas». Με την κάμερα του Kalymnos News βρεθήκαμε την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2025 ,το απόγευμα, στο φιλόξενο αυτό εστιατόριο-μεζεδοπωλείο, για να γνωρίσει από κοντά την κουζίνα, τους ανθρώπους και τη φιλοσοφία του.

Μια οικογενειακή επιχείρηση με μεράκι

Το “Aegean Alas” ,μία οικογενειακή επιχείρηση, είναι δημιούργημα της Ευδοκίας Τρικοίλη, μιας γυναίκας με πάθος για την καλή, σπιτική κουζίνα και πολυετή εμπειρία πίσω από τις κατσαρόλες. Η Ευδοκία έχει καταφέρει να μετατρέψει τον χώρο της σε ένα ζεστό και φιλόξενο στέκι, που συνδυάζει την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία με την αυθεντική νησιώτικη γεύση.
Ο χώρος του εστιατορίου, προσεγμένος και πεντακάθαρος, εκτείνεται σε τρεις επίπεδους χώρους: το εσωτερικό σαλόνι, την μπροστινή αυλή και τον παραλιακό χώρο απέναντι από το κατάστημα, κυριολεκτικά «πάνω στο κύμα». Εκεί, με φόντο το λιμάνι και τα αγκυροβολημένα ιστιοπλοϊκά, το φαγητό αποκτά άλλη διάσταση.

Άψογο σέρβις και σπιτικές γεύσεις

Μας υποδέχτηκε με χαμόγελο η Μαρία-Καλλιόπη Μάγκου, κόρη της ιδιοκτήτριας και υπεύθυνη για το σέρβις. Με ευγένεια και επαγγελματισμό, φροντίζει να εξυπηρετεί κάθε τραπέζι, ακόμα και τις πιο απαιτητικές ημέρες της τουριστικής περιόδου.
Όπως μας είπε, «η καλοκαιρινή σεζόν πήγε πάρα πολύ καλά. Δουλέψαμε ασταμάτητα, πολλές ώρες, αλλά άξιζε ο κόπος. Η αυλή γέμισε, ο κόσμος χαμογελούσε, κι αυτό είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή μας».

Το μενού του καταστήματος ισορροπεί ανάμεσα στη θαλασσινά, κρεατικά ,παραδοσιακά σπιτικά φαγητά : φρέσκα θαλασσινά, καλοψημένα κρεατικά, αλλά και παραδοσιακά σπιτικά πιάτα που μαγειρεύει με αγάπη η ίδια η κυρά Ευδοκία. Μουσακάδες, παστίτσιο, γεμιστά, καλαμαράκια, στιφάδο χταπόδι, μπακαλιάρος, τούνα φιλέτο, ντόπια ορεκτικά, ποικιλία από σαλάτες και καλύμνικες λιχουδιές κατακτούν τις καρδιές των επισκεπτών.
«Οι πελάτες μάς λένε τα καλύτερα, ειδικά για τα σπιτικά φαγητά. Φεύγουν πάντα ευχαριστημένοι, και πολλοί μάς υπόσχονται ότι θα ξανάρθουν – ακόμα κι εκείνοι που ήρθαν με σκάφη αναψυχής», μας λέει χαμογελώντας η Μαρία-Καλλιόπη.

Καλοκαίρι και χειμώνας με την ίδια γεύση

Το “Aegean Alas” δεν σταματά τη λειτουργία του με το τέλος του καλοκαιριού. Παραμένει ανοιχτό και τον χειμώνα, προσφέροντας ένα σταθερό μενού, με καθημερινά διάφορα πιάτα ημέρας και σχέδια για ελληνικές βραδιές με ζωντανή μουσική τα Σαββατοκύριακα.
Η χωρητικότητα του εστιατορίου φτάνει τα 100 άτομα το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι ο εξωτερικός χώρος γίνεται τόπος συνάντησης για παρέες, οικογένειες, ομογενείς και τουρίστες που απολαμβάνουν το γεύμα και το δείπνο τους με θέα το πανέμορφο λιμάνι του νησιού

Ένας χώρος γεμάτος γεύσεις, μουσική και φιλοξενία

Το “Aegean Alas” δεν είναι απλώς ένα εστιατόριο — είναι μια εμπειρία. Ένας χώρος που συνδυάζει τη θαλασσινή αύρα της Καλύμνου με το άρωμα της σπιτικής κουζίνας, το γέλιο των παρέων και τη ζεστασιά της οικογένειας που το λειτουργεί.
Με την Ευδοκία στην κουζίνα μαζί με την Ιωάννα Μαϊλλη και τη Μαρία-Καλλιόπη στο σέρβις, κάθε πιάτο μαγειρεύεται και σερβίρεται με μεράκι, φροντίδα και αγάπη για τον τόπο.

Ευδοκία Τρικοίλη-Μαρία Μάγκου-Ιωάννα Μαΐλλη

Δείτε το αναλυτικό βίντεο – ρεπορτάζ που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαΐλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς για το Kalymnos News, με μία αισιόδοξη και χαρούμενη συζήτηση με τη Μαρία- Καλλιόπη από το “Aegean Alas”, στη νέα παραλιακή της Καλύμνου.

Γευστικό ρεπορτάζ στο “Aegean Alas”- Ένα στέκι για χειμώνα -καλοκαίρι στη νέα παραλιακή Καλύμνου