Γεύσεις Ελλάδας στην Αθήνα: Το “ΚΑΠΑΔΙΚΟ” με το σεφ Μιχάλη Μάρθα και η “Αγιορείτικη Κουζίνα” με τον μοναχό Νικήτα στο μεγάλο γαστρονομικό φεστιβάλ του Ark και του Αθηνοράματος.

854

Η καρδιά της ελληνικής γαστρονομίας χτυπά από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο στη Γλυφάδα. Το εστιατόριο Ark, σε συνεργασία με το Αθηνόραμα, φέρνει στην Αθήνα δέκα από τα πιο βραβευμένα εστιατόρια της ελληνικής περιφέρειας, μέσα από το φεστιβάλ «Symposio at Ark» – μια σειρά δέκα μοναδικών βραδιών που υμνούν την τοπική κουζίνα, τη δημιουργικότητα και τη γεύση.

Από τις 7 Νοεμβρίου 2025 έως και τις 20 Μαρτίου 2026, κάθε Παρασκευή, ένας διαφορετικός σεφ με την ομάδα του ταξιδεύει στη Γλυφάδα και παρουσιάζει ένα μενού που αποτυπώνει τη γαστρονομική ταυτότητα του τόπου του. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που ενώνει την παράδοση με τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη, μετατρέποντας κάθε δείπνο σε ένα ταξίδι στις γεύσεις της Ελλάδας. Οι βραδιές συνοδεύονται από live πιάνο και φωνή, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία για όλες τις αισθήσεις.

Οι παρουσίες με άρωμα Καλύμνου-Αγίου όρους

Ανάμεσα στα δέκα εμβληματικά εστιατόρια που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, δύο ξεχωρίζουν για τη στενή τους σύνδεση με την Κάλυμνο και το Άγιο όρος : το «ΚΑΠΑΔΙΚΟ» με τον καταξιωμένο Καλύμνιο σεφ Μιχάλη Μάρθα και «Αγιορείτικη Κουζίνα» που θα εκπροσωπήσει ο γνωστός μας Αγιορείτης μοναχός πατέρας Νικήτας, με ρίζες από την Κω και την Κάλυμνο.

Το ΚΑΠΑΔΙΚΟ – 27 Φεβρουαρίου 2026

Ο βραβευμένος Καλύμνιος σεφ Μιχάλης Μάρθας, γνωστός για την ικανότητά του να παντρεύει τη νησιωτική αυθεντικότητα με τη σύγχρονη τεχνική, θα παρουσιάσει ένα μενού εμπνευσμένο από τη γη και τη θάλασσα της Καλύμνου. Με οδηγό την τοπική πρώτη ύλη – το φρέσκο ψάρι, τα θαλασσινά, το θυμάρι, το φρέσκο λάδι και τα παραδοσιακά τυριά – το ΚΑΠΑΔΙΚΟ αναδεικνύει την απλότητα και τη γευστική καθαρότητα που χαρακτηρίζει την καλύμνικη κουζίνα.
Η βραδιά της 27ης Φεβρουαρίου αναμένεται να αποτελέσει ένα αυθεντικό ταξίδι στο Αιγαίο, όπου κάθε πιάτο θα αφηγείται μια ιστορία από το νησί των σφουγγαράδων.

Δείτε το μενού ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Η Αγιορείτικη Κουζίνα – 20 Μαρτίου 2026

Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 20 Μαρτίου, τη σκυτάλη θα πάρει η «Αγιορείτικη Κουζίνα» με τον πατέρα Νικήτα, τον μοναχό-σεφ που έχει καταφέρει να μυήσει το κοινό στα μυστικά της νηστείας και της πνευματικής γεύσης.
Η παρουσία του στο «Symposio at Ark» αναμένεται να ξεχωρίσει για τη βαθιά φιλοσοφική διάσταση της μαγειρικής του, που συνδυάζει την απλότητα των αγιορείτικων συνταγών με την εσωτερικότητα και τον σεβασμό προς τη φύση.

Ο Πατέρας Νικήτας μονάζει επί 30 χρόνια στο Άγιον Όρος μετά την στρατιωτική του θητεία στις ειδικές δυνάμεις αμφίβειων καταδρομών. Έμαθε από παλιούς γέροντες τα μυστικά της αυθεντικής Αγιορείτικης Κουζίνας τα οποία και κατέγραψε και σε βιβλίο. Έκτοτε αναλαμβάνει μεγάλα πανηγύρια σε μονές, κελιά και σκήτες, εντός και εκτός Αγίου Όρους, ακόμα και στο εξωτερικό. Αξιοποιεί τα εποχικά υλικά της φύσης από εκείνα που για κάποιους θεωρούνται ασήμαντα μέχρι και τα πιο περίπλοκα. Ο Πατέρας Νικήτας μεγάλωσε στην Κω και ασχολήθηκε από πολύ μικρός με το φαγητό καθώς κατάγεται από οικογένεια ψαράδων. Η ζωή του είναι πολύ απλή στο Άγιον Όρος, με μαγείρεμα στα ξύλα, λίγο ύπνο και αρκετές ασχολίες

Δείτε για την Αγιορείτικη κουζίνα ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Η παράδοση συναντά την καινοτομία

Το φεστιβάλ Symposio at Ark φιλοδοξεί να γίνει θεσμός, δίνοντας βήμα σε σεφ από όλη την Ελλάδα να παρουσιάσουν τοπικά προϊόντα και συνταγές σε ένα αθηναϊκό κοινό που διψά για αυθεντικές εμπειρίες. Από την Ήπειρο μέχρι τα Δωδεκάνησα, από τη Μακεδονία ως το Άγιον Όρος, κάθε συμμετοχή φέρνει μαζί της κομμάτι της τοπικής ταυτότητας, του πολιτισμού και της γαστρονομικής ψυχής του τόπου της.

Οι ημερομηνίες που ξεχωρίζουν:

  • 27 Φεβρουαρίου 2026 – ΚΑΠΑΔΙΚΟ, σεφ Μιχάλης Μάρθας
  • 20 Μαρτίου 2026 – Αγιορείτικη Κουζίνα, πατέρας Νικήτας

Τοποθεσία: Εστιατόριο Ark, Γλυφάδα
Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις: Ark: 2108948882
athinorama@athinorama.gr

Ark: Γρηγορίου Λαμπράκη 2, Γλυφάδα, Αττική
Αθηνόραμα: Λ. Κηφισίας 40, Μαρούσι, Αττική

Ένα φεστιβάλ που δεν είναι απλώς μια σειρά δείπνων, αλλά ένα ταξίδι στον πολιτισμό και τη γεύση της Ελλάδας – με την Κάλυμνο να έχει φέτος τη δική της, ξεχωριστή θέση στο τραπέζι.

Δείτε το πλήρες δημοσίευμα στο https:www.symposioatark.grΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ