Σήμερα, Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2026, με το φακό του Kalymnos News συναντήσαμε τον Αντιδήμαρχο Καθημερινότητας Βασίλη Μουσελλή και είχαμε μια εκτενή και ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα ζητήματα καθαριότητας που απασχολούν το νησί. Αφορμή στάθηκε η κακή χρήση των υπόγειων κάδων απορριμμάτων –τα γνωστά «πηγάδια»– κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές της Καλύμνου, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή και την αδρανοποίηση ορισμένων εξ αυτών.
Ο Βασίλης Μουσελλής ξεκίνησε τη συζήτηση με ευχές για τη νέα χρονιά, τονίζοντας πως η υγεία, η ομόνοια και η πειθαρχία αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να μπορέσει το νησί να προχωρήσει μπροστά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, χωρίς τη συμμετοχή και τη συνεργασία των πολιτών, καμία δημοτική αρχή δεν μπορεί να πετύχει ουσιαστικά αποτελέσματα.
Κακή χρήση των υπόγειων κάδων – Σοβαρές ζημιές
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το σοβαρό πρόβλημα της απόρριψης ακατάλληλων υλικών στους υπόγειους κάδους απορριμμάτων. Ο Αντιδήμαρχος επεσήμανε ότι σε περιοχές όπως ο Εμποριός, οι Καλαμιές, τα Σκάλια, τα Αργινώντα και το Μασούρι, οι κάδοι προορίζονται αποκλειστικά για οικιακά απορρίμματα και όχι για μπάζα, φερτά υλικά ή απόβλητα ανακαινίσεων.
Η αλόγιστη αυτή πρακτική είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί ο σάκος του υπόγειου κάδου στα Σκάλια, με συνέπεια το «πηγάδι» να τεθεί εκτός λειτουργίας. Αντίστοιχα προβλήματα καταγράφονται και στον Εμποριό, ενώ φωτογραφικό υλικό αποδεικνύει την ύπαρξη σπασμένων νιπτήρων, λεκανών και άλλων βαρέων αντικειμένων μέσα στους κάδους. Όπως τόνισε ο Βασίλης Μουσελλής, οι σάκοι αυτοί δεν είναι ούτε φθηνοί ούτε άμεσα διαθέσιμοι, ενώ η αντικατάστασή τους απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες και άνοιγμα του προϋπολογισμού.
«Δεν τα πληρώνει ο Δήμος. Τα πληρώνουμε όλοι εμείς οι δημότες», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε άλλες ανάγκες του νησιού.
Πρόστιμα και ευθύνη – Όχι τιμωρία, αλλά συνειδητοποίηση
Απαντώντας στο ερώτημα για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, ο Αντιδήμαρχος ξεκαθάρισε ότι ο κανονισμός καθαριότητας προβλέπει πρόστιμα, τα οποία πλέον είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν. Ωστόσο, ο στόχος της Δημοτικής Αρχής δεν είναι η τιμωρία, αλλά η ευαισθητοποίηση και η συνειδητοποίηση ότι η καθαριότητα αποτελεί αλυσίδα που συνδέεται άμεσα με την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια και την οικονομία της Καλύμνου, η οποία σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στον τουρισμό.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην ευθύνη ιδιωτών εργολάβων και επιχειρηματιών, οι οποίοι οφείλουν να διαχειρίζονται σωστά τα υλικά τους, ειδικά σε περιόδους κακοκαιρίας, ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα και πρόσθετο κόστος καθαρισμού.
Βελτιώσεις και νέος σχεδιασμός για το 2026
Ο Αντιδήμαρχος αναγνώρισε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα βελτίωσης στον τομέα της καθαριότητας, τα οποία όμως δεν πρέπει να ακυρώνονται από κακές πρακτικές. Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Καλύμνου και στα επιπλέον δρομολόγια για τη συλλογή χαρτοκιβωτίων, ζητώντας από τους επιχειρηματίες να συνεχίσουν να σπάνε και να δένουν σωστά τις κούτες τους.
Σε ό,τι αφορά το μέλλον των υπόγειων κάδων, αποκάλυψε ότι ήδη εξετάζονται νέες, πιο σύγχρονες και καλαίσθητες λύσεις, με μεγαλύτερη χωρητικότητα, στα πρότυπα άλλων πόλεων. Παράλληλα, προανήγγειλε αλλαγές στον τρόπο αποκομιδής απορριμμάτων μέσα στο 2026, με πιλοτική εφαρμογή σε περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ανταποδοτική ανακύκλωση – Ένα βήμα πιο κοντά
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και το θέμα της ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Ο Αντιδήμαρχος ενημέρωσε ότι τα νέα «σπιτάκια» ανακύκλωσης βρίσκονται στο τελικό στάδιο πριν τεθούν σε λειτουργία, καθώς αναμένεται η σύνδεσή τους με το ρεύμα και ο προγραμματισμός τους από τεχνικούς. Παράλληλα, έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές με τοπικά καταστήματα για την εξαργύρωση κουπονιών αξίας 1 ευρώ.
Τα νέα μηχανήματα θα δέχονται μαζικά πλαστικό και αλουμίνιο, κάνοντας αυτόματα τη διαλογή και τη συμπίεση, ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα ανακύκλωσης χαρτιού χωρίς ανταπόδοση. Όπως σημείωσε ο Βασίλης Μουσελλής, η μεγαλύτερη ανταπόδοση είναι η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας όλων μας.
«Απλές κινήσεις που κάνουν τη διαφορά»
Κλείνοντας, ο Αντιδήμαρχος απηύθυνε θερμές ευχαριστίες στους δημότες που προσπαθούν καθημερινά, αλλά και στους εργαζόμενους της υπηρεσίας καθαριότητας, αναφέροντας χαρακτηριστικά περιστατικά φιλοτιμίας, ακόμη και παραμονή Πρωτοχρονιάς. Με απλές κινήσεις –κλειστά καπάκια κάδων, δεμένες σακούλες, σπασμένες κούτες, ελεύθερη πρόσβαση στα απορριμματοφόρα–, όπως είπε, η εικόνα της Καλύμνου μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερη.
Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: δεν χρειάζεται κανείς να γίνει εθελοντής. Αρκεί να κάνει σωστά το αυτονόητο. Και τότε, η Κάλυμνος θα είναι καθαρότερη, ασφαλέστερη και πιο φιλόξενη για όλους.
Δείτε όλο τη συνέντευξη του Αντιδημάρχου στο video που επιμελήθηκαν η Μπέττυ Μαΐλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς

