Αναβίωσε με θόρυβο, φως και παιδικές φωνές το παραδοσιακό έθιμο της Αναλήψεως στην Κάλυμνο (video)

182

Με σεβασμό στην παράδοση και έντονη τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων, αναβίωσε και φέτος το βράδυ της Τετάρτης 20 Μαΐου 2026 το ξεχωριστό και θορυβώδες έθιμο της παραμονής της Αναλήψεως του Κυρίου σε όλες τις γειτονιές της Καλύμνου.

Παιδιά κάθε ηλικίας, κρατώντας φαναράκια, κεριά , λαμπάδες και δάδες , αλλά και αυτοσχέδια θορυβώδη αντικείμενα όπως κατσαρόλες και τενεκεδάκια, ξεχύθηκαν στα σοκάκια του νησιού, διατηρώντας ζωντανό ένα από τα πιο χαρακτηριστικά λαϊκά έθιμα της Καλύμνου. Με παιδικές φωνές και χαρούμενη διάθεση τραγουδούσαν τον παραδοσιακό στίχο:

«Αναλήβεται ο Χριστός, αναλήβομαι και εγώ.
Για την πίστη των Εβραίων που σταυρώσαν το Χριστό
Καίω τα μουστάκια τους και τα παραγένια το
υς»

Ο φακός του Kalymnos News βρέθηκε στην κεντρική πλατεία της Πόθιας και κατέγραψε την πορεία των παιδιών από την Ενορία Αγίου Νικολάου, τα οποία περπάτησαν χαρούμενα κατά μήκος της παραλιακής, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα γεμάτη φως, ήχους και συγκίνηση.

Το έθιμο, που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, εξακολουθεί να αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της θρησκευτικής και λαϊκής παράδοσης του νησιού, κρατώντας αναλλοίωτο το ιδιαίτερο χρώμα των ημερών της Αναλήψεως.

Δείτε φωτογραφίες και το βίντεο που ετοίμασε ο Μάμας Χαραμαντάς με στιγμιότυπα από την πορεία των παιδιών του Αγίου Νικολάου.

Αναβίωσε με θόρυβο, φως και παιδικές φωνές το παραδοσιακό έθιμο της Αναλήψεως στην Κάλυμνο