Το «μπαλάκι» στην Περιφέρεια ρίχνει ο Δήμαρχος Ι.Γαλουζής για τα αντιπλημμυρικά έργα στον εμπορικό δρόμο Καλύμνου.

1268

Με αφορμή τη βροχή χθες Τρίτη και την εικόνα που παρουσίασε ο εμπορικός  δρόμος  της  Καλύμνου, μετατρεπόμενος για μία ακόμη φορά σε ποτάμι,  οι δημοσιογράφοι Μάμας Χαραμαντας και Μπέτυ Μαίλλη, έθεσαν σχετική ερώτηση στο Δήμαρχο Γιάννη Γαλουζή που τον είχαν  φιλοξενούμενο στη σημερινή εκπομπή τους «εν Καλύμνω».

%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%ce%bc%cf%80%ce%b5%cf%84%cf%85-%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%82

Μάλιστα του επισήμαναν ότι προεκλογικά ο ίδιος και η Παράταξη του, υποσχόντουσαν ότι θα έλυναν το χρόνιο πρόβλημα με τα όμβρια νερά στον εμπορικό δρόμο .

Ο Δήμαρχος απαντώντας, αφού αρχικά εστίασε στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις συμβάσεις και τις αναθέσεις,  που όπως υποστήριξε δημιουργεί πρόβλημα στην ανάθεση εκπόνησης μελέτης,στη συνέχεια  έριξε το  «μπαλάκι» στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υποστηρίζοντας ότι το θέμα των αντιπλημμυρικών έργων στην Κάλυμνο και της επίλυσης του προβλήματος στον εμπορικό δρόμο, είναι αρμοδιότητας  της  Περιφέρειας.

Μεταφέρουμε χωρίς κανένα σχολιασμό αυτά που υποστήριξε  ο Δήμαρχος Ι.Γαλουζής και εστιάζουμε στο σημείο που έριξε το «μπαλάκι» στην Περιφέρεια:

… Επειδή είναι η Περιφέρεια η καθ’ύλην αρμόδια για τα  αντιπλημμυρικά έργα, για να το πω και να το ξέρετε και αυτό, άρα αν μιλήσουμε  στην λογική για το ποιός είναι αρμόδιος για τα  αντιπλημμυρικά έργα,  θα σας έλεγα ότι αρμόδια είναι  η Περιφέρεια.

Κια ξέρετε γιατί ; Πρώτον, ο εμπορικός δρόμος δεν είναι δημοτικός δρόμος ,είναι επαρχιακό  δίκτυο ,αυτό το ένα και  δεύτερο τα αντιπλημμυρικά έργα όλα, ανήκουν στην Περιφέρεια.

Η δε χρηματοδότηση και το ξέρετε πολύ καλά,  με το ενα εκατομμύριο για τα αντιπλημμυρικά έργα, ένα μέρος είναι να πάνε για την Ψέριμο και ένα μέρος να πάνε στο αντιπλημμυρικό έργο που λέγεται εμπορικός δρόμος.

Επομένως θα πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία,  εκεί θέλω να καταλήξω .

Γιατί, να μην ψάχνουμε το ένα μόνο μέρος λέγοντας κάνε το εσύ, όταν υπάρχουν δύο μέρη που θα πρέπει να συνεργαστούν. Άρα τα 2 μέρη που συνεργάζονται στη φάση αυτή,  είναι  αφενός η Περιφέρεια που  δήλωσε την δική της αδυναμία, να συντάξει την μελέτη γιατί δεν γινόταν πρέπει  να γίνει και αυτό . Πήραμε μια πρωτοβουλία, γιατί υπάρχει ένα ποσό 100.000 ευρώ στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας .

Υπάρχει στο Τεχνικό πρόγραμμα 100.0000 ευρώ νομίζω, για τη σύνταξη  μελέτης .

Άρα το Τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας έχει τη σύνταξη μελέτης στη φάση αυτή, γιατί είναι αρμόδια ,δεν την έχει το Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου.

Μία από τις συναντήσεις που είχα τελευταία κάτω, με το Διευθυντή των Τεχνικών έργων τον κ. Τριαντάφυλλο Καραγιάνη με τον οποίο συζητήσαμε,  ήταν και τα θέματα αυτά για να  ξεκαθαρίσουμε, εάν εκείνοι προχωρήσουν στις διαδικασίες για να  αναθέσουν την μελέτη και να καλυφθεί το αντίστοιχο ποσό ή να γίνει μία σύμβαση Δήμου και Περιφέρειας για να το κάνουμε.

Δεν λέω όχι στην  φάση αυτή, αλλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε για να πάμε παρακάτω . Τώρα που άλλαξε  και το νομοθετικό πλαίσιο

Να ξέρετε κάτι, ότι εμένα μου αρέσει να βάζω τα πράγματα  στην θέση τους.

Αν κάτι είναι καθ’ύλην αρμοδιότητα  του Δήμου να το κάνω, θα το κάνω.

Όμως στην φάση αυτή δεν θα παρεκκλίνουμε και θα πρέπει να ασχοληθούμε και με άλλα. Εδώ χρειαζόμαστε και οι δύο ταυτόχρονα και η Περιφέρεια και ο δήμος να συνεργαστούμε για να δώσουμε λύση σε ένα τεράστιο θέμα.

Ο Δήμαρχος και ο Δήμος  στην φάση αυτή είναι προς την κατεύθυνση αυτή και νομίζω ότι θα προχωρήσουμε παρακάτω. Η νέα χρονιά έρχεται  ,ανοίγονται νέοι  ορίζοντες.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» του Σαββάτου 3 Δεκεμβρίου 2016.