«Ψήνονται» τα κοράλλια της Αυστραλίας: Μέσα σε 9 μήνες πέθαναν τα δύο τρίτα

1006

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έως σήμερα καταστροφή στην εν λόγω τοποθεσία έκτασης 348.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που διαθέτει τα περισσότερα κοράλλια στον κόσμο

Η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας μέσα στο 2016, λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχει μέσα σε εννέα μήνες αποχρωματίσει -στην ουσία καταστρέψει- τα δύο τρίτα (67%) των κοραλλιών στο βόρειο τμήμα του Μεγάλου Υφάλου της Αυστραλίας μήκους 700 χιλιομέτρων, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έως σήμερα καταστροφή στην εν λόγω τοποθεσία έκτασης 348.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που διαθέτει τα περισσότερα κοράλλια στον κόσμο και η οποία αποτελεί πόλο έλξης των τουριστών και σημαντική περιοχή θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

«Τα κοράλλια έχουν ουσιαστικά ψηθεί» δήλωσε ο καθηγητής ‘Αντριου Μπερντ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Τζέημς Κουκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το BBC. Η υγεία των κοραλλιών είναι πάντως καλύτερη -ακόμη τουλάχιστον- στο νότιο τμήμα του Υφάλου.

Ο αποχρωματισμός των κοραλλιών συμβαίνει, όταν το νερό γίνεται πολύ ζεστό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό υποχρεώνει τα κοράλλια να απομακρύνουν τους έμβιους μικροοργανισμούς που ζουν πάνω τους (άλγες) και στη συνέχεια να ασβεστοποιούνται και να λευκαίνουν, χάνοντας τα υπέροχα χρώματά τους.

Ο αποχρωματισμός είναι μια φυσική διαδικασία, που όμως επιδεινώνεται από την κλιματική αλλαγή και μπορεί να γίνει μη αναστρέψιμη εξαιτίας της. Οι επιστήμονες φοβούνται ότι, καθώς η θερμοκρασία έχει τάση συνεχούς ανόδου, ίσως τα κοράλλια να μην ανακάμψουν στο μέλλον.

Είχαν προηγηθεί δύο σοβαρά συμβάντα θανάτου κοραλλιών το 1998 και το 2002, όμως αυτή τη φορά τη ζημιά υπέστη το βόρειο πιο παρθένο τμήμα του κοραλλιογενούς υφάλου, που είχε γλιτώσει τις προηγούμενες φορές. Σε μερικά σημεία, όπως γύρω από τη Νήσο Λίζαρντ, έχουν πεθάνει πάνω από το 90% των κοραλλιών.

Η Αυστραλία είναι μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, επειδή για τις ενεργειακές ανάγκες της εξαρτάται από τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που δουλεύουν με άνθρακα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ