Σε εξέλιξη με τη συμμετοχή του Καλύμνικου Ρ/Κ «Αντώνιος» η αποκόλληση του Τουρκικού πλοίου ”ALCATRAS” που προσάραξε στο Σκανδάρι Κω.

2005

Σε εξέλιξη από σήμερα  Τετάρτη πρωί, 28 Δεκεμβρίου 2016,  βρίσκεται με τη συμμετοχή του  Ρ/Κ «Αντώνιος» της Καλύμνικης  Εταιρείας “ΑΡΓΩ ΑΕ”η επιχείρηση αποκόλλησης του καταδυτικού πλοίου ”ALCATRAS” σημαίας Τουρκίας. Το εν λόγω πλοίο  προσάραξε τις πρωινές  την 26/12/2016 στη θαλάσσια περιοχή πλησίον Άκρας Σκανδαρίου (στην Αμμόγλωσσα)  νήσου Κω.

Αναφορικά με την προσάραξη σε επίσημη ανακοίνωση από το  Υπουργείο Ναυτιλίας έγινε γνωστό ότι  κλιμάκιο στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.-ΑΚΤ. της  Λιμενικής Αρχής Κω το οποίο επιβιβάστηκε επί του ανωτέρω πλοίου, διενέργησε τους απαραίτητους ελέγχους από τους οποίους δεν  διαπιστώθηκαν αντικανονικότητες.

    Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, το πλήρωμα του πλοίου  ήταν συνεργάσιμο  ευχαριστώντας την οικεία Λιμενική Αρχή και το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για τις μέχρι τώρα ενέργειες και την εν γένει συνδρομή.
    Επίσης, ελέχθησαν οι εσωτερικοί χώροι του πλοίου όπου διαπιστώθηκε  εισροή υδάτων η οποία αντιμετωπίζεται με ίδια απαντλητικά μέσα ενώ δεν παρατηρήθηκε διαρροή καυσίμων – λιπαντικών.
    Περαιτέρω, η πλοιοκτήτρια εταιρεία ενημέρωσε την Λιμενική Αρχή Κω ότι έχει έρθει σε συμφωνία με ελληνική εταιρεία ρυμουλκών έτσι ώστε σε συνεργασία με καταδυτικό συνεργείο να επιτευχθεί η  αποκόλληση του πλοίου μετά την βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

Όπως προαναφέραμε στην επιχειρήση αποκόλλησης που ξεκίνησαν σήμερα Τετάρτη, καθόσον τη Δευτέρα και την  Τρίτη οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν το επέτρεπαν, συμμετέχει το Ρ/Κ «Αντώνιος»της Καλύμνικης  Εταιρείας «ΑΡΓΩ ΑΕ», καθώς και ο Καλύμνιος δύτης Δημήτρης Νυστάζος.

Σύμφωνα τώρα με πληροφορίες του kalymnos-news.gr πρόκειται για μία με μεγάλο βαθμό δυσκολίας επιχείρηση, που πραγματοποιείται  με μεγάλη προσοχή και με  στοχευμένες ενέργειες και εργασίες, καθόσον κάθε βεβιασμένη προσπάθεια αποκόλλησης, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα λόγω του υφιστάμενου ρήγματος και της εισροής υδάτων που υπάρχει. Θα πρέπει να προηγηθεί η απάντληση των υδάτων και η έστω και προσωρινά στεγανοποίηση, για να ακολουθήσει η ασφαλής ρυμούλκηση και αποκόλληση.

Εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν και δεν υπάρξει επιδείνωση που θα αναγκάσει στη διακοπή της επιχείρησης, η αποκόλληση εκτιμάται να έχει ολοκληρωθεί την αυριανή ημέρα.

Δείτε σε video ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Μαρίας Παπαζαχαρίου για τη Δημοτική Τηλεόραση Κω, σήμερα το πρωί που ξεκίνησε η επιχείρηση αποκόλλησης καθώς και δηλώσεις του Λιμενάρχη Κω.

 

 

 
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός