Στο Β’ Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, η εκδίκαση μεγάλης υπόθεσης ναρκωτικών που εξιχνιάστηκε πριν 3,5 χρόνια και στην οποία εμπλέκονται και κάτοικοι Καλύμνου.

2143

Σήμερα  Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017 είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στο Β’ Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, η εκδίκαση μεγάλης  υπόθεσης ναρκωτικών που εξιχνιάστηκε πριν 3,5 χρόνια και  στην οποία εμπλέκονται και κάτοικοι Καλύμνου.

Παραθέτουμε σχετικό ρεπορτάζ του Αυγούστου 2013 της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΡΟΜΗΣ» για την εξάρθρωση πολυμελούς οργάνωσης που έφερνε ναρκωτικά από Αλβανία και τα διακινούσε  στην Κάλυμνο και αφορά στην υπόθεση που θα εκδικαστεί:

Εξαρθρώθηκε έπειτα από μεθοδική και συστηματική έρευνα, αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων -σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης- πολυμελής εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούταν στη διακίνηση ναρκωτικών στο νησί της Καλύμνου. 

Συνολικά συνελήφθησαν 12 άτομα, ηλικίας από 30 έως 55 ετών, μεταξύ των οποίων εννέα μέλη της οργάνωσης ενώ αναζητείται ακόμη ένας αλλοδαπός συνεργός τους. Τα ηγετικά στελέχη της σπείρας, τρεις άνδρες ηλικίας 48, 42 και 30 ετών, βρίσκονται ήδη υπό κράτηση σε σωφρονιστικό ίδρυμα. 
Σε βάρος των συλληφθέντων, καθώς και σε βάρος επιπλέον 15 ανθρώπων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της «Εγκληματικής Οργάνωσης», «Κώδικα Νόμου για τα Ναρκωτικά» και «Νόμου Περί Όπλων». 
Τελικός προορισμός η Κάλυμνος 
Όπως προέκυψε από την έρευνα και την προανάκριση, τα μέλη της οργάνωσης, ενεργώντας κατ΄εντολή των έγκλειστων ηγετικών στελεχών, τουλάχιστον από τον Μάιο του 2013, εισήγαγαν ποσότητες ηρωίνης από την Αλβανία στην ελληνική επικράτεια και τα διακινούσαν στο νησί της Καλύμνου. 
Συγκεκριμένα, ο αλλοδαπός συνεργός τους που αναζητείται, μετέφερε από την Αλβανία ποσότητες ηρωίνης και τις παρέδιδε στα δύο συλληφθέντα μέλη της οργάνωσης, ηλικίας 47 και 30 ετών. Ο τελευταίος, ήταν επιφορτισμένος με τη μεταφορά των ναρκωτικών από την Αθήνα στην Κάλυμνο μέσω Πειραιά. Στην Κάλυμνο, τα υπόλοιπα τέσσερα συλληφθέντα μέλη της οργάνωσης αναλάμβαναν την περαιτέρω διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών. 
Κατά το χρονικό διάστημα από Μάιο έως Ιούλιο του 2013, η οργάνωση διακίνησε τουλάχιστον τρία κιλά και διακόσια πενήντα γραμμάρια ηρωίνης 
Οι πρώτες συλλήψεις 
Μεσημβρινές ώρες της 01-08-2013 συνελήφθη στο λιμάνι του Πειραιά ο 30χρονος, λίγο πριν αναχωρήσει για την Κάλυμνο. Στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα ηρωίνης ενός κιλού και δύο γραμμαρίων. 
Σε έρευνες που διεξήχθησαν σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Κάλυμνο, από αστυνομικούς των προαναφερομένων Υπηρεσιών καθώς και από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος της Καλύμνου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά: 
• 1.282,2 γραμμάρια ηρωίνης 
• 750 γραμμάρια περίπου ινδικής κάνναβης 
• Ποσότητα μεθαδόνης 60 γραμμαρίων 
• 116 ναρκωτικά χάπια 
• ʼγνωστη κρυσταλλική σκόνη βάρους 7,9 γραμμαρίων 
• Δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας 
• Μία καραμπίνα και (35) φυσίγγια 
• Τέσσερα σπρέι δακρυγόνου 
• Τρεις συσκευασίες με πυρίτιδα των 994 γραμμαρίων 
• Μία σιδερογροθιά 
• Τριάντα επτά πυροκροτητές 
• Δεκαέξι βραδύκαυστα φυτίλια και 
• Το χρηματικό ποσό των 7.920 ευρώ 

Οι συλλήψεις στην Κάλυμνο

Η «επιχείρηση» των αστυνομικών της Καλύμνου έγινε την  Πέμπτης 1 Αυγούστου 2013 κάτω από άκρα μυστικότητα και μετά από συνεννόηση με την αντίστοιχη υπηρεσία στη Θεσσαλονίκη και συνελήφθησαν τρεις άνδρες ηλικίας 32, 44 και 31 ετών και μία γυναίκα ηλικίας 41 ετών.

Οι αστυνομικοί έκαναν «έφοδο» στο σπίτι του 32χρονου μέσα στο οποίο βρίσκονταν ο 44χρονος και η 41χρονη. 

Εκεί εντοπίστηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν, 87 ναρκωτικά χάπια, 8 γραμμάρια ηρωίνης, ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης, 6 κινητά τηλέφωνα και μία μοτοσικλέτα που ήταν σταθμευμένη έξω από το σπίτι.

  Στη συνέχεια ακολούθησε η σύλληψη του 31χρονου ο οποίος βρέθηκε να κατέχει: 

– Το χρηματικό ποσό των 120 ευρώ – 1 καραμπίνα 

– 35 φυσίγγια – 1 ζυγαριά  – 3 συσκευασίες εκρηκτικής ύλης πιθανόν δυναμίτιδας βάρους 311 γραμ., 364 γραμ. και 319 γραμμαρίων αντίστοιχα  – 39 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης – 1 μίξερ – 37 πυροκροτητές 

– 16 βραδύκαυστα φυτίλια μήκους 15 εκατ. 

Για την υπόθεση συνολικά έχουν συλληφθεί 12 άτομα ηλικίας από 30 έως 55 ετών από τα οποία τα 9 είναι μέλη του «κυκλώματος» που διακινούσε οργανωμένα ηρωίνη στο νησί της Καλύμνου.

Οι 4 συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη συνέχεια στον αρμόδιο Ανακριτή στην Αθήνα  και απολογήθηκαν . Μετά την απολογία τους στον Ανακριτή και τη σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα οι Σ.Χ και Θ.Γ κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν η 41χρονη σύζυγος του πρώτου προφυλακισθέντος και ο 44χρονος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά  στη δικογραφία που είχε σχηματιστεί ότι τα δύο ηγετικά στελέχη της σπείρας που βρισκόντουσαν στη φυλακή για κάθε κιλό ηρωίνης που μεταφερόταν στην Κάλυμνο λάμβαναν  αμοιβή 16.500 ευρώ.Η αμοιβή του μεταφορέα της ηρωίνης στην Κάλυμνο καλυπτόταν από τα έσοδα που προέκυπταν  από την πώληση της ηρωίνης στο νησί, η οποία πουλιόταν  προς 30 ευρώ ανά γραμμάριο. Όπως είχε προκύψει από στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. από το Μάιο µέχρι και τον Ιούλιο του 2013 «έφτασαν» στην Κάλυμνο  περίπου 3,2 κιλά ηρωίνης.