Αναθεωρούνται τα Χωροταξικά για τις υδατοκαλλιέργειες.(video)

1282

Συζητήθηκε την Παρασκευή 26 Μαΐου 2017 στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Ηλία Καματερού προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη σχετικά με την Ιδρυση Π.Ο.Α.Υ. (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) στην Κάλυμνο.

Ο Ηλίας Καματερός κατά την πρωτολογία του αναφέρθηκε στην Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2011, σύμφωνα με την οποία καθορίστηκε το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις υδατοκαλλιέργειες, χαρακτηρίζοντας το πρόχειρο, αφού δε λάμβανε υπόψη του τη γνώμη, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών.

Έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το νησί της Καλύμνου, όπου, σύμφωνα με την ΚΥΑ, δρομολογήθηκε η ίδρυση και λειτουργία, εκτός των υφιστάμενων, νέων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας. «Σκέφτηκε άραγε κανένας αν είναι συμβατές οι υδατοκαλλιέργειες με την αλιεία και τους επαγγελματίες ψαράδες; Ναι μεν η υδατοκαλλιέργεια είναι μια δραστηριότητα που προσφέρει στην εθνική οικονομία, κάνει και εξαγωγές, όμως πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο που δε θα δημιουργεί προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες και δε θα υποθηκεύει τη μελλοντική τους ανάπτυξη. Στην ίδια περιοχή της Καλύμνου που ορίζεται για υδατοκαλλιέργειες, προβλέπεται και καταδυτικό πάρκο!!! Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν γίνει σχεδόν μονοπώλιο, με αποτέλεσμα να μην ωφελούνται στο βαθμό που έπρεπε οι τοπικές κοινωνίες.», τόνισε ο Ηλίας Καματερός.

Στην απάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι θεωρείται αναγκαία η επίσπευση αναθεώρησης των ειδικών χωροταξικών, αφού έχει παρέλθει η 5ετία (ν.4447/2016), ο βουλευτής Δωδεκανήσου τόνισε πως, έως ότου  ολοκληρωθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες, οφείλει το Υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάζουν από κάθε άποψη και με ουσιαστικό τρόπο τις νέες αιτήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτές εκφράζονται μέσω των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣH

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Ιδρυση Π.Ο.Α.Υ. (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) στην Κάλυμνο»

Με την υπ’ αριθμ. 31722/4-11-2011 κοινή απόφαση για «Έγκριση ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού» καθορίστηκαν ζώνες ίδρυσης ΠΟΑΥ ανάμεσα στις οποίες και αυτής της Καλύμνου.

Με πρόσφατη ομόφωνη απόφασή του το Δημ. Συμβούλιο Καλύμνου (12/2/2017) δεν αποδέχεται την ίδρυση ΠΟΑΥ εντός των ορίων του Δήμου και εκφράζει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε επέκταση ή διαίρεση υπάρχουσας ιχθυοκαλλιέργειας, ή εγκατάσταση νέας.

Η περιοχή της Καλύμνου θεωρείται κορεσμένη από τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις και η παραπέρα ανάπτυξή τους, ακόμα και η μεταφορά τους, υπονομεύει τον οποιοδήποτε σχεδιασμό και προοπτική για την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού αλλά και των γύρω νησιών για αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονασμάτων (όπως π.χ. αναρριχητικού τουρισμού, καταδυτικού, αλιευτικού), αλλά και παραγωγής και τυποποίησης παραδοσιακών τοπικών προϊόντων (όπως π.χ. μελιού).

Με τον Ν. 4447/2016 (ΦΕΚ Α’ 241) δίνεται η δυνατότητα να μπορεί να αναθεωρηθεί το ΕΠΧΣΑΑΥ (Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιααμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες.

Με βάση τα παραπάνω:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Τι θα πράξετε για την αναθεώρηση του ΕΠΧΣΑΑΥ σύμφωνα με την θέληση της τοπικής κοινωνίας και στην κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης;
  2. Ως τότε τι μέτρα σκέφτεστε να πάρετε ώστε να αποκλειστεί η ίδρυση Π.Ο.Α.Υ. στην Κάλυμνο;

Ο ερωτών βουλευτής

Καματερός Ηλίας

Δείτε το σχετικό video από τη συζήτηση στη Βουλή.