Συνεχίζεται η αναμονή και η αγωνία των Καταστηματαρχών της παραλιακής Καλύμνου μετά τη συνάντηση τους με τον Υφυπουργό Ν.Σαντορινιό για το θέμα των στεγάστρων.

2157

Η αναμονή και η αγωνία των Καταστηματαρχών της παραλιακής Καλύμνου, συνεχίζεται και  μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό, για τα  πρόστιμα  που τους έχουν επιβληθεί για  στεγάστρα που βρίσκονται έμπροσθεν των καταστημάτων τους, καθώς και για τη ψήφιση του νομοσχεδίου που προβλέπει μεταβατική περίοδου 2 ετών, προκειμένου να αντικατασταθούν τα υφιστάμενα στέγαστρα με νόμιμες κατασκευές .

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο 17 Ιουνίου 2017, μεσημέρι,  στα περιθώρια της ημερίδας για τις αφαλατώσεις Τελένδου– Ψερίμου , με την ευκαιρία που ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός βρισκόταν στην Κάλυμνο.

Οι καταστηματάρχες της παραλιακής Καλύμνου ζήτησαν να συναντηθούν με τον Υφυπουργό για να συζητήσουν το πρόβλημα που τους απασχολεί . Μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας  υπήρξε συνάντηση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου  του Υφυπουργού με αντιπροσωπεία των Καταστηματαρχών.

Ο Υφυπουργός στη συνάντηση αυτή  πλαισιωνόταν από το Δήμαρχο Ιωάννη Γαλουζή και τον Λιμενάρχη Καλύμνου Πλωτάρχη ΛΣ Ιωάννη Καρατζιούνη. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Πρόεδρος του ΔΛΤ Καλύμνου Σακελλάρης Τηλιακός.

Ο λόγος πρώτα δόθηκε στον εκπρόσωπο των καταστηματαρχών Ιωάννη Κοσαρή ,ο οποίος πολύ σύντομα εξέθεσε στον Υφυπουργό το γνωστό πρόβλημα που υπάρχει για τον κλάδο τους με τα στέγαστρα. .

Ο Γιάννης Κοσαρής επιγραμματικά εστίασε το θέμα σε τέσσερα ερωτήματα πράγματα:

1.Δεν είνα γνωστό πότε θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει σχετικό άρθρο για μεταβατική περίοδο 2 ετών  και το οποίο καθυστερεί;

  1. Τι θα γίνει με τα πρόστιμα χρήσης κοινόχρηστου χώρου άνευ αδείας που συνεχίζονται να επιβάλλονται;
  2. Τι θα γίνει σε μία περιοχή ,όπως η δική μας που υπάρχουν νόμιμα σκέπαστρα,παράνομα σκέπαστρα και σκέπασταρ που έχουν κατασκευαστεί πριν χαραχθεί ο αιγιαλός και η παραλία;

4 Με το θέμα των προστίμων που έχουν επιβληθεί για παράνομες κατασκευές ζητάμε από το Λιμεναρχείο να μας δώσει συγκεντρωτικά όλη την κατάσταση με τα ονοματεπώνυμα για να προσφύγουμε  ομαδικά κάτι που δέν έχει γίνει μέχρι τώρα.

Δείτε σε video τα όσα ανέφερε ο Ιωάννης Κοσαρής

Συνοψίζουμε παρακάτω  τα όσα απάντησε ο Υφυπουργός στα θέματα που τέθηκαν:

  1. Δεν μπορούν να σβήσουν τα πρόστιμα γιατί δεν είναι μόνο θέμα Καλύμνου ,το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στη Νάξο και στη Λέρο και στην Πάτμο και σε πολλά νησιά . Η μόνη που δεν ευθύνεται για όλα αυτά είναι η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας.
  2. Φέρνουμε ένα νόμο για συνολική ανάππτυξη στις Χερσαίες ζώνες ,αλλά σε καμιά περίπτωση η αναρχία δεν μπορεί να υπάρξει.Ο Νόμος θα προβλέπει χρονικό ορίζοντα για την προσαρμογή και το νομοσχέδιο δεν δίνει «άφεση αμαρτιών»στις υπερβολές που έχουν γίνει.
  3. Το Λιμεναρχείο είναι πιό φιλικό, κάνει τη δουλειά του ως έχει υποχρέωση ,γιατί αν δεν ενεργήσει σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία θα του ζητηθούν ευθύνες. Να εμπιστευόμαστε το Λιμεναρχείο.
  4. Τα πρόστιμα θα τα δούμε με ευνοϊκό τρόπο δεν μπορούν να σβηστούν ,θα είναι τα μικρότερα. Δεν μπορούν να γίνουν ομαδικές προσφυγές
  5. Το νομοσχέδιο έχει καθυστερήσει και αναλαμβάνω ως Υφυπουργός το μερίδιο ευθύνης μου. Είναι θέμα ημερών. Έφυγε από το Υπουργείο πέρασε από τη νομοπαρασκευαστική Επιτροπή ,είναι στο Λογιστήριο του Κράτους και αμέσως μετά περνά από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και στη συνέχεια έρχεται για ψήφιση στην λομέλεια.

6 Υπάρχουν συνεχείς καταγγελίες στο Λιμεναρχείο από καταστηματάρχες ,κάθε εβδομάδα, κάθε μέρα, τουλάχιστον πέντε και το Λιμεναρχείο είναι υποχρεωμένο να ελέγχει.

Κλείνοντας το ρεπορτάζ  να σημειώσουμε ότι στην ίδια συνάντηση τέθηκε από τον Μανώλη Κουτούζη στον Υφυπουργό το θέμα των Ιχθυοκαλλιεργειών που δεν μπορύν να συνυπάρξουν με τον τουρισμό .’

Απαντώντας ο Υφυπουργός είπε ότι γνωρίζει το θέμα και εκκρεμεί μία συνάντηση τις επόμενες ημέρες με τον Υπουργό Περιβάλλοντος  Γιώργο Σταθάκη και θα ασκηθούν πιέσεις για αλλαγή του Χωροταξικού σχεδιασμού.

Μιλώντας στο kalymnos- news.gr ο εκπρόσωπος των Καταστηματαρχών Γιάννης Κοσαρής μας είπε ότι δεν έμεινε ικανοποιημένος από τις απαντήσεις που δόθηκαν ,αφού όπως χαρακτηριστικά τόνισε «συνεχίζουμε να είμαστε στην αναμονή, να ζούμε στην αγωνία και δεν γνωρίζουμε αύριο το πρωί τι πρόστιμο θα μας έλθει». Επίσης καυτηρίασε τη στάση του Δήμου Καλυμνίων που δεν παίρνει θέση και βλέπει αυτό το υπαρκτό σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η τοπική αγορά εκ του μακρόθεν