Το «χρυσό μετάλλιο της Πόλης» από το Δήμο Καλυμνίων στον πρώην γερουσιαστή Μιχάλη Μπιλιράκη και η ονοματοδοσία της οδού στα Θέρμα με το όνομα του.

2264

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017 στις 6.00 το απόγευμα , στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου, τιμητική εκδήλωση και βράβευση του συμπατριώτη μας, π. γερουσιαστή  Μιχαήλ Μπιληράκη.

Να σημειώσουμε ότι το ΔΣ Καλύμνου αποφάσισε ομόφωνα, την πραγματοποίηση αυτής της τιμητικής εκδήλωσης και βράβευσης του συμπατριώτη μας και πρώην Γερουσιαστή των ΗΠΑ Μιχάλη Μπιλιράκη με το χρυσό μετάλλιο της Πόλης,  καθώς και την ονοματοδοσία της οδού στα Θέρμα με το όνομα του,ως ελαχίστη  ηθική ανταμοιβή για την πολυετή προσφορά του στην πατρίδα και το ήθος που τον χαρακτηρίζει.

Μετά  τη σύντομη εισαγωγή από τον Πρόεδρο του ΔΣ Ποθητό Μαγκούλια, το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Ιωάννης Γαλουζής ο οποίος αναφέρθηκε στο πλούσιο βιογραφικό του Μιχάλη Μπιλιράκη και στη συνέχεια  στην πολυετή προσφορά του στην Πατρίδα, καταλήγοντας ως εξής:

Λόγω της πλούσιας Εθνικής και πατριωτικής του δράσης,της οποίας μόνο μια μικρή σύνοψη παρουσιάσαμε εδώ ,ο Δήμος Καλυμνίων αποφάσισε να τιμήσει το άξιο τέκνο της πατρίδας μας και στο πρόσωπο του όλους τους Έλληνες ομογενείς,που ζουν και διαπρέπουν στο εξωτερικό ,αλλά δεν ξεχνούν ποτέ να εργάζονται καθημερινά για τις αξίες της πατρίδας μας,τη γλώσσα,τη θρησκεία και τα Εθνικά μας συμφέροντα.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον πρωτ.Αμφιλόχιο Σακαλλέρο ως εκπρόσωπο της Ι.Μητροπόλεως ο οποίος έκανε αναφορά στην προσφορά του Μιχαήλ Μπιλιράκη τόσα στα εθνικά θέματα όσο και σε αυτά της Ορθοδοξίας και ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες του για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης.

Ακολούθως ο πρώην Δήμαρχος Μιχάλης Ζαίρης που επί Δημαρχίας το 1989, τιμήθηκε για πρώτη φορά ο Μιχάλης Μπιλιράκης όταν ήταν εν ενεργεία βουλευτής,αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια τόσο για το πλούσιο του βιογραφικό, όσο και για την τεράστια προσφορά του σε Εθνικά θέματα.

Με θερμά λόγια για τον Μιχάλη Μπιλιράκη μίλησε ο επίσης συμπατριώτης μας πρώην Υφυπουργός και βουλευτής Καναδά Ιωάννης Κάννης ,θυμίζοντας τη συνεργασία που είχαν μεταξύ τους ως ομογενείς βουλευτές σε 2 μεγάλες χώρες ,προασπιζόμενοι τα εθνικά  συμφέροντα του Ελληνισμού, της  Ελλάδας και της Κύπρου.

Επίσης  κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκαν 2 επιστολές που έστειλαν ο συμπατριώτης μας Δήμαρχος του Τάρπον Σπρίνγκς Κρις Αλαχούζος και ο πρώην Υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης.

Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε η ανάγνωση από τον Πρόεδρο του ΔΣ Ποθητό Μαγκούλια  της σχετικής απόφασης για τη βράβευση του Μιχάλη Μπιλιράκη .

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ι.Γαλουζής απένειμε το χρυσό μετάλλιο της Πόλης στο Μιχαήλ Μπιλιράκη. Επίσης του επέδωσε και ένα αντίγραφο από τά αρχεία του Δήμου στο οποίο φαίνεται   καταγεγραμμένη η οικογενειακή μερίδα Μπιλιράκη και συγκεριμένα του πατέρα του Μανώλη και της μητέρας του το γένος Πικραμένου.

Συγκινημένος ανέβηκε στο βήμα ο Μιχάλης Μπιλιράκης ο οποίος ευχαρίστησε για την πολύ μεγάλη τιμή που του έκανε η πατρίδα των γονιών του.

Όπως είπε γεννήθηκε στην Αμερική και δεν είχε την ευκαιρία να πάει σε Ελληνικό Σχολείο για να μάθει καλά Ελληνικά. Τα Ελληνικά που έμαθε ήταν αυτά από τους γονείς του στο σπίτι.

Να σημειώσουμε ότι στην εκδήλωση παρέστησαν η σύζυγος του Μιχαήλ Μπιλιράκη, ο γιός του Μανώλης με την οικογένεια του και αρκετά συγγενικά τους πρόσωπα που διαμένουν στην Κάλυμνο.

Από πλευράς πολιτικών προσώπων, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ιωάννης Μαστροκούκος ,ο τέως Δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης ,ο τέως Δήμαρχος Λειψών Μπενέτος Σπύρου, οι αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και Περιφερειακοί σύμβουλοι.

Από στρατιωτικής πλευράς ο Διοικητής  της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Δημήτριος Χούπης, ο Διοικητής του 5/42 ΣΕ Συνταγματάρχης Αντώνιος Μητάφης, ο Υπολιμενάρχης Θεόφιλος Τσαγκάρης, ο Υποδιοικητής του ΑΤ Καλύμνου.

 

Αμέσως μετά την εκδήλωση ακολούθησε η τελετή εγκαινίων /ονοματοδοσίας του δρόμου στα Θέρμα, όπου δόθηκε το όνομα του Γερουσιαστή Μιχαήλ Μπιλιράκη

Μετά από τον αγιασμό  που τελέστηκε έγιναν τα αποκαλυπτήρια της πινακίδας, όπου αναγραφόταν το όνομα του Μιχαήλ Μπιλιράκη και στη συνέχεια η κοπή της κορδέλας.

Συγκινημένος ο Μιχαήλ Μπιλιράκης δήλωσε ότι την ονοματοδοσία αυτή, την θεωρεί  μεγάλη τιμή και την πιό συγκινητική του στιγμή.

Δείτε 2 video από τα αποκαλυπτήρια και την κοπή της κορδέλας, αλλά και τις δηλώσεις τόσο του Μιχάλη Μπιλιράκη όσο και του Δημάρχου Ιωάννη Γαλουζή.