Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια -Γράφει η Ελευθερία Τηλιακού

1706

%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%85

 

Καθώς οδεύουμε προς το τέλος το καλοκαιριού μετά της Παναγιάς, και αφού απολαύσαμε ο καθένας κατά το δικό του μέτρο την θερινή ανάπαυλα όσο ήταν αυτό δυνατόν, πρέπει να ετοιμαστούμε για έναν αβέβαιο χειμώνα. Οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε όλοι μας είναι μπροστά μας και πρέπει να τις δούμε κατάματα. Όμως σε περιόδους κρίσης, σε προσωπικό, τοπικό και εθνικό επίπεδο, συχνά ξυπνάει μέσα μας ένας αμυντικός μηχανισμός,  μια τάση φυγής προς το παρελθόν, δηλαδή νοσταλγούμε μια εποχή ή έναν τόπο που έχουμε εξιδανικεύσει μέσα μας και που αποτελεί για μας ένα φαντασιακό καταφύγιο το οποίο μας βοηθά να διαχειριστούμε τις αλλαγές και τις μεταβάσεις της ζωής μας στο παρόν.  Ένα τέτοιο ταξίδι στον χρόνο θα σας πάω, πίσω στο  1989.

Θυμάμαι ήταν μάλλον κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα,  όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και η Μιμή, νιόπαντροι, ήρθαν εκτάκτως στο νησί μας στο πλαίσιο προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Τελικά, επικράτησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κερδίζοντας 145 έδρες, ενώ ο Ανδρέας εξασφάλισε 125, χάνοντας 36 έδρες. Εντούτοις, σημασία για μένα αυτή τη στιγμή δεν έχει το αποτέλεσμα των εκλογών του 1989, αλλά η μεγαλειώδης υποδοχή που ο λαός της Καλύμνου επεφύλαξε στον Μεγάλο Ηγέτη του και οι εκδηλώσεις λατρείας προς το πρόσωπο του.

Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι του τοπικού ΠΑΣΟΚ την εποχή εκείνη, εκπληρώθηκε ένα όνειρο του λαού της Καλύμνου, δηλαδή να έχει την χαρά να δεχθεί τον Ανδρέα στον τόπο του. Οι καμπάνες των εκκλησιών ηχούσαν πανηγυρικά, και οι δυναμίτες αντιλαλούσαν στα βουνά. Ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ μιλούσε για υποδοχή απελευθέρωσης. Ο ίδιος ο Ανδρέας ομολόγησε ότι ποτέ δεν είχε τέτοια υποδοχή θαλασσινή στην πολιτική του διαδρομή και ότι το πάθος των Καλύμνιων τον είχε συγκινήσει. Όλος ο στόλος, 200 περίπου σκάφη, βγήκε αυθόρμητα στα ανοικτά να συνοδέψουν το σκάφος στο οποίο επέβαινε το πιο πολυσυζητημένο ζευγάρι της εποχής. Η επίσκεψη αυτή ήταν εκτός προγράμματος συνεπώς η πηγαία αντίδραση των κατοίκων ήταν δηλωτική της αφοσίωσης τους προς τον λατρεμένο Ηγέτη τους. Πιστεύω ένα μεγάλο ποσοστό των αλιέων μας ήθελαν να δουν από κοντά και την Μιμή, η οποία αποτελούσε εθνικό σύμβολο ερωτικό τότε και επιβεβαιωμένα είχε εξάψει την φαντασία του ανδρικού πληθυσμού πανελληνίως ως femme fatal. Αλλά αυτός ο διάχυτος ερωτισμός στρεφόταν εξίσου αν όχι περισσότερο προς τον Ανδρέα με συνθήματα, «σου ανήκουμε και μας ανήκεις» « τώρα η σχέση μας δικαιώνεται». Ως γνωστόν η κτητικότητα και ο έρωτας πάνε πακέτο.   Όσοι ήταν παρόντες θα θυμούνται αυτήν την συγκλονιστική για αυτούς εμπειρία.

Κοιτώντας πίσω λοιπόν στο συμβάν αυτό, θεωρώ ότι η σχέση του λαού του νησιού μας με τον Ανδρέα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί λιμπιντική.  Όλες αυτές οι εκδηλώσεις τύπου «ερωτικής παράκρουσης» το αποδεικνύουν. Πιστεύω ακόμα ότι ο λαός του νησιού μας δεν έχει ξεπεράσει τον μοιραίο έρωτα του για τον Ανδρέα, και η λατρεία του για την καλτ φιγούρα του Ανδρέα τους βρήκε ξανά τρόπο να εκφραστεί δια μέσου του Αλέξη μας. Ο Αλέξης πατάει τα κουμπιά του λαού μας κάθε φορά που μιλάει, γιατί φέρνει στον νου την φωνή του Ανδρέα. Αν κλείσει τα μάτια του και ακούσει τον Αλέξη μας ένας παλιός οπαδός ΠΑΣΟΚ μπορεί να ταξιδέψει πίσω στην δεκαετία του ’80 νοερώς και να νιώσει συναισθήματα ασφάλειας και ηδονής. Δεν με απασχολεί ιδιαίτερα γιατί ομιλεί έτσι ο Αλέξης, μπορεί να είναι εσκεμμένη προσπάθεια μίμησης από την πλευρά του, ίσως ήταν το πρότυπο του, ίσως είναι «ευτυχής» σύμπτωση, αλλά σημασία για μένα έχει το γεγονός ότι μέρος της επιτυχίας του Αλέξη μας είναι ότι πυροδότησε την αναβίωση της «αίρεσης» του Ανδρέα Παπανδρέου σε επίπεδο υποσυνείδητο και την αξιοποιεί υπέρ του. Δεν είμαι η πρώτη που το παρατήρησε αυτό, γνωρίζω ότι δεν κομίζω γλαύκας εις Αθήνας, έχει επισημανθεί πολύ νωρίτερα αυτό από άλλους πολιτικούς σχολιαστές, αλλά εγώ το εστιάζω στο συγκεκριμένο νησί μας.

Επιστρέφοντας στο παρόν πλέον, δεν μπορώ παρά να σκεφθώ τι είδους υποδοχή θα κάνει τώρα ο λαός της Καλύμνου αν αποφασίσει ο Αλέξης μας να μας επισκεφθεί πριν τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Ίσως χρειαστεί χρόνος να προετοιμαστεί για κάτι τέτοιο, για αυτό το επισημαίνω από τώρα αυτό, καθώς ο Αλέξης μας αποτελεί το υποκατάστατο του απολεσθέντος αντικείμενου του πολιτικού πόθου μας και θα απαιτηθεί μεγαλύτερη προσπάθεια από την πλευρά των διοργανωτών τέτοιων εκδηλώσεων για να γίνει μια ισάξια υποδοχή.

Σας αφήνω με το βίντεο ντοκουμέντο της ιστορικής επίσκεψης για την οποία έγινε λόγος πιο πάνω. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανέβηκε στο youtube το βίντεο αυτό 4 Φεβρουαρίου 2015, ως δείγμα της αναζωπύρωσης της ανδρεϊκής λατρείας στο νησί μας τουλάχιστον, η οποία συνέπεσε με την άνοδο του Αλέξη μας.